....

Chyba na stránce: Co všechno se podařilo v rámci naplňování strategického tématu Hodnocení kvality? Nahlédněte do závěrečné zprávy. - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5084-co-vsechno-se-podarilo-v-ramci-naplnovani-strategickeho-tematu-hodnoceni-kvality-nahlednete-do-zaverecne-zpravy"

Co všechno se podařilo v rámci naplňování strategického tématu Hodnocení kvality? Nahlédněte do závěrečné zprávy.

Co všechno se podařilo v rámci naplňování strategického tématu Hodnocení kvality? Nahlédněte do závěrečné zprávy.

Hodnocení kvality je dalším tématem Strategie 2022, které se podařilo naplnit a uzavřít. Dokončili jsme hodnocení pro všechny jednotky, připravili metodickou podporu a vznikl Semafor jako alternativní sebehodnotící nástroj.

Práce na tématu s prioritou 2 probíhalo v letech 2016 – 2019 (resp. března 2020), garanty tématu byli postupně  Ondřej Peřina - Dick, Ludmila Hobzová - Lída, Barbora Tichavová - Rozárka a naposledy Jana Jirasová – Prcek, zpravodajka pro dospělé a personalistiku.

Cíl naplňování strategického tématu (ST): „Junák má a využívá nástroj k hodnocení kvality činnosti oddílů i organizačních jednotek. Ústřední orgány získávají průběžně zpětnou vazbu na svoji činnost od nižších jednotek organizační struktury.“

Na základě zadání, schváleného Náčelnictvem, vznikl plán realizace, tj. přehled konkrétních projektů, skrze něž bylo téma naplňováno.

Hodnocení kvality je zpracováno pro jednotky ve všech úrovních organizace a pro rádcovské, čekatelské a vůdcovské kurzy, KÚJ zajišťuje technickou, obsahovou i komunikační podporu. Povědomí o hodnocení kvality v organizaci je dostatečné, hlavními bariérami širšího využití se jeví být časová náročnost procesu hodnocení v kombinaci s očekáváním složitosti vyplnění ve skautISu - ať už jsou tyto bariéry skutečné či domnělé. 

V reakci na potřeby oddílových rad jsme s využitím struktury Hodnocení kvality připravili alternativní nástroj - Semafor pro oddíly - zjednodušené offline hodnocení, které nabízí sadu inspirací a informačních zdrojů k jednotlivým pokrytým tématům. 

Proběhla také detailní obsahová revize Hodnocení kvality oddílu, která bude k dispozici oddílům v novém ročním cyklu Hodnocení kvality pro rok 2020, od 1. 4. 2020.

Souhrn výstupů naplňování ST

  • Bylo vytvořeno povědomí napříč organizací o existenci laťky, kterou je možno poměřit činnost OJ/ vzdělávací akce a dát tak odrazový můstek pro další rozvoj a posun jednotky či vzdělávací akce.
  • Byl dokončen obsah Hodnocení kvality pro dříve chybějící jednotky.
  • Komunikace k tématu Hodnocení kvality a Semaforu pro oddíly probíhá průběžně a různými komunikačními kanály (Křižovatka, skautské časopisy, programy na celostátních a regionálních akcích).
  • Odkazy na Hodnocení kvality jsou součástí materiálů a metodik (např. metodika pro výchovné zpravodaje, příručka pro vedoucí středisek atd.).
  • KÚJ poskytuje průběžnou podporu funkčnosti Hodnocení kvality a Semaforu pro oddíly.
  • Byla zřízena sekce na Křižovatce věnovaná Hodnocení kvality a Semaforu.
  • Jsou připraveny a dostupné metodické materiály k využití nástroje Hodnocení kvality.
  • Bylo vydáno několik zpráv o Hodnocení kvality, jejich dopad však je limitovaný v souvislosti s omezeným využíváním nástroje v organizaci.

Po uzavření strategického tématu

  • Budeme pokračovat v podpoře kvalitního sebehodnocení především na úrovni oddílu a střediska.
  • Chceme podpořit rozvoj dovedností potřebných ke kvalitnímu sebehodnocení týmů (vedení dobré diskuse se zapojením všech, využití výstupů diskuse) - ať už probíhá s využitím dostupných nástrojů nebo individuální cestou podle potřeb a preferencí týmu.
  • Chceme využít věcný obsah Hodnocení kvality pro průběžnou komunikaci o jednotlivých tematických oblastech (tj. nekomunikovat převážně o nástroji a jeho využití, ale přímo o obsahu konkrétních tematických okruhů) - s cílem dát náměty vedoucím pro jejich práci i přemýšlení a implicitně podporovat další využití sebehodnotících nástrojů pro jednotky.
  • Po dostatečném časovém prostoru pro zavedení a podporu Semaforu pro oddíly vyhodnotíme jeho přínos a rozhodneme o dalším posunu ve vývoji a podpoře Hodnocení kvality a Semaforu, se zaměřením zejména na úroveň oddílů a středisek.
  • Připravíme obsah Semaforu pro tábory tak, aby oddílové rady měly kompletní alternativní možnost sebehodnocení (pro průběžnou činnost oddílu i pro tábory).

Kompletní závěrečná zpráva strategického tématu Hodnocení kvality je k nahlédnutí zde.

Poděkování

Děkujeme všem, kteří se zasloužili o nastolení nového tématu v naší organizaci. Dal týmům a jednotkám nejen nástroj pro pravidelné strukturované sebehodnocení, ale také zdůraznil potřebu se takovému hodnocení věnovat.
Klíčovou osobností v tomto ohledu byl jistě bratr Ondřej Kupka - Dick, díky ale patří také celému týmu pod jeho vedením, stejně jako dřívějším garantům tématu Hodnocení kvality: Lídě Hobzové, Markétě Olišarové - Jóně a Barboře Tichavové - Rozárce. Děkujeme také Kateřině Slavíkové - Kačce, která byla duší vzniku Semaforu pro oddíly a v neposlední řadě mnoha skautkám a skautům, kteří svými připomínkami i osobní podporou v regionech přispěli k rozvoji oblasti Hodnocení kvality.
 
Lenka Šablová
koordinátorka agendy Strategie 2022
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 371x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu