....

Chyba na stránce: Nové, současné, střediskové, národní. Všechny šátky jsou teď možné. Novela Krojového řádu zakotvila (nejen) změny u krojových šátků - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4781-nove-soucasne-strediskove-narodni-vsechny-satky-jsou-ted-mozne-novela-krojoveho-radu-zakotvila-nejen-zmeny-u-krojovych-satku"

Nové, současné, střediskové, národní. Všechny šátky jsou teď možné. Novela Krojového řádu zakotvila (nejen) změny u krojových šátků

Nové, současné, střediskové, národní. Všechny šátky jsou teď možné. Novela Krojového řádu zakotvila (nejen) změny u krojových šátků

Náčelnictvo na svém zářijovém jednání schválilo novelu Krojového řádu. Nejvýraznější změnou je zapracování nového systému krojových šátků a umožnění oddílových/střediskových, dále pak nová podoba nášivky ke skautské stezce. Novela nabývá platnosti k 1. prosinci 2019.

Šátky

Náčelnictvo v novele Krojového řádu zohlednilo již dříve schválený nový systém šátků, který zahrnuje tři rovnocenné varianty šátku, tj.

  • šátkovou řadu pro jednotlivé výchovné kategorie, která bude představena začátkem prosince u příležitosti 30. výročí znovuobnovení skautingu,
  • komunitní šátky, tedy šátky oddílů, středisek, vzdělávacích akcí, … včetně stávajících žlutých/hnědých/bleděmodrých a šedých lesoškololáckých šátků  a
  • národní šátek, představený před rokem a je určen nejen pro výjezdy do zahraničí a ke skautské reprezentaci v Česku.

Šátková řada pro výchovné kategorie bude k výročí obnovy představena po několika letech přípravy a po posledním připomínkovacím kole, do kterého se na základě výzvy na Křižovatce zapojily desítky oddílů a středisek. Děkujeme.

Do řádu byl dále zakotven také šátek Kmene dospělých (v rámci běžné řady šátků pro výchovné kategorie), který - přestože není žádnou novinkou - dosud Krojový řád nezmiňoval. Řád dále řeší podobu kontingentních šátků a výslovně umožňuje nošení dvou šátků na sobě.

Cílem změny je nabídnout skautkám a skautům všeho věku šátky, které budou nosit ještě radši ke kroji a při slavnostních příležitostech, a zároveň si je rádi vezmou také k tričku či mikině na výpravy, schůzky nebo putovní tábor. Proto novela umožňuje několik druhů šátků, aby si na své přišel každý (a každý oddíl). Věříme, že i díky tomu se budou skautské šátky na veřejnosti objevovat častěji právě při běžné oddílové činnosti.

Oddíly a střediska mohou nadále používat své současné šátky (žluté/hnědé/bleděmodré), nebo se rozhodnout pro změnu a začít používat novou šátkovou řadu pro výchovné jednotlivé kategorie. Mohou si také vytvořit vlastní šátky (oddílové/střediskové). Toto rozhodnutí je v kompetenci střediska, které je může přenést na jednotlivé oddíly. 

V JUNshopu budou bez časového omezení dostupné jak nové šátky pro výchovné kategorie, tak i ty stávající žluté, hnědé a bleděmodré. 

Další změny krojového řádu

Do novely řádu se promítla také změna nášivky za plnění skautské stezky, která se i nadále skládá ze čtyř částí a postupně s plněním jednotlivých stupňů stezky „roste“.

Další úpravou je o 1 měsíc, tedy do 30. 11. 2019,  zkrácené přechodné období k nošení starých nášivek k odborným zkouškám pro skauty a skautky, které bylo původně stanoveno do konce letošního roku a během kterého byly v Příloze 2 řádu vedle sebe jak nášivky ke „starým“ odborným zkouškám, tak i k současným odborkám. 

Pokud opomeneme různé drobné technické opravy v přílohách řádu, tak ještě stojí za zmínku úprava nošení příležitostných nášivek a odznaků z akcí. Nově už není časově omezeno období, po které je možné tyto nášivky z akcí nad pravou kapsou kroje nosit.

Lenka Šablová
asistentka starosty

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2693x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

19 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu