....

Chyba na stránce: Zprávy Výkonné rady – 4/2019 (za říjen až prosinec 2019) - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4903-zpravy-vykonne-rady-4-2019"

Zprávy Výkonné rady – 4/2019 (za říjen až prosinec 2019)

Zprávy Výkonné rady – 4/2019 (za říjen až prosinec 2019)

Toto vydání pokrývá období říjen až prosinec 2019.

Milé sestry, milí bratři,

dostává se vám na displeje a monitory další číslo Zpráv Výkonné rady, které informují o aktivitách realizovaných Výkonnou radou a na ni napojenými celostátními dobrovolnickými týmy. Přeju dobré počtení a ničím nerušené svátky.

Se stiskem levice

Petr Vaněk – Permi
místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti


Starosta a zpravodaj pro vnější vztahy / br. Josef Výprachtický – José

Výkonná rada vypracovala svůj roční plán práce na rok 2020, který Náčelnictvo následně schválilo. 

Výkonná rada schválila otevření projektu Skautská energie široké veřejnosti. Cílem je využít fundraisingový potenciál projektu a zakotvit ho jako součást dalšího pilíře (vedle členských příspěvků a státních dotací) financování organizace. 

Na začátku prosince u příležitosti 30. výročí znovuobnovení organizace v roce 1989 jsme představili novou šátkovou řadu pro jednotlivé výchovné kategorie od benjamínků po dospělé, zároveň byl zahájen prodej nových šátků v JUNshopu. Věříme, že nejen klukům a holkám budou dělat šátky radost a budou je s chutí nosit. K tématu v prosinci proběhl živý online přenos, více informací o souvisejících změnách Krojového řádu najdete v článku na Křižovatce.


Místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti / br. Petr Vaněk – Permi

V Senátu Parlamentu ČR proběhla výstava ke 30 letům svobodného skautingu, jejíž obsah připravil Skautský archiv. Vernisáž proběhla za účasti několika senátorů a poslanců a otevřená byla do počátku prosince.

Oslavy 30 let svobody proběhly mj. 17. listopadu v napojení na Korzo Národní. Velkou oporou byl tým Skautského institutu na Staromáku, 145. oddíl Naděje Praha a desítky skautských dobrovolnic a dobrovolníků. Na Národní třídě byl opět postaven improvizovaný podsadový tábor, který vzbudil velký zájem veřejnosti. U skautů si bylo možné vyrobit svíčky, proběhl koordinovaný zpěv skautské hymny nebo inscenace skautských zákazů a rozkvětů. 

30 let svobody jsme si připomněli i na sociálních sítích, ať formou úspěšného tematického rámečku pro jednotlivce na Facebooku, zveřejněním závěrečného videa z letošního Světového skautského jamboree k tématu #unbreakable nebo vydáním skautské výzvy vztahující se k pravdě, lásce a odvaze.

Uspořádali jsme předpremiéru dokumentu Olgy Špátové „Jednou skautem, navždy skautem“ v plném kinosále pražské Lucerny za přítomnosti skautek a skautů z mnoha koutů země. O několik dní byl dokument prvně promítán v ČT a dostalo se mu velké publicity, následně jsme vydali dokument ve video formátu ke stažení pro potřeby promítání na skautských akcích. Programový tým vydal tipy na aktivity k dokumentu pro různé věkové kategorie.

Desítky skautských oddílů po celé zemi se zapojily do Dne za obnovu lesa, pořádaného Lesy České republiky. Oddíly jsme k účasti vyzvali, skautská přítomnost byla viditelná a početná. Zapojeným oddílům a střediskům děkujeme. 

Kolem 2. prosince proběhlo vyvrcholení oslav 30 let svobodného skautingu. Při děkovné bohuslužbě byl Řádem stříbrného vlka vyznamenán bratr Jiří Zajíc - Edy, promítání dokumentu Hledání lilie vytvořeného Skautským institutem proběhlo v pražské městské knihovně a na desítkách dalších míst po celé zemi, náčelníci a starosta rozeslali svůj vzkaz k 30 letům od obnovy.


Místostarostka a zpravodajka pro program / ses. Barbora Tichavová – Rozárka

Běží podpora nové skautské stezky. Na leden chystáme setkání se vzdělavateli, v březnu proběhne víkendové setkání RáŽi s týmy rádcovských kurzů, táborů a Žiraf. Hlavním cílem obou akcí bude seznámení se stezkami a podpora toho, aby je instruktoři uměli vhodně předávat svým účastníkům. První náklady stezek byly vyprodány, běží dotisky a paralelně také řešíme lepší kvalitu dílčích částí (samolepky, nášivky).

Pokračuje revize stezky vlčat a světlušek, stručné shrnutí změn obsahuje článek na Křižovatce. Začátkem roku 2020 se rozběhne testování v oddílech, zájemci o zapojení se mohou ozvat na e-mail revizestezek@skaut.cz.

Výkonná rada pozastavila na počátku podzimu práce na vůdcovském handbooku. Učinila tak na základě zpětných vazeb na první návrhy textů. Po pečlivém zvážení a komunikaci s přípravným týmem se nyní kloní k pokračování příprav handbooku ve spolupráci se zkušenými editory a o této variantě jedná s týmem.

V návaznosti na revidovaná pravidla Závodu vlčat a světlušek vyšly v druhé polovině listopadu doplňkové dokumenty k disciplínám a podpoře zpětné vazby. Do konce roku předpokládáme přípravu dalších podpůrných materiálů pro pořadatele (grafické zpracování diplomů, průvodek apod.).

Proběhly Sondy k družinovému systému s účastí cca 1200 respondentů. Společnost Behavio připravila první verzi výstupů, nyní ve spolupráci s nimi pracujeme na jejich finalizaci.  Na přelomu listopadu a prosince proběhl průzkum k roveringu s účastí cca 1700 respondentů. Výstupy obou průzkumů budou zveřejněny v prvních měsících roku 2020.

Začátkem prosince proběhl v Praze Mikulášský víkend, tradiční setkání roverů a rangers. Děkujeme pořadatelskému za přípravu a realizaci akce.


Zpravodajka pro ústředí / ses. Markéta Olišarová - Jóňa

Na základě aktualizace čerpání letošního rozpočtu organizace bylo přerozděleno a rozesláno 600 tisíc Kč jako mimořádná dotace do skautských krajů.

Junák – český skaut má nově pojištění týkající se odpovědnosti managementu (též pojištění D&O). Pojištění kryje finanční škody, které může způsobit fyzická osoba v souvislosti s výkonem funkce výkonného orgánu společnosti, a vztahuje se na finanční škodu, která vznikla druhé straně porušením povinností pojištěného. Toto pojištění se vztahuje např. na očištění dobrého jména, náklady na zmenšení škody nebo náklady na právní zastupování a může jej využít vedoucí (pobočného) spolku, zástupce vedoucího (pobočného) spolku, člen rady, činovník pověřený výkonem zpravodajské funkce, člen revizní komise a prozatímní správce.

Byly zveřejněny další Hospodářské střípky, které se věnují nejčastějším chybám při vyúčtování dotací, inventarizaci, pronájmům a dohodě o provedení práce.V Praze proběhlo začátkem listopadu setkání hospodářů.

V říjnu zasedala komise Fondu nemovitostí, která na základě předložených podkladů schválila 4 přísliby darů a 3 půjčky. Další termín pro podávání žádostí je 15. 2. 2020.

Ve spolupráci s pořádajícím střediskem Zlatá růže Jindřichův Hradec probíhají přípravy Valného sněmu 2020. Na Křižovatce jsou k dispozici informace k ubytování a stravování, které si delegáti a delegátky do 19. 1. 2020 mohou zadat ve skautISu. Stále se je možné zapojit do předsněmové diskuze. Pro ty, kteří zvažují kandidaturu do některého z ústředních orgánů, jsme shrnuli všechny důležité informace.


Zpravodaj pro vzdělávání / br. Filip Hlavinka – Mukóki

Aktualizovali jsme  Vzdělávání na klíč, které nyní nabízí více než 50 programů z různých oblastí činnosti, které si mohou objednat střediska, okresy, kraje, ale i vzdělávací kurzy.

Byla vydána Směrnice ke vzdělávacím akcím na rok 2020, která zvyšuje dotační částky s cílem podpořit cenovou dostupnost kurzů. Mimo jiné se zaměřuje se na udržení nízkých účastnických poplatků  a osobních nákladů pro vzdělavatele.

Nově existuje možnost skládat jen částečnou zkoušku z vůdcovské zkoušky pro získání kvalifikace střediskové minimum, určenou jak účastníkům kurzů, tak vzdělavatelům.

Jako příloha prosincového Skautingu vyšel přehled vzdělávacích akcí na rok 2020 (zvlášť označuje kurzy určené pro starší účastníky a kurzy umožňující účastníkům vzít si s sebou děti).

V Libereckém kraji proběhl v rámci naplňování strategického tématu Vzdělanost hospodářských a organizačních činovníků krajský seminář pro revizní komise, kterého se zúčastnilo cca 15 revizorů ze středisek.  V září byly vydány další Střípky pro revizory


Zpravodaj pro ICT a organizaci / br. Ondřej Peřina – Jerry 

V posledních měsících intenzivně poskytujeme podporu střediskům a činovníkům při sněmech a následném zapisování do rejstříku (články na Křižovatce, nápověda, reakce na dotazy na Facebooku, telefonická podpora). Za pomoci brigádníků průběžně zpracováváme a posíláme do rejstříku jak nová vedení OJ, tak účetní závěrky OJ za rok 2018.  

Byla vydána Směrnice k registraci 2020 a informační článek k blížící se registraci.

Proběhlo druhé dotační kolo na zakládání nových oddílů (celkem v roce 2019 finančně podpořeno 26 nových oddílů, bylo rozděleno 275 tisíc Kč).

Vydali  jsme tzv. “checklist”, který vedoucí přehledně provádí celým procesem zakládání nového oddílu.

Vydali jsme další novou verzi skautISu, která mj. zahrnuje lepší podporu probíhajících sněmů či vydávání dekretů vodních kvalifikací přes skautIS. Více informací k dispozici v nápovědě

Jsou také připraveny e-přihlášky členů do organizace přes skautIS, od konce roku začne pilotní provoz pro oddíly, je možné se přihlásit do testování

Pracujeme na propojení účetních závěrek/hospodářských výkazů z online účetnictví ESO (využívá cca 130 skautských OJ) do skautISu, aby se dalo využít počátkem roku 2020 pro uzavírání hospodaření roku 2019.


Zpravodajka pro dospělé / ses. Jana Jirasová - Prcek

V reakci na potřeby oddílů a středisek, které chtějí posílit své řady dospělými nováčky, jsme připravili základní informační list pro podporu v prvotních kontaktech s dospělými zájemci o skauting na lokální úrovni. K tématu začleňování dospělých nováčků proběhly workshopy na celostátním Setkání výchovných zpravodajů i na Ústřední lesní škole. V osobních výměnách zkušeností při získávání aktivních činovníků z řad dospělých zájemců o skauting plánujeme pokračovat na dalších oblastních a celostátních akcích. K tématu vznikla také pravidelná rubrika “Dospělým nováčkem” v letošním ročníku Skautského světa (říjen 2019prosinec 2019).

Na základě zkušeností z mnoha jednotek vznikla malá metodika pro podpůrná společenství přátel skautingu (především sdružená kolem středisek). 

Odbor pro personalistiku na pozvání střediska Vranovice z Jihomoravského kraje připravil v listopadu další ze seminářů skautské personalistiky na klíč, zaměřený na témata nástupnictví, motivace a vedení týmu. Nabízená témata seminářů naleznete ve vzdělávání na klíč, nově jsme přidali také Mentoring - můžeme po dohodě přijet také k vám, pište na personalistika@skaut.cz

Persoodbor publikoval také video shrnující cyklus dobrovolníka.

V Praze proběhlo setkání Výkonné rady s členy odborů a dalšími dobrovolníky pracujícími v pracovních skupinách okolo ústředí “Ústřice 2019”.

Na Kaprálově mlýně u Brna se v listopadu uskutečnilo Setkání výchovných zpravodajů. Pro vedoucí jednotek i samotné výchovné zpravodaje jsou k dispozici aktualizované popisy rolí výchovných zpravodajů na středisku a na okrese či v kraji.


Zahraniční zpravodaj / br. Vojtěch Olbrecht – Fišer

Týmy dobrovolníků kolem ústředí připravují několik kontingentů na velké akce v následujících letech, zejména na Evropské skautské jamboree 2020 v Polsku , Intercamp 2020 v Británii a Moot 2021, který proběhne v Irsku. 

Výkonná rada schválila záměr pořádání Středoevropského jamboree 2022 v ČR a vypsala výběrové řízení na tým.

Výkonná rada vydala stanovisko k záměru pořádání Světového skautského jamboree 2031 v souvislosti se zveřejněním studie proveditelnosti týmem Svojsíkova snu. Hlavní argument Výkonné rady z únorového prohlášení, tedy nedostatek důvodů, proč by Junák - český skaut měl Světové skautské jamboree pořádat, nebyl, dle názoru VRJ, vyvrácen.

V říjnu proběhlo skautské setkání JOTA/JOTI (jamboree na internetu), kterého se zúčastnily desítky oddílů z celé republiky.

 


 

Petra Daněčková (Peťule)
redaktorka interní komunikace
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 910x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu