....

Chyba na stránce: Přehled změn pravidel skautského vzdělávání během epidemie koronaviru a po ní - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/vzdelavani/5086-prehled-zmen-pravidel-skautskeho-vzdelavani-behem-epidemie-koronaviru-a-po-ni"

Vzdělávání

Přehled změn pravidel skautského vzdělávání během epidemie koronaviru a po ní

V důsledku koronavirové epidemie se na zbytek roku 2020 mění podmínky pro skautské vzdělávání. Je možné využívat výrazných zjednodušení při pořádání kurzů a zkoušek. 

Pozastavení běžné skautské činnosti se velmi významně dotýká skautského vzdělávání. Řada kurzů přišla o některá z plánovaných setkání. Některé kurzy přesouvají svoje termíny na pozdější dobu. Ruší se semináře pro vzdělavatelky a vzdělavatele zaměřené na získání OČK. Odhadujeme, že už nyní se omezení dotýká asi 70 akcí.

I po obnovení běžné činnosti bude situace ve vzdělávání komplikovaná. Instruktorky a instruktoři budou řešit a dohánět jistě i jiné záležitosti než samotné kurzy. Posunuté termíny nemusí vyhovovat všem, kdo původně počítali s účastí. Nevíme, jestli možnosti setkávání nebude nadále ovlivňovat epidemií vyžadovaný režim. Může docházet k velké obsazenosti skautských základen, stejně tak může epidemiologická situace vést naopak k tomu, že (nejen skautské) základny budou uzavřené.

Přes výše uvedené potřebuje Junák - český skaut, aby i v letošním komplikovaném roce mohli jeho dospívající a dospělí členové a členky získat kvalifikace potřebné pro působení v oddílech a střediscích. Pokud bychom dočasně rezignovali na vzdělávání a přiznávání kvalifikací v tomto roce, kumulovali bychom tím problémy do budoucna. Výkonná rada proto 1. dubna 2020 rozhodla o dočasných změnách v organizování vzdělávacích akcí, které mají umožnit vzdělávání i v aktuální mimořádné situaci. 

Junák - český skaut je dlouhodobě rostoucí a největší výchovná organizace pro děti a mladé lidi v Česku. Daří se nám naplňovat naše poslání, daří se nám držet vysokou důvěru u rodičů a celé společnosti. Na tomto úspěšném stavu se výrazně podílí i vysoká kvalita a s ní spojená náročnost skautského vzdělávání. Aktuální okolnosti nás vedou k tomu, abychom dočasně z některých nároků slevili a přitom usilovali o co nejvyšší možnou kvalitu v dané situaci.

Výkonná rada žádá vzdělavatelky a vzdělavatele, aby v současných náročných podmínkách nerušili své vzdělávací akce, ale aby se pokusili upravit podobu svých kurzů tak, aby i v této komplikované situaci umožnili získávání skautských kvalifikací, a to i alternativními formami včetně zcela dálkových kurzů. A to s otevřeností vůči tomu, že situace se může dál měnit. Výkonná rada je přesvědčená o tom, že vzdělavatelky a vzdělavatelé dlouhodobě připravují skautské kurzy a zkoušky velmi zodpovědně a že i v současné situaci budou hledat ta nejlepší možná řešení. Touto změnou pravidel se jim to snažíme umožnit. 

Filip Hlavinka - Mukóki
zpravodaj pro vzdělávání

Josef Výprachtický - José
starosta

V následujícím textu přinášíme nejprve přehled rozhodnutí VRJ, kterými se upravují podmínky pro skautské vzdělávání do 31.12.2020. Následuje přehled doporučení, která mohou vzdělávací týmy v současné době využít.

ÚPRAVA A VÝKLAD PODMÍNEK PRO SKAUTSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ 

PRODLOUŽENÍ TERMÍNŮ PRO DOKONČENÍ A OBNOVU KVALIFIKACÍ

  • Držitelům Oprávnění k výkonu funkce zdravotníka s platností končící kdykoli v průběhu roku 2020 se prodlužuje platnost tohoto oprávnění o jeden rok. Obdobně se o rok prodlužuje také nejzazší termín pro absolvování Doškolovacího zdravotnického kurzu.
  • Garantům zdravotnických kurzů, kterým končí platnost příslušného osvědčení pro pořádání zdravotnického kurzu kdykoli v průběhu roku 2020, se prodlužuje platnost tohoto oprávnění o jeden rok.
  • Uchazeči o skautské kvalifikace (čekatelská zkouška, vůdcovská zkouška, aj.) kteří zkoušky zahájili v minulosti a kdykoli během roku 2020 jim už běží nebo přímo končí lhůta 18 měsíců pro doplnění nebo opravu zkoušek, mohou požádat o prodloužení lhůty o jeden rok. Mohou požádat o výjimku zpravodaje VRJ pro vzdělávání na vzdelavani@skaut.cz.
  • Předsedům zkušebních komisí pro vůdcovské zkoušky a pro kvalifikace pro vodáckou činnost, kterým končí platnost příslušného oprávnění kdykoli během roku 2020, se platnost tohoto oprávnění prodlužuje o jeden rok.

Uvedené termíny prodlužujeme proto, že všechny vyplývají z vnitřního nastavení Junáka - českého skauta. Jejich účelem je zajišťovat průběžnou aktualizaci a proškolenost. Jako takové jsou jistě opodstatněné. Prodloužením platnosti o rok nedochází k žádným ztrátám. 

ÚPRAVY FORMÁTŮ VZDĚLÁVACÍCH AKCÍ

  • Týmy vzdělávacích akcí a zkušební komise mají i ve změněných podmínkách usilovat o kvalitní vzdělávání a zodpovědně posuzovat, komu udělí kvalifikaci.
  • Všechny čekatelské a vůdcovské kurzy pořádané kdykoli během roku 2020 mohou nahradit svá setkání dálkovými formami komunikace a vzdělávání.
    • Je možné takto nahradit dílčí setkání i kurz jako celek.
    • Samostatné čekatelské či vůdcovské zkoušky lze v případě nutnosti realizovat i pouze dálkovými formami komunikace.
    • Týmy, které k takovým změnám přistoupí, o tom informují sekci vzdělávání Kanceláře ústředí e-mailovou zprávou na vzdelavani@skaut.cz. Není nutné za tím účelem vypracovávat nové projekty u akcí, které již projekty nahrály do skautISu, nebo mají projekty rozpracované. O reálné podobě kurzu budou týmy informovat také v závěrečné zprávě.
    • Týmy, které k takovým změnám přistoupí, mají nahradit bezprostřední setkávání alespoň opakovanou dálkovou komunikací s uchazeči o kvalifikace (telefonáty, videohovory, Skype apod.) a komunikací se střediskem uchazeče.
    • Doporučujeme, aby týmy usilovaly alespoň o jedno prezenční setkání, a to spíše v závěru kurzu, tedy v návaznosti na předchozí dálkovou komunikaci.
  • Všechny lesní kurzy a školy (kvalifikační i nekvalifikační) pořádané kdykoli během roku 2020 mohou nahradit svoje setkání obdobně, jak je uvedeno výše u čekatelských a vůdcovských kurzů, nebo mohou změnit počet původně plánovaných setkání, a to i po nahlášení akce ve skautISu. 
    • V případě, že by lesní akce rušily týdenní části svých kurzů (hlavní běhy), nebo je nahrazovaly dálkovým vzděláváním, nemusí přepracovávat podané projekty, ale pouze to oznámí na vzdelavani@skaut.cz. Ročník akce, která zruší prezenční hlavní běh, nebude považovaný za “lesní” typ akce. Např. tradiční Čekatelský lesní kurz Perspektiva se pro tento ročník stane Čekatelským kurzem Perspektiva. Kurzy, u kterých by došlo k takové změně, mohou čerpat dotaci ve výši odpovídající dotacím lesního formátu akce (vztaženo na účastnické osobodny).
  • Kurzy střediskového minima pořádané kdykoli během roku 2020 mohou zcela nahradit svoje setkávání dálkovými formami komunikace a vzdělávání. 
    • I v dálkových formách komunikace je třeba zachovat prostor pro sdílení zkušeností mezi účastníky a také pro individuální konzultace.
    • I zde doporučujeme usilovat alespoň o jedno setkání, pokud to bude možné.
    • Konkrétní podobu alternativního kurzu je třeba konzultovat s koordinátorkou vzdělávání hospodářských a organizačních činovníků na strediskove-minimum@skaut.cz
  • Zdravotnické kurzy a doškolovací zdravotnické kurzy bude možné pořádat až po obnovení běžné činnosti.
    • Pro tábory v roce 2020 bude možné využívat kvalifikace Zdravotníka zotavovacích akcí i v případě, že tato kvalifikace byla získána před delší dobou a nebyla obnovována doškoleními ve stanovených termínech.
    • Dále bude možné pro tábory v roce 2020 využívat obdobné kvalifikace prokazatelně získané u jiných organizací než u Junáka - českého skauta, a to i v případě, že tyto organizace nemají kurzy akreditované.
    • Pokud by někdo potřeboval dokončit zdravotnický kurz, aby mu mohla být přiznána vůdcovská zkouška, může svoji situaci individuálně konzultovat na e-mailu vzdelavani@skaut.cz.
  • Vzdělávací akce spojené s kvalifikacemi pro vodáckou činnost pořádané kdykoli během roku 2020 mohou částečně nahradit svoje setkání dálkovými formami komunikace a vzdělávání. 
    • Konkrétní podobu alternativního kurzu je nezbytné konzultovat s Hlavním kapitanátem vodních skautů na mustek@hkvs.cz.
  • Všechny vzdělávací akce pořádané kdykoli během roku 2020 mají svou alternativní podobu konzultovat se sekcí vzdělávání Kanceláře ústředí na e-mailu vzdelavani@skaut.cz.
  • Všechny vzdělávací akce pořádané kdykoli v průběhu roku 2020 se mohou konat také ve zcela standardní formě, pokud tomu nebudou bránit bezpečnostní, organizační nebo jiné specifické podmínky.

 

Umožnění a uznání zcela dálkových forem skautského vzdělávání není v rozporu s Řádem pro vzdělávání činovnic a činovníků. Ve výjimečné situaci je to cesta jak umožnit vzdělávání a získávání kvalifikací. VRJ je přesvědčená, že vzdělavatelky a vzdělavatelé i za těchto okolností budou kompenzovat nemožnost osobních setkání dálkovou komunikací, protože vždy usilují o kvalitní vzdělávání a pečlivé ověřování kvalifikací.

Zdravotnické kurzy není možné pořádat z toho důvodu, že pro ně Junák - český skaut drží akreditaci v rámci Dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků u MŠMT. Ministerstvo pro takto akreditované kurzy stanovilo v aktuální situaci takové podmínky pro kombinovanou formu (částečně dálkový kurz), které nyní nedokážeme naplnit. Rozhodnutí bylo konzultováno také se Zdravotní radou Junáka - českého skauta.

 

ÚPRAVA OBSAHU ČEKATELSKÉ ZKOUŠKY

  • U ČZ pořádaných kdykoli během roku 2020 může být nutná podmínka uvedená v obsahu čekatelské zkoušky - organizace vícedenní akce - zahrnuta pouze v teoretické podobě. 
    • Rozhodnutí o tom, zda bude tato podmínka naplňována pouze teoreticky, nebo bude vyžadovaná praktická realizace, je v kompetenci předsedů jednotlivých zkušebních komisí. 
    • Komise či kurz, který upustí od praktické realizace výpravy, promyslí alternativní ověření kritérií čekatelské zkoušky navázaných právě na výpravu. 
    • Komise či kurz, který upustí od praktické realizace výpravy, může svým účastníkům nabídnout zhodnocení zprávy o výpravě někdy v budoucnu, až ji bude možné realizovat. Jako nabídku zpětné vazby, nikoli podmínku ukončení zkoušky.   

Vzhledem k tomu, že není možné, aby se setkávalo větší množství lidí, a že umožňujeme, aby bylo celé kvalifikace možné získat pouze dálkovou formou, a že v budoucnu může docházet ke kumulaci termínů akcí (vzdělávacích, oddílových, ale i mimoskautských), mohou kurzy a komise upustit také od realizace výpravy v praxi. Kurzy a komise získávají tuto možnost, nikoli povinnost. 

 

ÚPRAVA PRAVIDEL PRO SESTAVOVÁNÍ KOMISÍ K ČEKATELSKÝM ZKOUŠKÁM

  • Zkušební komise pro čekatelské zkoušky pořádané kdykoli během roku 2020 může e-mailem na vzdelavani@skaut.cz požádat o výjimku z kvalifikačních nároků na členy komise. Žádost o výjimku bude posuzovaná individuálně.
    • Výjimka bude udělena pro takové komise, které budou nejméně tříčlenné (předseda a nejméně další dva členové).
    • Každý z těchto tří členů musí mít buď IK nebo OČK (alespoň nižší stupeň) a současně se každý z těchto členů komise v minulosti alespoň jednou podílel na ověřování ČZ jako člen zkušební komise (podle záznamů ve skautISu či v hlášeních zkušební komise).
    • OČK těchto členů komise mohou být libovolná, ale musí se vzájemně lišit.
    • I takto složená komise má za úkol zodpovědně ověřit ČZ v plném rozsahu.

Členové vzdělávacích týmů mají v současné době velmi omezenou možnost získávat OČK (bylo zrušeno několik seminářů zaměřených právě na OČK). Vzhledem k tomu, že bude docházet ke změnám v původně plánovaných termínech kurzů a zkoušek, je možné, že se nebudou moci setkat celé původní týmy nebo komise. Vzdělavatelky a vzdělavatelé mohou být velmi vytížení a pro kurzy a zkoušky nedostupní. VRJ chce umožnit, aby v takových případech mohly kurzy a zkoušky proběhnout. Za důležité přitom považuje, že členové komisí mají s ověřováním ČZ zkušenost a mají jasnou představu o celkových nárocích kladených na čekatele

Obdobné důvody stojí za úpravou pravidel pro komise vůdcovských zkoušek popsané dále.

 

ÚPRAVA PRAVIDEL PRO SESTAVOVÁNÍ KOMISÍ K VŮDCOVSKÝM ZKOUŠKÁM

  • Zkušební komise pro vůdcovské zkoušky pořádané kdykoli během roku 2020 může e-mailem na vzdelavani@skaut.cz požádat o výjimku z kvalifikačních nároků na členy komise. Žádost o výjimku bude posuzovaná individuálně.
    • Předseda zkušební komise musí mít standardní oprávnění pro předsedy komisí VZ.
    • Komise musí mít nejméně čtyři další členy, kteří mají IK nebo OČK a v minulosti se prokazatelně nejméně jednou podíleli na ověřování u VZ jako člen zkušební komise (podle záznamů ve skautISu či v hlášeních zkušební komise).
    • V komisi musí být obsaženy OČK, tak, aby vždy byla zastoupena alespoň jedna OČK ze skupiny. Skupiny OČK jsou následující:
      • OČK hospodaření, OČK organizace, OČK právo 
      • OČK metodika, OČK myšlenkové základy a historie skautingu
      • OČK pedagogika, OČK psychologie
      • OČK táboření a bezpečnost, OČK vedení oddílu
    • V žádosti musí být popsáno, kdo v komisi bude ověřovat kritéria VZ příslušná k OČK, které není v komisi zastoupeno. Uvedou se předpoklady člena komise k takovému posuzování (např. civilní vzdělání a praxe), aby mohly být v rámci žádosti o výjimku posouzené.

MOŽNOST SKLÁDAT ČEKATELSKOU ZKOUŠKU A VŮDCOVSKOU ZKOUŠKU SOUČASNĚ

(v tomto případě se nejedná o novinku ani dočasné opatření pro rok 2020)

  • Zájemci o skautské kvalifikace, kterým je alespoň 20 let a kteří aktivně působí v oddílech nejméně poslední tři roky, mohou požádat o výjimku, aby mohli skládat ČZ a VZ současně.
    • Z ČZ se ověří pouze ty části, které nejsou dále zahrnuty ve VZ. Zkušební komise k takovému ověřování mají k dispozici metodický materiál. 
    • O výjimku lze požádat zpravodaje VRJ pro vzdělávání na e-mailu vzdelavani@skaut.cz a dále je potřeba se domluvit s příslušným kurzem nebo komisí, zda s tímto ověřováním souhlasí.

PODPORA A VZÁJEMNÁ POMOC VZDĚLAVATELŮ

PODPORA PRO DÁLKOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ

  • Žádáme a vyzýváme týmy kurzů i jednotlivé vzdělavatele ke sdílení materiálů, které by mohly využít i ostatní týmy při komunikaci s jejich účastníky. V tuto chvíli to může představovat velkou pomoc, pro týmy, které budou převádět svoje kurzy do dálkové formy. Není dobrý důvod, aby každý tým musel tvořit vše od nuly.
    • Využívejme - jak k nahrávání, tak k použití - platformu Kurzy kurzům, která bude nyní spravovaná tak, aby byla zajištěna pružná administrace nových žádostí o přístup. Záhy v ní dojde úpravě struktury. Už nyní tam můžete přidávat nové materiály. https://www.skaut.cz/kurzykurzum
    • Týmům vzdělávacích akcí i jednotlivým vzdělavatelům je umožněn přístup také k online materiálům (včetně videí) pro vzdělavatele Slovenského skautingu v databázi Vzdelávacia knižnica. Vzdělavatelé a vzdělavatelky z Junáka - českého skauta získají odkaz ke knižnici po vyžádání na e-mailu kurzykurzum@skaut.cz.  
    • Obě databáze jsou k dispozici vzdělavatelům, nikoli zájemcům o vzdělávání. Vzdělavatelé mohou materiály stáhnout a k účastníkům šířit s vlastním komentářem. U všech takto převzatých matriálů uvádějme původní autory, případně týmy, které stojí za jejich vznikem.

DOPORUČENÍ K DÁLKOVÉ KOMUNIKACI 

  • Doporučujeme vzdělávacím týmům, aby pro vzdělávání na dálku využívaly snadno obsluhovatelné nástroje dostupné zdarma, jako jsou Skype nebo Google Meet (do obou služeb lze pozvat i někoho, kdo nemá příslušný účet).
  • Doporučujeme využívat skautské sdílené týmové Google disky případně službu Google Classroom pro sdílení materiálů k podpoře samostudia.
  • Odkazujeme na přehled relevantních aplikací: https://perpetuum.cz/2020/03/jak-zvladnout-vyuku-po-uzavreni-skol-tipy-na-online-aplikace/

ADMINISTRATIVNÍ, FINANČNÍ A JINÁ POMOC

  • Kancelář ústředí je připravena pomáhat týmům vzdělávacích akcí s potřebnými změnami v administrativě vzdělávacích akcí. Všechny změny můžete konzultovat a řešit na e-mailu vzdelavani@skaut.cz.
  • VRJ si je vědoma toho, že v realizaci vzdělávacích akcí se mohou vyskytnout faktory, které ovlivní hospodaření kurzů (např. zaplacené zálohy za nevyužité základny, náklady na dezinfekci prostor, vyšší cestovní náklady v případě změny základen, a další). Kancelář ústředí je připravena pomáhat s řešením obdobných změn a komplikací individuálně podle situace jednotlivých kurzů. I v těchto případech využívejte e-mail vzdelavani@skaut.cz.
  • Také v případě dalších komplikací, a potřeby hledání nestandardních řešení, na které týmy vzdělávacích akcí narazí, můžete konzultovat na e-mailu vzdelavani@skaut.cz. Budeme se snažit být nápomocní.

 

Máte-li jakékoli nejasnosti vztahující se ke skutečnostem uvedených v článku, neváhejte se doptávat v komentářích nebo směřujte své dotazy na vzdelavani@skaut.cz. Díky za spolupráci.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3045x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu