....

Chyba na stránce: Mnohá obohacující setkání, inspirace a růžová paní? To vše (a více) potkalo účastníky celostátního Setkání výchovných zpravodajů - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4835-mnoha-obohacujici-setkani-inspirace-a-1-ruzova-pani-to-vse-a-vice-potkalo-ucastniky-listopadoveho-celostatniho-setkani-vychovnych-zpravodaju"

Mnohá obohacující setkání, inspirace a růžová paní? To vše (a více) potkalo účastníky celostátního Setkání výchovných zpravodajů

Mnohá obohacující setkání, inspirace a růžová paní? To vše (a více) potkalo účastníky celostátního Setkání výchovných zpravodajů

Po dvou letech od prvního celostátního setkání výchovných zpravodajů proběhl jeho 2. ročník. Oproti minulému setkání jsme se přesunuli z pardubické Vinice na Moravu na Kaprálův Mlýn.

Co se tedy dělo?

V pátek po slavnostním zahájení s náčelníkem Čičou, jsme si společně prošli tím, co vše v sobě zahrnuje role výchovných zpravodajů. Dále jsme se v děleném programu zaměřili na pozici výchovného zpravodaje z pohledu a osobní zkušenosti každého z nás: Co dělám já, s čím mám problém, jaké plány mám. Večer jsme ještě zvládli čajovnu a kytary.

Po úžasné snídaní jsme v vybírali ze tří alternativních programů v každém ze dvou dopoledních bloků. Simba a jeho duchovní program pro běžné oddíly se stal asi nejskloňovanějším programem, Mája – velice srdečná psycholožka a lektorka nás provedla vývojovou psychologií a zpětnou vazbou. Simba nás zasvětil do toho, jak výchovní zpravodajové mohou také pracovat se skautskou výchovnou metodou. Zpravodaj pro vzdělávání Mukóki nás provedl systémem vzdělávacích akcí i kde a jak je hledat vhodné vzdělávací příležitosti. Marťa a Fox nám za tvůrce nových stezek mimo samotné stezky představili i další dostupné výchovné nástroje a možnosti pro podporu práce s nimi v oddílech.

Po obědě, který by mohl závidět lecjaký hotel, jsme pokračovali v dalších programech. Bumerang se s námi zaměřil na smysl skautské výchovy, s Foxem jsme hledali možné cesty k fungujícímu družinovému systému. Ve společném sdílení jsme postupně prodiskutovali klíčová témata, která doprovází práci výchovných zpravodajů, a vyměnili si své zkušenosti. Na chvíli nás svou návštěvou poctila také náčelní Evička. V krátkém bloku jsme se ještě od Prcka dozvěděli o nové možnosti hodnocení oddílu - Semaforu a od Marti s Foxem jsme mohli nasát praktické tipy k zavádění nových stezek v našich oddílech. Před či po chutné večeři jsme měli možnost zažít AHA efekt s programem věnovaným zamyšlením nad otázkami o naší roli ve skautingu i o skautingu samotném. 

 Večer už nás čekalo obohacující divadelní představení s názvem Oskar a růžová paní. Tento program přinesl zastavení po dlouhém nabitém dni, které ale doprovázela hluboká myšlenka. Byla to třešnička celé soboty.

V neděli jsme měli možnost zažít úžasnou skautkou mši, kterou přijel s námi prožít Nibowaka. Ač začínala už od 7:00, sešlo se nás tam neuvěřitelných 30. Byl to naplňující pocit. Během dopoledne jsme měli před sebou ještě dva programové bloky. S Hančou jsme si prošli třeba fáze nástupnictví i principy úspěšného mentoringu. O podmínkách hladkého zapojení dospělých nováčků s námi hovořila Prcek, Péťa Vacková nás uvedla do problematiky sexuální výchovy v oddílech a ukázala náhled do psychické bezpečnosti programů. Speciální pozvání přijali vedoucí ze 3 brněnských rádcovských kurzů, kteří se Šmako představili pro inspiraci, jak to funguje u nich. Místonáčelník Majkl se s menší skupinou pobavil o ideje vlčat a světlušek. Blecha tu za odbor Skautů na zemi měla program Oddíly, které myslí na svět. 

Společně jsme víkendové setkání zakončili shrnutím jednotlivých programů, také nabídky průběžně dostupné podpory pro nás výchovné, poděkovali jsme týmu, úžasným kuchařům, roverům z pořadatelského střediska Mafeking a vlastně všem, kteří přijeli a pomohli vytvořit skvělou a inspirativní atmosféru setkání. Po obědě se pak ještě zájemci zapojili do prohlídky o historii Kaprálova mlýna a o enviromentálně přátelských technologiích využívaných na Mlýně. Pak už nás čekal návrat do všednodenní reality.

A jak SeVýZ hodnotí účastníci?

Ágnes: Díky, že jste něco tak užitečného připravili. Přispěli jste k "popularizaci" výchovného zpravodaje :-) Já si odvážím spoustu dojmů a nápadů, jak a co udělat... Jeden takový SeVýz a nastartoval u mě úplně novou cestu :)

Co ti přinesl SeVýZ?

Urovnání si toho, kam napřít ve funkci VZ svoje síly. Přinesl mi inspiraci, podněty, zkušenosti v mnoha oblastech. Přinesl mi hluboké prožitky (divadlo, mše, venkovní zamyšlení) a proto pro mě byl jedinečný. Právě i díky prolnutí vzdělávací + informativní části s částí duchovní. Inspiraci pro osobní rozvoj - práce instruktorů a jejich osobnost.

A myslím, že slovy Lucky se to uzavřít:

Lucka: Neskonalé díky. Cítila jsem se jak v jiném světě, moc jsem si to užila :-)

Také děkujeme a těšíme se se všemi na další možnou spolupráci.

 za team Šmako, hlavní organizátorka SeVýZu 2019

Chcete podpořit práci výchovných zpravodajů ve vašem regionu? Nebo ji (znovu) nastartovat? Pozvěte si nás - po domluvě k vám můžeme přijet a připravit pro vás půldenní seminář na klíč “Výchova je naše věc”. Napište nám na marie.pekarkova@skaut.cz.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 514x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu