....

Chyba na stránce: Výzva skautským jednotkám ke službě v době koronaviru - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/hlavni-clanky/5038-skautska-sluzba-spolecnosti-v-dobe-koronaviru"

Výzva skautským jednotkám ke službě v době koronaviru

Výzva skautským jednotkám ke službě v době koronaviru

„Skaut je prospěšný a pomáhá jiným,“ říká jeden z bodů skautského zákona. Jako skautky a skauti od sebe očekáváme, že budeme v případě potřeby pomáhat druhým, a s tímto přesvědčením vedeme i holky a kluky ve skautských oddílech. Tato potřeba teď nastává, aktuální situace před společnost klade výzvy, kterým je třeba čelit, ohrožuje ty nejzranitelnější, kteří potřebují pomoc druhých.

Buďme si vědomi toho, že nejsme záchranáři, že nejsme zdravotníci, že nejsme organizace sociální péče. Naším posláním je výchova dětí a mladých lidí a chybí nám zdroje i dovednosti na to, abychom mohli stát v čele opatření. To mají dělat jiní. My jim můžeme být nápomocni, pokud je to v našich silách.

Proto vyzýváme skautská střediska, okresy i kraje:

  • Nabízejme pomoc institucím! Obraťte se na instituce v místě svého působení a nabízejte síly dospělých skautských dobrovolníků. Nabízejte spolupráci obcím, složkám Integrovaného záchranného systému, institucím státní správy nebo organizacím zdravotní nebo sociální péče. Nejednejme jako skauti na vlastní pěst!
  • Buďme mimořádně opatrní! Riziko nákazy je přítomné v každé službě, kterou budeme poskytovat. Respektujte bezpečnostní protokoly, dbejte na zdraví své, na zdraví svých blízkých a na zdraví těch, kterým budete pomáhat. Odhodlání pomáhat musí být doprovázeno dobrou rozvahou a přípravou.
  • Zůstat doma je také pomoc! Omezení kontaktů na naprosté minimum je nezbytné k zamezení šíření koronaviru. Cokoli můžete dělat po telefonu nebo přes Internet, dělejte tak. Nepoužívejte MHD, pokud nemusíte. Zavřít se doma může být v těchto týdnech největší pomoc společnosti, nezapomínejme na to!

Děkujeme všem, kteří již v souladu s touto výzvou konají. Roznášíte letáky městských čtvrtí do schránek obyvatel, pomáháte organizacím sociální péče roznášet nákupy do domácností seniorek a seniorů nebo pomáháte nemocnicím s hlídáním dětí zdravotnického personálu. Ale také zůstáváte doma, vyhýbáte se kontaktu s druhými, pořádáte skautské schůzky přes internet.

Junák - český skaut jako celek postupuje v souladu s touto výzvou. Skautskou pomoc jsme nabídli Bezpečnostní radě státu, vedení složek Integrovaného záchranného systému a velkým dobročinným organizacím.

Opakujeme: Do skautské služby společnosti patří jen dospělí dobrovolníci.

Josef Jose Výprachtický
starosta

Eva Měřínská
náčelní

Marek Baláš – Čiča
náčelník

a

Petr 'Permi' Vaněk
místostarosta, koordinátor opatření ve věci koronaviru
koronavirus@skaut.cz



Sdílejte výzvu na Facebooku >>>


Aktuální náročná situace vzbuzuje v mnohých skautkách a skautech dotazy po tom, jak lze pomáhat svému okolí, a to tak, aby pomoc byla užitečná, co nejvíce bezpečná, a v souladu s platným rozhodnutím starosty o pozastavení běžné skautské činnosti. Některé z vašich otázek zodpoví následující řádky.

  • Přímé skautské služby spojené s koronavirem se mají účastnit pouze dospělí skauti a skautky. Služba s sebou v této době nese nevyhnutelně riziko nákazy. Omlouváme se mladším sestrám a bratrům, především mladšího roverského věku, za toho omezení.
  • Skautky a skauti mladší 18 let se mohou zapojit do služby, kterou lze vykonávat z domova (například telefonická podpora), dle vlastní vůle, se souhlasem rodičů a vedoucích.
  • Zároveň žádáme sestry a bratry starší 60 let, aby se fyzicky nezapojovali do aktivit služby. Zdravotní riziko výrazně roste s věkem, zapojte se prosím pouze do aktivit na dálku.
  • Vytváření dětských skupin za účelem jejich hlídání není přípustnou aktivitou skautské služby, protože jde proti smyslu státem nastavených opatření. Povolenou výjimkou je hlídání dětí zdravotnického personálu, organizované odpovídající institucí (obvykle samotnou nemocnicí). V takové situaci je zapojení dospělých skautských dobrovolníků povolené a vítané. Pokud objevíte jinou z vašeho pohledu smysluplnou hlídací službu organizovanou institucí (obec, složka IZS apod.), můžete konzultovat na koronavirus@skaut.cz
  • Stávat se jako jednotky pořadateli poskytované služby je v čase koronaviru právně mimořádně složité a potenciálně riskantní. Nejsou nastavené jasné bezpečnostní protokoly a nejsou k dispozici ochranné pomůcky. Výrazně žádáme jednotky, aby se takovému riziku nevystavovaly.
  • Doporučujeme nabízet síly dospělých skautských dobrovolníků obcím, institucím státní správy, organizacím sociální práce nebo zdravotní péče, složkám Integrovaného záchranného systému. Tedy těm, kteří jsou z hlediska svého poslání (my jsme výchovnou organizací pro mladé lidi) mnohem lépe zařízeni za takovou službu ručit a “jen” pro ni hledají dobrovolníky.
  • V tuto chvíli připravujeme s důvěryhodnou partnerskou organizací celostátní projekt podpory seniorů. Pevně věříme, že bude spuštěn během několika dnů, ale jeho příprava obsahuje mnoho překážek a nemusí se podařit. Těšte se tedy jen přiměřeně. Pokud se podaří, bude doplňkem vašich případných lokálních aktivit, jistě tedy nečekejte a konejte, hledejte příležitosti ve svém okolí nebo je pomáhejte vytvářet.
  • A nezapomínejte na své vlastní rodiny. Nejen, ale především, na seniory ve svém okolí. V rodině vlastní, ale i té skautské, střediskové. Možná jim udělá radost telefonát, možná jim pomůže nákup. Možná je jim v těchto dnech a týdnech těžko. Při soustředění na pomoc společnosti nezapomínejme na své nejbližší okolí.

Služba společnosti je neoddělitelnou součástí toho, jakým způsobem jako skautky a skauti usilujeme o lepší svět. Heslo Buď připraven/a! se mimo jiné vztahuje k situacím, kdy je potřeba pomoci druhým. Buďme v těchto mimořádných týdnech aktivní a ulehčujme těm, kteří pomoc potřebují!


Barbora Trojak
koordinátorka vznikajícího projektu skautské služby

Petr Vaněk - Permi
místostarosta, pověřený koordinací opatření ve věci koronaviru

Rozcestník místních aktivit

Seznam aktivit do nichž se skauti (často nejen skauti) mohou zapojovat (bude se postupně rozrůstat, neváhejte aktivity, do nichž se zapojují vaše jednotky, oznamovat na koronavirus@skaut.cz).

Praha: Praha zavádí krizovou linku 800 160 166 určenou pro seniory. Do pomoci seniorům zapojuje dobrovolníky i obchodníky. Do podpory projektu je aktivně zapojena Pražská skautská rada, informace na Facebooku nebo na http://pomahamepraze.cz/.

Lidé pracující ve zdravotnictví (lékaři, zdravotní sestry, zdravotníci, zdravotníci, lékárníci) mohou potřebovat pomoc při poskytování péče o děti. Pokud má některý z našich přátel nebo členů rodiny takovou situaci, stojí za to se zeptat, zda potřebují podporu, a pokud je to nutné, zvažte jeho poskytnutí. Také v této službě musíme pamatovat na všechna opatření, aby byla bezpečná.

Jak na osobní pomoc potřebnému


Pro skauty a skautky je přirozené, že chtějí pomáhat druhým, a to často co nejdříve. Naše služba ale musí být promyšlená do důsledků a bezpečná pro všechny strany. 

V současné době je zásadní, aby senioři a obzvlášť zranitelné skupiny zůstávali co nejvíce v izolaci v domácím prostředí. 

Pokud jim jako mladí lidé chceme pomoci, musíme si uvědomit, že průběh infekce je často bez zřejmých symptomů, což znamená, že si možná ani neuvědomujeme, že jsme nositeli viru a ohrožujeme ostatní. 

Pokud chceme poskytnout službu, měli bychom (kromě obvyklých základních) přijmout zvláštní opatření.

Především dbejte na svoji vlastní bezpečnost! Vzhledem k tomu, že se pomoc týká zranitelných osob, je třeba se před poskytnutím pomoci ujistit, že:

  • osoba, které chci pomoci, cítí dobře (nevykazuje žádné příznaky),

  • není ohrožena (to znamená, že za posledních 14 dnů nebyla v kontaktu s nakaženými osobami, ani v oblastech, které WHO označila jako „místní přenos“),

  • nemá nařízenou karanténu.


Dále:

  • váš společný kontakt by měl proběhnout pouze po telefonu, nevstupujte do objektu seniora, nepodávejte  si ruce

  • pomoc by měla být do co největší míry bezkontaktní - pokud jde o nákup, nechejte ho u dveří, odstupte do bezpečné vzdálenosti (ideálně 3 m), vyzvěte seniora k zanechání hotovosti na prahu a až odejde, přeberte si ji (vyžaduje to dohodnout se předem na dané částce, za kterou nakoupíte)

  • pokud budete venčit pejska, nepředávejte si vodítko z ruky do ruky, ale nechejte ho uvázat k plotu, sloup apod. Pejska nehlaďte a pokuste se zabránit, aby se vám otíral o oblečení.

  • pomáhejte po jednotlivcích, ne ve skupině, v jedné chvíli pouze jedné osobě v nouzi

  • vyhněte se nakupování ve velkých obchodech,  vyberte si malé prodejny 

  • kupujte pouze zabalené výrobky, vyhněte se nákupu věcí, kterých se mohlo dotknout více lidí

  • noste skautský šátek nebo kroj

  • upozorněte seniora, aby si po převzetí nákupu řádně umyl ruce, nesahal si do obličeje

  • o návštěvě udělejte záznam - kdy a kde jsem byl nakoupit, kde, kdy a komu jsem nákup předal - v případě nákazy se tím ulehčí trasování

  • při každé příležitosti si co nejčastěji a důkladně myjte ruce 

  • všechny předměty,  které jsou určeny osobě, které pomáháte, musíte ochránit před kontaminací nákazou, proto:

  • použijte rukavice při prvním kontaktu s věcí, která je určena osobě, které pomáháte (při nákupu potravin, převzetí věcí od příbuzných či třetích osob),

  • ochraňte věci před kapénkovou nákazou,

  • nepokládejte je zbytečně na jakékoli povrchy či na zem,

  • přenášejte věci, co nejvíce zakryté, v uzavřené tašce, potraviny v sáčku atd. 


Službu mohou provádět pouze dospělí.

Inspirováno textem “Jak na osobní pomoc potřebnému“  od polské národní skautské organizace Związek harcerstwa polskiego. Používá části textu od bratra Jacka Grzebielucha.

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4109x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu