....

Chyba na stránce: Finanční podpora pro nové oddíly - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/rizeni-a-organizovani/508-zacinam-s-vedenim-oddilu/zalozeni-noveho-oddilu/4420-financni-podpora-pro-nove-oddily"

Finanční podpora pro nové oddíly

Finanční podpora pro nové oddíly

S ohledem na velký zájem veřejnosti o členství, výrazný růst celé organizace i její kapacitu a také Strategii Junáka - českého skauta do roku 2022, chceme pomoci jednotkám, které se snaží o rozšíření skautské výchovy mezi nové zájemce i do nových míst. Jako jedna z klíčových věcí potřebná pro zakládání nových oddílů se ukazuje nutnost finanční pomoci, bez které je pro některé oddíly start mnohem složitější. Nyní nově Junák - český skaut nabízí dotaci pro vznikající oddíly.

Finanční podpora z tohoto dotačního programu cílí na pomoc novým oddílům mladších členů pracujícím především se světluškami, vlčaty, skautkami či skauty (podrobněji dále). V rámci podpory můžete žádat o finanční podporu až tři roky po sobě od vzniku nového oddílu, zažádat si budete muset každý rok zvlášť. Výše podpory se bude pohybovat v rozmezí 5.000 – 20.000 Kč na jeden rok. Nový oddíl se postupně rozvíjí, stává se silnějším a jeho činnost se postupně dostává do podoby zavedeného oddílu, i proto finanční podpora je předpokládána nejvyšší v prvním roce a v dalších letech bude mírně klesat.

V pilotním ročníku budeme mnohem více v kontaktu s oddíly, které finanční pomoc získají. Chceme tak získat zpětnou vazbu a zdokonalit tak vše pro příští roky. Také budeme rádi za případnou spolupráci v připravované metodice pro ZNO.

Pro koho je dotace určena

Hlavní cílovou skupinou programu jsou nové oddíly pro mladší členy světlušky, vlčata, skautky a skauty (v tomto roce připravujete jejich založení, jejich činnost se aktuálně právě rozjíždí, nebo byly nedávno založeny). Podpora není určena pro roverské kmeny, kluby Kmene dospělých ani kluby rodinného skautingu. Oddíly benjamínků budou podporovány pouze pokud oddíl vznikne na novém místě jako jediný činný (s výhledem na budoucí rozvoj i ve starších výchovných kategoriích, které jsou pro skauting klíčové).

Dotační program svou podporu cílí nejvíce na:

  1. Nový oddíl, který vznikl/vzniká na novém místě bez jakékoliv návaznosti na předešlou činnost.
  2. Nový oddíl, který vznikl/vzniká z důvodů rozšíření kapacity střediska. (Ostatní oddíly mají stopstav)

Program však spíše nebo vůbec nepředpokládá podporu nových oddílů v existujících místech s dostatečným zázemím střediska, kdy není cíleno na zvýšení kapacit a nová místa:

  1. Nový oddíl, který vznikl/vzniká ve středisku rozdělením jednoho oddílu.
  2. Nový oddíl, který navazuje svojí činností na oddíl, který kdysi zanikl. (Oddíl navazuje na tradici kdysi fungujícího oddílu, založený oddíl vznikl na stejném místě.)

V žádosti proto vždy dobře popište konkrétní situaci a záměr nového oddílu i s na plánovaný rozvoj či rozšiřování skautingu.

Možné využití dotace

Dotační program má novému oddílu pomoci s financováním nezbytných výdajů nutných při rozjezdu a zavádění nového oddílu. Finanční prostředky lze žádat pro nový oddíl například na:

  • nájem klubovny a podpora nutného provozu oddílu
  • náklady na vzdělávání vedoucích
  • nutné vybavení pro nový oddíl či jeho klubovnu (kancelářské potřeby, sportovní a turistické vybavení; pořízení nástěnek i uzamykatelných skříní pro uskladnění materiálu; základní metodické materiály pro činnost oddílu, atd.)
  • úprava klubovny nového oddílu (výmalba, osvětlení, stůl, koberec, skříň na věci, věšáky pro děti, botník, koše apod.)
  • cestovné na rok pro dojíždějícího vedoucího

Nelze dotovat investiční náklady. Dotace by měla pomáhat v rozjezdu nových oddílů, neměla by sloužit k pořizování vybavení, které není pro činnost primární. Navíc připomínáme, že tento dotační program není jediným finančním zdrojem, který nový oddíl může čerpat. Pro získání dalších financí je důležité spolupracovat s obcí, se svým střediskem i VOJ, je nutné využít i členské příspěvky apod.

Kdy a jakým způsobem žádat o dotace

O dotaci může žádat příslušné středisko ve skautISu ve stanoveném termínu, a to jednou ročně. Peníze budou určeny pouze na činnost nového oddílu, který vzniká nebo vznikl za poslední tři roky. Středisko se bude muset standardně (alespoň 30 %) podílet na spolufinancování projektu.

  • Termín od 15. 12. 2020 – 15. 2. 2021
  • Žádosti bude možné podávat prostřednictvím skautISu;  žádosti v systému skautIS musí být potvrzené vedoucím OJ a ve stavu „Odevzdaná“

V případě zájmu o finanční podporu i v dalších letech (možno až 3 roky od založení oddílu), je nutné v takové žádosti uvést mimo jiné např. posun nového oddílu za proběhlé období, zda se u něj projevil nárůst členské základny, zda nový oddíl prospívá a jak může další finanční podpora rozvoji nového oddílu pomoci.

Podrobný popis k vyplnění žádosti ve skautISu naleznete v tomto článku. Obsahuje podrobné otázky, které v žádosti chceme zozdpovědět, proto mu věnujte pozornost!

Celý návod, jak postupovat ve SkautISu, naleznete v tomto dokumentu.

Vyhodnocení žádosti

Zaslané žádosti jsou posouzeny na ústředí komisí. Na základě jejího doporučení středisko dostává rozhodnutí o přidělení dotace pro nový oddíl. Výše poskytnuté dotace je uvedena v rozhodnutí, které je e-mailem rozesíláno ke schválení vedoucímu střediska. Střediska mohou požádat o zálohu až ve výši 100 % dotace.

Vyúčtování

Vyúčtování dotace musí být zasláno v papírové podobě v s podpisy vedoucího střediska a podpisem a vyjádřením revizní komise (doporučujeme však už předem zaslat vyúčtování i elektronicky k předběžné kontrole).

Vyúčtování dotace probíhá nejpozději na začátku prosince každého roku (letos do 6. 12. 2021).

Informace k dotacím lze nalézt ve Směrnici k dotacím organizačních jednotek.


 

V případě nejasností či dotazů neváhejte kontaktovat koordinátorku na e-mail: sarka.pavlaskova@skaut.cz.

Šárka Pavlásková
koordinátorka projektu zakládání nových oddílů

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2703x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu