....

Chyba na stránce: Chyběla ti odpověď ve vysílání ke stezkám na živo? Mrkni sem! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/oddil/program/5005-chybela-ti-odpoved-ke-stezkam-na-zivo-mrkni-sem"

Chyběla ti odpověď ve vysílání ke stezkám na živo? Mrkni sem!

Chyběla ti odpověď ve vysílání ke stezkám na živo? Mrkni sem!

V úterý proběhlo třetí živé vysílání na Skautinfo. V přímém přenosu jste zjistili, jak funguje stezka do poslední nálepky i jaké jsou zkušenosti testovacích oddílů s jejich používáním. Mrkněte na odpovědi, které jsme ve videu nestihli (a nejen ty).

Chci se na video podívat!

Nestihli jste celé video? Nebo se na něj chcete podívat znovu? Celé živé vysílání najdete ZDE

A nyní už k dotazům, pro přehlednost jsme je rozdělili podle témat a ty velmi podobné zodpověděli jako jeden.


Změny obecně - proč a jaké

Proč se stezka změnila? Původní stezka přinesla do skautského programu spoustu nového - například důraz na všestranný rozvoj, práci se sebehodnocením a zpětnou vazbou apod. Avšak ukázalo se, že má i své slabiny a díky nim se používala v necelé polovině oddílů a tam se nestíhala plnit dle předpokladu (1 stupeň za rok). Úpravy vedly k tomu, aby pro oddíly byla stezka nyní lépe uchopitelná.

Jaký je rozdíl oproti starším stezkám?

Stezka byla upravena tak, aby byla lépe použitelná v oddílech. K tomu vedou především tyto úpravy:

-> sloučení čtyř sešitů do dvou - přehlednější pro vedoucí i rádce a rádkyně
-> méně dlouhodobých úkolů a úkolů na doma - stezka jde splnit v oddílovém životě tempem jedna cesta za rok
-> srozumitelnější formulace úkolů, konkrétní úkoly
-> volitelnost úkolů až v druhém stupni - kluci a holky si vybírají úkoly až později
-> nová podoblast - tábornická praxe

Nemyslíte, že popularita stezek nebude tak vysoká, kvůli tomu, že v nich není příběh?

Na základě testování si nemyslíme, že absence příběhu bude mít vliv na popularitu stezek. Testování ukázalo, že upravená podoba stezek oddílům vyhovuje. Skauti a skautky z testujících oddílů hodnotily obecně stezky jako zajímavé, lákavé, cool apod. Připomínky na chybějící fantasy rámec byly ojedinělé. Z těch ojedinělých byly nejčastější chybějící nálepky postav, ale stále nebyly příliš časté na to, abychom je v revizi zohlednili.


Plnění stezky

Mohu jakoukoli stezku plnit nezávisle na věku?
  • Nováček je určen všem, kteří přicházejí mezi výchovnou kategorii skautů a skautek (11 -15 let).
  • 1. stupeň stezky je pro mladší skauty a skautky (11-13 let).
  • 2. stupeň stezky je pro starší skauty a skautky (13-15 let).

Je možné úkoly upravit?

Úpravy úkolů jsou možné. Aby vedoucí věděli, ke které kompetenci úkol směřuje, připravili jsme pro ně přehled návazností stezky a kompetencí skautské výchovy. Před úpravou doporučujeme zjistit, jaký projev kompetence daný úkol rozvíjí a při úpravě směřovat úkol stále k tomuto projevu. Přehled najdete v sešitě Kompetence skautské výchovy.

Kdy jste dané úkoly podepisovali na schůzce? Nezabírá to příliš mnoho času, když mám všem poskytnout zpětnou vazbu?

U každého úkolu bude situace trochu jiná. Někdy je zpětná vazba rychlá, je hned vidět, co se povedlo a co je potřeba vylepšit, jindy je potřeba si o úkolu více povídat. Někdy také plní úkol družina společně - může být tedy zpětná vazba společná. A na některé úkoly se hodí, když je zpětná vazba pouze mezi čtyřma očima. Před plánováním času na zpětnou vazbu si promyslete, která varianta se vás týká.

V začátku používání stezky si určitě nechte více času na podepisování a zpětnou vazbu. S větší zkušeností už budete vědět, kolik času na který typ aktivity potřebujete.

Nezapomeňte, že svědek či svědkyně můžou být i další vedoucí či rádci a rádkyně. U některých úkolů určitě zvládnou podat užitečnou zpětnou vazbu i skauti a skautky sami sobě navzájem.

Pokud přece jenom je potřeba, aby jeden vedoucí podával zpětnou vazbu všem, připravte pro ostatní aktivitu, ze které můžou skauti a skautky na chvilku odběhnout a takto se vystřídat (např. rukodělku, sport. apod.).

Dá se stezka dobře zapojit do programu?

Ze zkušenosti oddílů ano. Určitě i ve vašem oddíle už některé úkoly stezky zařazujete, jen o tom nevíte. Například vaříte na výpravách, balíte si batoh, zkoušíte nové tvořivé techniky. Při hledání takových činností a nejen těch vám pomůže sešitek Skautskou stezkou lehkým krokem.

K čemu slouží vodácké doplňky?

Vodácké doplňky jsou určeny pro vodní skauty a skautky. Zahrnují úkoly, které jsou pro vodácké oddíly důležité pro náplň jejich činnosti. Více o vodáckých doplňcích zde.


Přechod na novou stezku

Jak dlouho budou podporované staré stezky?

Přechodná doba je stanovena na tři roky (od září 2019). Po tuto dobu najdete podklady ke starým i novým stezkám elektronicky. Prodávány budou staré stezky do vyprodání zásob – maximálně zmíněné tři roky. Podobně nášivky ke starým stezkám a nášivky k výzvám, které již v nové stezce nejsou. Postupně chceme přecházet na nové stezky.

Jak nejlépe přejít ze starých na nové, když máme v oddíle rozpracované různé stupně staré stezky? Co když má někdo splněný např. pouze Cestu Země.

Přejít na nové stezky je možné mnoha způsoby. Můžete dát nové stezky jen nováčkům a ostatní dokončí ještě ty staré. Nebo po dokončení starého stupně obdrží stupeň nový. Nebo stezky vymění všichni rovnou a uznáte podobné úkoly. V testovacích oddílech se osvědčila i možnost nechat kluky a holky si vybrat. Vždy záleží na tom, co zrovna váš oddíl potřebuje.


Nášivky

​Kam se našívají?

Nášivky se našívají na pravou kapsu košile. Fillyvám hned po vysílání vyfotila fotku:

 

Když někdo plní rovnou 2. stupeň jak to udělám s nášivkou za splnění 1. stupně, ty již nedostane?

Záleží na dohodě v oddíle, možné je jak nášivky za Zemi a Vodu nedávat, tak je i dát bez plnění. Samotná nášivka by na kroji měla vypadat i jen s Cestou Vzduchu a Ohně.

Co když mám splněnou Zemi a Vodu (starý) a chtěla bych přejít na nové stezky. Jak je to s nášivkama? Můžu mít dva diamanty a ty nový?

V případě, že máš splněnou starou Cestu Země a Cestu Vody (zelený a modrý krystal) a novou Cestu Vzduchu a Ohně, je možné nosit buď za celou stezku starou nebo novou variantu nášivek. Nedoporučujeme nášivky (krystaly a květ) kombinovat.


Nováček, slib

Proč je Nováček “lehčí”?

Chceme, aby nebyl problém Nováčka splnit za 3-4 měsíce a ve stejném roce dokončit příslušnou část stezky (nejčastěji Cestu Země). Zároveň cílem Nováčka je seznámení se se skautingem, oddílem a ochutnávka dovedností. Pro tento cíl je aktuální forma Nováčka přiměřená. Úplně nové dovednosti, hlubší poznání apod. čeká skauty a skautky ve stezkách, odborkách či ve vašem programu.

Je skautský slib těžký?

Nejprve chceme zdůraznit, že skautský slib není navázán na plnění stezky či Nováčka. Doba složení slibu je na příslušném oddíle. Protože je to však velmi důležitý okamžik ve skautském věku, zmiňujeme v Nováčkovi znění slibu a v 2. stupni stezky přímo se slibem pracuje úkol 18. (ať už skaut/ka slib má nebo ne).

Samotný skautský slib je dobrovolný upřímný závazek člověka závazek snažit se žít podle skautských principů. To, jak je tento závazek pro někoho “těžký” je individuální. Určitě však od všech slib vyžaduje určité úsilí. 


Další

Chystá se i revize stezek pro světlušky a vlčata?

Ano, revize stezek pro světlušky, vlčata a žabičky probíhá. Více ZDE.


Na můj dotaz nemám odpověď!

Přes naši veškerou snahu se mohlo stát, že jsme tvůj dotaz nezodpověděli. V takovém případě nám napiš zde do komentářů nebo na stezka@skaut.cz kde ti rádi odpovíme. Možná také najdeš odpověď na webu stezky https://stezka.skaut.cz/faq-na-co-se-casto-ptate/

za stezkový tým
Martina Adamcová

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 719x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: