....

Chyba na stránce: Zprávy Výkonné rady –1/2020 (za leden až duben 2020) - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5113-zpravy-vykonne-rady-4-2020"

Zprávy Výkonné rady –1/2020 (za leden až duben 2020)

Zprávy Výkonné rady –1/2020 (za leden až duben 2020)

Toto vydání pokrývá období leden až duben 2020.

Milé sestry, milí bratři,

dostává se vám na displeje a monitory další číslo Zpráv Výkonné rady, které informují o aktivitách realizovaných Výkonnou radou a na ni napojenými celostátními dobrovolnickými týmy. Děkujeme za energii, kterou věnujete skautské činnosti na dálku, děkujeme za nesčetné aktivity skautské služby společnosti i za to, jak respektujete státem i Výkonnou radou nastavená pravidla.

Se stiskem levice

Petr Vaněk – Permi
místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti


Starosta a zpravodaj pro vnější vztahy / Josef Výprachtický – José

Výkonná rada předložila Náčelnictvu vyhodnocení plánu práce na rok 2019, Náčelnictvo jej projednalo, schválilo a poděkovalo VRJ za odvedenou práci.

V reakci na opatření přijímaná státními institucemi z důvodu epidemiologické situace jsem 10. března rozhodl o dočasném pozastavení běžné skautské činnosti, s platností od 11. března do odvolání. Již o týden dříve Výkonná rada rozhodla o posunu termínu XVI. valného sněmu na září 2020. Úzce spolupracuji s místostarostou Petrem Vaňkem – Permim na řešení mimořádné situace v souvislosti s dočasným pozastavením činnosti, VRJ ve spolupráci s Kanceláří ústřední zajišťuje programovou a metodickou podporu skautování na dálku, schválila opatření v oblasti vzdělávání, vyzvala ke skautské službě a zabývá se řešením ekonomických a dalších dopadů situace kolem koronaviru. 

V souvislosti s koronavirem jsme skrze ČRDM iniciovali jednání s MŠMT o zohlednění dopadů stávající situace a vyhlášené karantény do činnosti organizací při vyúčtování dotací. Podobně se ČRDM obrátila také na Radu vlády pro NNO, v níž řeší dopady koronaviru na neziskový sektor.

V polovině března proběhlo setkání Skautského parlamentního oddílu. S jeho členkami a členy jsme mj. diskutovali o aktuálně řešené legislativě, včetně zákona o veřejném zdraví (snaha o odstranění podmínky úplného očkování pro účast dětí na zotavovacích akcích) či zákona o poplatcích (snížení administrativního dopad na OJ).

Ve spolupráci s poslancem J. Farským – Baghýrou a ČRDM usilujeme o prosazení týdne “táborového volna” (jež by zaměstnavatelům refundoval stát) do novely Zákoníku práce. Na volno by měli nárok dospělí dobrovolníci, kteří se účastní táborů a dlouhodobě pracují s dětmi a mladými lidmi.

Koncem března proběhlo online setkání Výkonné rady se zástupci skautských krajů. 

V rámci letošní výzvy k dotačnímu programu Strategie v oddílech se sešlo celkem 26 žádostí o podporu ve výši 455 tis Kč (zájem tak výrazně převýšil objem prostředků alokovaných v rozpočtu). Podpořeno bylo 23 projektů celkovou částkou 270 tis Kč.


Místostarosta a zpravodaj pro komunikaci a projekty služby společnosti / br. Petr Vaněk – Permi

Výkonná rada projednala a Náčelnictvo schválilo závěrečnou zprávu strategického tématu Interní komunikace.

Od ledna postupně proběhlo již pět živých přenosů na různá aktuální témata (šátky, registrace, stezky, skautská činnost a koronavirus I a II ) a v plánu jsou další. Vysíláme skrze Facebook, YouTube a Instagram a máme dobrý pocit z počtu sledujících i jejich interakcí. Formát budeme dále rozvíjet.

Betlémské světlo 2019 proběhlo s výtečným (a opět navýšeným) mediálním pokrytím.

V únoru oslavil 90. narozeniny bratr Miloš Zapletal – Zet a předali jsme mu více než 60 pohledů s blahopřáním, které se sešly od oddílů i jednotlivců z celé republiky.

Ve SkautFóru jsme podpořili diskuze k (pravděpodobným) sněmovým tématům. Čtyři témata, která měla největší ohlas na krajských sněmech (kodex jednání dospělých, idea světlušek a vlčat, Světové jamboree v Česku a změna Stanov ve věci revizních komisí) byla shrnuta a otevřena k debatě. 

Ihned po rozhodnutí starosty o dočasném pozastavení činnosti byli o této skutečnosti informováni vedoucí oddílů, středisek a skautská veřejnost. Ještě 10. března večer proběhlo živé vysílání k tématu, další – zaměřené na program a službu v době koronaviru – proběhlo o týden později. Byla ustavena Skautská koronavirová analytická skupina, která pomáhá rozhodovat otázky odborného charakteru. Na skaut.cz/koronavirus vznikl rozcestník důležitých aktivit, výzev, doporučení a aktuálních informací. 

Jen o pár dnů později vyšla výzva ke skautské službě. Junák – český skaut nabídl pomoc vládě, IZS a humanitárním organizacím. Ve spolupráci s Linkou seniorů Elpida vznikla www.skautskapomoc.cz, kde je v současné době zapojeno více než 700 dobrovolnic a dobrovolníků. Aktuálně víme o více než stovce lokálních týmů skautské koronavirové pomoci. Všem, kteří se jakkoliv podílejí na dobrovolnické pomoci, děkujeme!

Jak informace o skautské službě, tak o skautingu na dálku či tipech pro rodiče a děti v době karantény se opakovaně objevují v médiích. 


Místostarostka a zpravodajka pro program / ses. Barbora Tichavová – Rozárka

Výkonná rada schválila pořadatelem Elixíru 2020 středisko Štika Turnov. Elixír proběhne 16.–18. října, první informace jsou k dispozici na Křižovatce

V únoru proběhl stream ke skautským stezkám, na Křižovatce jsou  zodpovězeny došlé dotazy, na které se během večera nedostalo.

Na přelomu února a března proběhla v Plzni Roverská porada, které se zúčastnilo ke 40 roverů a rangers. Součástí programu bylo představení dosavadních výsledků ze strategického tématu Podpora roveringu (průběžné výsledky velkého roverského průzkumu, metodika k zakládání roverských kmenů ad.) či diskuze na téma Rovering za 10 let.  

Vydali jsme  článek ke Kodexu jednání dospělých, který reaguje na hlavní dosavadní podněty k tématu (mj. z předsněmové diskuze). Tématu bezpečí dětí se věnuje také únorové číslo časopisu Skauting. 

Proběhla rozesílka skautských stezek na rádcovské kurzy a kurzy pro činovníky a činovnice.

Spustili jsme web Chystám program (dříve označovaný jako databáze aktivit), který nabízí aktivity k jednotlivým oblastem skautského výchovného programu napříč věkovými kategoriemi. Postupně sem přesunujeme také aktivity ze sdíleného inspiromatu  “skautingdoma”. Stávající obsah webu je jen začátek – rádi bychom, aby se nabídka aktivit rozšířila i díky sdílení osvědčených programů vašich oddílů. Věříme, že web bude dobrým pomocníkem vedoucích i rádců a rádkyň při sestavování programu schůzek, výprav nebo táborů.  

Od pozastavení činnosti poskytujeme podporu skautingu na dálku. Pravidelně spravujeme sdílený inspiromat “skautingdoma” (obsah je postupně přesouván na nový web Chystám program), postupně přidáváme další podporu a tipy, jak na dálku pracovat s výchovnými nástroji a další podněty ke skautskému programu z domova. Veškerou podporu #skautingdoma lze najít na krizovatka.skaut.cz/skautingdoma. Ve spolupráci s komunikačním oddělením připravujeme náměty na aktivity pro rodiče s dětmi (nejen skautské) a materiál pro udržení dobré nálady v náročné situaci.

Koncem března jsme představili nové odborky pro vlčata a světlušky – vlčky a světýlka. Zároveň byl spuštěn web, kde jsou ke stažení pracovní listy, metodika či plakát do klubovny a najdete zde také tipy, jak odborky plnit v současné situaci. 

Jak jsme již informovali na Křižovatce, ve spolupráci s odborem vlčat a světlušek a štábem závodu jsme rozhodli o zrušení Závodu vlčat a světlušek a jeho posunu na rok 2021 a tedy posunu celého cyklu závodů o rok. 


Zpravodajka pro ústředí / Markéta Olišarová – Jóňa

Provedli jsme hodnocení kvality KÚJ za rok 2019, kterého se zúčastnila většina zaměstnanců. Výsledky ukazují zlepšení a řadu posunů od minulého hodnocení v roce 2017, zejména v oblastech “Informační servis”, “Služby pro hnutí” a “Dotace a granty”. 

K 31. 1. bylo podáno a následně MŠMT schváleno 8 investičních projektů ve výši 2,1 mil. Kč (žádost o dotace ve výši 1,7 mil. Kč).

Díky kvalitně připravenému projektu se podařilo získat dotaci MŠMT ve výši 48,3 mil Kč, tedy o 3,6 mil. Kč více oproti roku 2019. V návaznosti na to Výkonná rada předložila a Náčelnictvo schválilo změnu rozpočtu na rok 2020. 

Byla vydána Směrnice k dotacím pro rok 2020.

Zveřejnili jsme  článek k právním a finančním dopadům souvisejícím s koronavirem, v němž odpovídáme na opakované dotazy k tématu. 

V rámci projektu Skauting pro školy a ve spolupráci s programovým týmem jsme připravili a zveřejnili video na téma Sociální sítě, jejich rizika a přínosy.

Proběhlo jednání komise Fondu nemovistostí a komise k neinvestičním prostředkům na opravy a údržby. Celkem dorazilo 11 žádostí s žádostí o půjčky ve výši 1 010 tis. Kč a o dary za 451 290 Kč. Podpořeno bylo 9 žádostí v celkové výši 766 209 Kč. Další termín pro podání žádostí je 10. 5. 2020.


Zpravodaj pro vzdělávání / br. Filip Hlavinka – Mukóki


Ústřední lesní škola proběhne 20. – 22. listopadu 2020 na Kaprálově mlýně. 

Ve spolupráci s OVČINem připravujeme kroky reagující na nedostačující kapacity skautského vzdělávání, kdy řada kurzů upozorňuje na velký přetlak zájemců. Na některých pracujeme (např. na datové analýze kapacit vzdělávání), k realizaci dalších se dostaneme po návratu k běžné skautské činnosti. Jedná se např. o podporu větší dostupnosti OČK, podporu krajů při pořádání lokálních kurzů, dále připravujeme vůdcovské zkoušky bez kurzu pro zkušenější zájemce či zvažujeme realizaci Čekatelské akademie pro více než 100 účastníků.

Proběhla dvě školení revizorů (Jihomoravský kraj, Liberecký kraj) a připravujeme další, jejichž realizaci dočasně znemožnila opatření související se epidemií koronaviru.

Ve skautISu je nově zprovozněno zaznamenávání rozdílové zkoušky ke střediskovému minimu.

Aktualizovali jsme doporučené osnovy k projektům vzdělávacích akcí a zveřejnili vzorový projekt vzdělávací akce, do Spisovny jsme doplnili doporučenou osnovu pro projekty kurzů Střediskového minima.

V návaznosti na přerušení běžné činnosti probíhá komunikace se vzdělavateli a jednotlivými kurzy ohledně řešení aktuální situace. Výkonná rada schválila řadu opatření vedoucích k podpoře vzdělávání za současných omezení souvisejících s epidemií koronaviru. Skautské vzdělávání pro zbytek roku 2020 tak může probíhat ve výrazně zjednodušených podmínkách.


Zpravodaj pro ICT a organizaci / br. Ondřej Peřina – Jerry 

 

Omezení v důsledku koronaviru komplikují zápisy do spolkového rejstříku – ke skutečnosti, že soud od ledna odmítá zapisovat pokračující osoby s původními dokumenty (zatím se bohužel nepodařilo přes veškerou snahu nepodařilo změnit), přibyla snížená možnost ověřování podpisů.  

Ve spolupráci s ČRDM řešíme komplikace vyplývající z novely zákona o místních poplatcích z pobytu na skautských základnách a klubovnách (podařilo se dosáhnout osvobození od poplatků, ale  nikoli od vedení evidence ubytovaných). Pravděpodobnost, že v dohledné době dosáhneme legislativní změny je velmi malá, připravujeme proto podrobné informace, “metodiku” a další podpůrné materiály tak, aby byly po obnovení běžné činnosti k dispozici.

V rámci dotačního programu na podporu zakládání nových oddílů dorazilo 37 žádostí na téměř 600 tisíc Kč, podpořeno bylo 33 nových oddílů a to celkovou částkou 393 tisíc Kč.

Úspěšně proběhla a byla uzavřena registrace 2020, v lednu proběhl živý video přenos k tématu. Junák - český skaut má 67 959 členek a členů, tj. nárůst oproti předchozímu roku o více než 3,5 tis skautů a skautek.

V návaznosti na rozhodnutí o posunu termínu Valného sněmu na 18.–20. 9. 2020 jsme informovali delegáty a další účastníky sněmu, vydali novelu Směrnice ke sněmům a článek, který shrnuje všechny aktuální a důležité informace k tématu.  

V rámci podpory skautské činnosti na dálku jsme vydali  o online nástrojích pro komunikaci v oddílech, radách apod. (Skype, Google Meet). 


Zpravodajka pro dospělé / ses. Jana Jirasová – Prcek

Vytvořili jsme sekci Dospělý nováček na Křižovatce, kam postupně budeme přidávat další materiály a nástroje k tématu. Vydali jsme článek na Křižovatce shrnující poznatky k bariérám zapojování dospělých nováčkům. Připravovaná metodika začleňování dospělých nováčků a Tahák (checklist k zapojení dospělých zájemců, jak pro vedoucí pracující s dospělými nováčky, tak i pro samotné dospělé nováčky) prošly veřejným připomínkováním a v červnu budou k dispozici jak v tištěné, tak elektronické podobě. Vedoucí středisek dostanou Metodiku i Tahák společně s předprázdninovým číslem Skautingu, vedoucí oddílů budou mít u Skautingu přibalen Tahák.

Výkonná rada a následně Náčelnictvo schválilo závěrečnou zprávu strategického tématu Hodnocení kvality.

Dokončili jsme revizi obsahu hodnocení kvality oddílu, upravená verze je od poloviny dubna k dispozici ve skautISu. Děkujeme brněnskému dobrovolnickému týmu za hodnotné a konstruktivní připomínky, které dále pomohou srozumitelnosti a jednoznačnosti jednotlivých kritérií. 


Zahraniční zpravodaj / br. Vojtěch Olbrecht – Fišer

Výkonná schválila Jana Špatenku – Špáťu vedoucím týmu na pořádání Národního skautského jamboree v roce 2023.

Výkonná rada schválila Terezu Petrášovou – Sunny vedoucí týmu na Středoevropské jamboree 2022.

Výkonná rada schválila Pravidla pro pořádání celostátních akcí, která nahrazují původní pokyn z roku 2008 a jsou reakcí na opakovanou poptávku ze strany organizátorů velkých akcích ohledně vyjasnění kompetencí a procesu přípravy akcí.

Výkonná rada založila odbor pro velké akce a jmenovala Ondřeje Pileckého – Lunga jeho vedoucím. 

Na základě rozhodnutí Intercamp Committee byl zrušen Intercamp 2020, který se měl konat na přelomu května a června ve Velké Británii. Nastalou situaci řešíme s účastníky i organizátory akce.

WOSM a WAGGGS  postupně rozhodují o dalších akcích plánovaných na tento rok.  Evropské jamboree, které mělo proběhnout v létě v Polsku, je přesunuto na srpen 2021.  


Petra Daněčková (Peťule)
redaktorka interní komunikace
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 569x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu