....

Chyba na stránce: 02 Základy organizace - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/lide/personalistika/prirucka-pro-vedouci-stredisek/3529-02-zaklady-organizace"

Příručka pro vedoucí středisek

Vítejte na stránkách, na kterých najdete všechny základní informace, které potřebujete k vedení střediska, ať už ve funkci vedoucího, či člena střediskové rady. Najdete zde tematické dlaždice, které skrývají příslušné kapitoly z příručky.

Celá příručka stojí na tom, že je plná hypertextových odkazů na různé řády, směrnice, formuláře, metodiky a jiné důležité dokumenty, které vám pomohou se v dané problematice více orientovat. Právě odkazy by měly zaručit její aktuálnost, i když text může postupem doby zastarávat.

Aktuální verze Příručky pro vedoucí středisek je ze září 2020.

Obsah příručky:

02 Základy organizace

Naše středisko je součástí něčeho velkého

Junák – český skaut je největší výchovná organizace pro děti a mládež u nás. Po celé republice je rozeseto na 470 středisek a přístavů, které sdružují celkově více než 2 000 oddílů, pořádají každoročně přes 1 000 táborů a tisíce tradičních i netradičních akcí. Do naší činnosti je zapojeno přes 12 000 dobrovolníků. I vaše středisko je tak důležitou součástí tohoto skautského společenství. Jak to všechno může fungovat? A jak se v tom neztratit? To vám prozradí právě tato kapitola.

(článek byl editován 30. 11. 2020)

Středisko v rámci organizační struktury Junáka – českého skauta

Junák – český skaut má téměř 70 tisíc registrovaných členek a členů a působí na celém území České republiky, potřebuje tedy určitou organizační strukturu, aby ho bylo vůbec možné efektivně řídit.

 

Počet skautských kluboven v jednotlivých regionech

Podoba organizační struktury Junáka – českého skauta je značně inspirována územním dělením českého státu.

Nejvýše stojí přímo hlavní spolek Junák – český skaut (zahrnuje celou organizaci), který je spravován níže znázorněnými ústředními orgány. Následují vyšší organizační jednotky, což jsou kraje a okresy, a nakonec jednotlivá střediska (pojem zahrnuje i přístavy vodních skautů). Z tabulky a vlastně i z názvu je zřejmé, která organizační jednotka má jakou působnost a které nižší jednotky řídí. Úroveň skautských okresů je nepovinná, a tak v některých krajích jsou střediska nejprve podřízena okresu a ten pak kraji, ale jinde mohou být střediska přímo podřízena kraji. Kromě toho existují ještě tzv. zvláštní organizační jednotky (např. Skautský institut, Skautská ochranná služba, Tiskové a distribuční centrum apod.), které zajišťují některé speciální úkoly a jsou zřizovány s vazbou přímo na ústředí (mimo běžnou strukturu). Protože máme stovky organizačních jednotek, kromě svých názvů mají i evidenční čísla, která také pomáhají orientaci v naší organizační struktuře.

Úroveň

Státní uspořádání

Naše organizace

Příklad jednotky

Ev. číslo jednotky

Stát

Česká republika

hlavní spolek

Junák – český skaut, z. s.

1

Kraj

Středočeský kraj

vyšší organizační jednotky – kraje a okresy

Junák – český skaut, Středočeský kraj, z. s.

Junák – český skaut,
okres Mělník, z. s.

210

 

 

216

Obec

Město Neratovice

základní organizační jednotky – střediska (přístavy)

Junák – český skaut, středisko Lišák Neratovice, z. s.

Junák - český skaut, přístav Neratovice, z. s.

216.04

 

 


216.08

Středisko je základní organizační jednotkou Junáka – českého skauta, a tedy nejnižším stupněm organizace, který má právní osobnost – může vlastnit majetek, uzavírat smlouvy apod. Tato právní osobnost je tzv. odvozená, což mj. znamená, že máme jedny společné Stanovy, kterými se řídíme a při případném zániku nejvyšší úrovně Junáka - českého skauta by automaticky zanikla i všechna střediska. Právní formou střediska (tedy obecným typem právnické osoby jak ji zná zákon) je pobočný spolek, neboť jde o spolek podřízený spolku hlavnímu, Junáku – českému skautu. O dalších právních aspektech fungování a řízení střediska se budeme bavit v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 8 Základy práva.



Každé středisko má jednoznačný název. Ten se zpravidla skládá z těchto částí: <název organizace>, středisko/přístav [<vlastní název střediska>] <místo působení>, z. s. Správný název střediska by mohl vypadat např. takto:

Junák – český skaut, středisko Orion Kladno, z. s.

Důležité je vědět, že součástí názvu je na úplném konci i ona zkratka „z. s.“ vyjadřující právní formu „zapsaný spolek“. Znalost přesného názvu je pro každého činovníka střediska zásadní! V případě, že uzavíráte jménem střediska nějakou smlouvu nebo i jen vydáváte příjmový doklad, je nutné dále znát adresu sídla střediska a jeho IČO. Vše snadno dohledáte po přihlášení ve skautISu nebo si úplně každý může ověřit ve státem provozovaném tzv. spolkovém rejstříku.

Význam a základní úkol středisek

Střediska v daném místě sdružují oddíly a mají jim poskytovat potřebnou podporu a zázemí pro výchovnou činnost. To mohou dělat díky tomu, že střediska jakožto organizační jednotky mají právní osobnost, zatímco jednotlivé oddíly jsou výchovnými jednotkami a právní osobnost nemají.

Hlavní úkoly střediska se dají shrnout těmito třemi body:

  • řídit a zajišťovat skautskou výchovu dětí a mládeže a garantovat její úroveň a kvalitu,
  • poskytovat materiální a technické zázemí pro činnost ve výchovných jednotkách (oddílech) a podporovat jejich vedení,
  • sdružovat a organizovat členy, kteří v daném místě působí.

Pří vedení střediska je třeba pamatovat na všechny uvedené úkoly a také vnímat to, že středisko je tu kvůli oddílům i jejich členům a že jednotlivé oddíly tvoří společně dané středisko. Nemá jít o osamocené entity, ale vzájemně se potřebující jednotky. Při řízení střediska je nutné dobře vyvažovat podporu jednotlivých oddílů a také jejich řízení.

Podmínky nutné pro existenci střediska a oddílů

Středisko musí být tvořeno alespoň třemi oddíly, z toho nejméně dva musí být oddílem mladších členů (tedy oddíly sdružující členy do 18 let). Pro střediska působící v menších obcích do 10 tisíc obyvatel stačí dva oddíly, v součtu s nejméně 24 mladšími členy (do 18 let) a alespoň 4 činovníky s vůdcovskou zkouškou.

Od ledna 2019 je povinnou kvalifikací pro vedoucího střediska tzv. střediskové minimum, které nově nastupující vedoucí střediska musí získat nejpozději do jednoho roku od zvolení do funkce. Střediskové minimum je kvalifikace, kterou lze získat absolvováním kurzu střediskového minima. Tento kurz se zaměřuje na praktické věci pro vedení organizační jednotky a na sdílení zkušeností. K získání kvalifikace se neskládá žádná zkouška. (Tuto kvalifikaci nepotřebují současní vedoucí středisek, kteří s původní kvalifikací řádně vedli organizační jednotku alespoň dva roky v posledních pěti letech.) Zástupce vedoucího střediska musí mít minimálně čekatelskou zkouškou, ale i pro něj je doporučovaná kvalifikace střediskového minima. Přehled kurzů střediskového minima naleznete v databázi vzdělávacích akcí kurzy.skaut.cz. Další podrobnosti ke vzdělávání se dočtete v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 7 Vzdělávání.

V případě nesplnění některého z uvedených požadavků může nadřízená vyšší organizační jednotka (okres nebo kraj) udělit v rámci registrace výjimku. Ta by měla být využívána jen dočasně a pro opravdu výjimečné situace, na možnost udělení výjimky se nelze spoléhat trvale.

Středisko má také povinnost plnit povinnosti vyplývající ze zákonů (např. vést účetnictví), o čemž se více dozvíte v samostatných kapitolách příručky pro vedoucí střediska - kapitola 8 Základy práva a kapitola 9 Základy hospodaření. Stejně tak je nutné se řídit vnitřními předpisy Junáka - českého skauta (např. povinnost každý rok registrovat středisko a všechny jeho oddíly i členy). Za plnění povinností organizační jednotky je zodpovědný její vedoucí (resp. jeho zástupce), případně přímo danou věcí pověřený činovník či orgán.

Spolu s vedením střediska se na řízení střediska a jeho oddílů podílí celá středisková rada, o jejím složení a fungování se dočtete podrobně v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 4 Základy řízení.

Každý oddíl střediska musí při registraci splňovat početní podmínku:
  • alespoň 12 mladších členů (do 18 let) u oddílu mladších členů,
  • alespoň 8 členů u kmene roverů a rangers,
  • alespoň 4 dospělé členy u klubu rodinného skautingu,
  • alespoň 5 dospělých členů u klubu Kmene dospělých.

Kromě minimálního počtu členů musí mít také každý oddíl své řádně kvalifikované vedení, tedy obsazenou funkci vedoucího oddílu a zástupce vedoucího (zástupce je povinný jen u oddílu mladších členů). U oddílů mladších členů musí mít vedoucí oddílu a alespoň jeden zástupce složenou vůdcovskou zkoušku. U klubů rodinného skautingu stejně jako u klubů Kmene dospělých stačí pro vedení čekatelská zkouška, ovšem pro kluby KD je doporučována vhodnější kvalifikace Zkouška pro vedení klubu dospělých. Z těchto podmínek může středisková rada v odůvodněných případech udělit nejvýše roční výjimku, kterou může případně prodloužit pouze nadřízená vyšší organizační jednotka (okres nebo kraj). Podrobnosti o nutných kvalifikacích lze vždy nalézt v Příloze č. 1 Organizačního řádu. Více informací o registraci je k dohledání v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 4 Základy řízení – podkapitola Registrace a průběžná evidence členů.

Orgány podílející se na fungování střediska

V čele střediska (jak již bylo výše uvedeno) stojí vedoucí střediska a jeho zástupce (v případě potřeby mohou být zástupci i dva). Ve středisku však najde uplatnění i mnoho dalších činovníků, kteří se podílejí na fungování a řízení jednotky. Dle uvážení a potřeby tak mohou ve středisku působit zpravodajové, kteří pomáhají vedení řešit různé střediskové agendy (např. hospodaření, výchova, organizace, správu klubovny). Ve střediskové radě se při správě organizační jednotky potkává nejen vedení střediska, ale i vedoucí všech oddílů a případně také další volení členové rady (kteří byli zvoleni střediskovým sněmem). Více o střediskové radě a zpravodajích najdete v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 4 Základy řízení.

Významnou pomocí pro řádnou správu střediska je revizní komise. Je volena střediskovým sněmem a dohlíží na správné plnění všech povinností OJ (střediska). Revizní komise může kontrolovat nejen hospodaření, ale kteroukoli další aktivitu související s naplňováním poslání a činností střediska. Revizní komise však nemusí být jen čistě kontrolním orgánem, měla by být i oporou a pomocí pro vedení střediska. Více o revizní komisi najdete v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 9 Základy hospodaření.

Povinnosti střediska vůči vyšším jednotkám (okresům, krajům, ústředí)

Jak již bylo uvedeno, všechna střediska jsou součástí organizační struktury Junáka – českého skauta, který jim poskytuje v mnoha oblastech servis a nejrůznější podporu. Zároveň je ale nutné, aby střediska plnila několik svých povinností. Níže uvedená tabulka shrnuje běžné a pravidelně se opakující agendy a povinnosti, které má středisko vůči vyšším organizačním jednotkám. Další běžné úkoly (nenavázané na vyšší organizační jednotky) naleznete také v samostatné kapitole příručky pro vedoucí střediska - kapitola 4 Základy řízení.

Povinnost

Obvyklý termín

(může se měnit)

Zpracovat a odevzdat ve skautISu registraci střediska (všech oddílů a členů) vyšší organizační jednotce

do 31. ledna

Předat určenou částku z členských příspěvků vyšší organizační jednotce

do 28. února

Zadat a potvrdit ve skautISu hospodářský výkaz a účetní závěrku

do 15. dubna

Zkontrolovat a odeslat ve skautISu vyšší organizační jednotce zprávu o schválených táborech střediska (táborové hlášenky)

do 5. června

Zadat ve skautISu „skutečnosti“ všech táborů střediska

do 15. listopadu

Vyúčtovat provozní dotace

listopad či prosinec – podle pokynů nadřízené jednotky

Pokud středisko pořádá nějakou dotovanou akci (například vzdělávací) nebo s využitím dotačních prostředků Junáka – českého skauta rekonstruuje či pořizuje klubovnu nebo tábořiště, tak mu povinností (hlášení akce, vyúčtování dotace, ...) pochopitelně přibývá. Specifické povinnosti může mít středisko i vůči danému okresu či kraji, ale obecně lze říci, že významně převládá tendence střediskům práci spíše ulehčovat, aby se mohla plně věnovat svému poslání – zaštiťování a podpoře výchovné činnosti oddílů.

Klíčovým pomocníkem v plnění uvedených povinností je skautIS, v něm probíhá zpracovávání, odevzdávání i kontroly registrace, táborových hlášenek i mnoha typů dotací. Nevíte-li si s nějakou agendou ve skautISu rady, podívejte se do nápovědy - stačí kliknout na ikonku “otazníku” v hlavním menu skautISu, nebo jít přímo na web napoveda.skaut.cz.

Vedoucí střediska má kromě jiného povinnost účastnit se rad a sněmů nadřízeného okresu a na nich zastupovat zájmy svého střediska. V rámci možností by se měl také podílet na fungování a případně i řízení dané vyšší organizační jednotky. Tak jako chce středisko podporovat své oddíly, ale potřebuje k tomu jejich součinnost a zájem, tak je tomu i u vztahu vyšších organizačních jednotek a středisek – jedno nemůže dost dobře fungovat bez druhého.

Kde hledat další podrobnosti?

Výše popsané věci k fungování středisek, jejich povinnostem i právům, vychází z vnitřního práva Junáka - českého skauta. Je tedy dobré vědět, kde v případě potřeby hledat další podrobnosti. Základní informace i s vysvětlujícími metodickými články naleznete na Skautské křižovatce. Pokud si potřebujete nějaký detail ověřit zcela přesně, je vhodné se podívat přímo do příslušného skautského předpisu, ty naleznete ve Spisovně.

Klíčové skautské předpisy, které vás budou běžnou činností střediska provázet:

obsahuje podrobně popsanou většinu věcí uvedených v této kapitole

popis systému skautského vzdělávání, pravidla pro pořádání vzdělávacích akcí i účast na nich

základní pravidla a povinnosti související s hospodařením, členskými příspěvky, rozpočty akcí

fungování revizních komisí, jejich úkoly, povinnosti a součinnost při kontrolách jednotek

co je nutné splnit při přípravě a pořádání táborů, podrobnosti, které uspořádání ulehčí

co se v průběhu roku i době registrace eviduje a kontroluje ve skautISu, jaké jsou termíny a poplatky

jak nakládat s osobními údaji členů i dalších osob, vzory přihlášek a další informace i směrnice

základní informace ke všem dotacím, pro některé jsou další podrobnosti v navazujících směrnicích

  • Vyhlášky vašeho skautského kraje

každý kraj vydává vyhlášku pro daný rok, která obsahuje informace k dotacím pro střediska

Předpisy není nutné znát doslovně, to asi ani není v silách nikoho z nás, ale je dobré vědět, že některé oblasti našeho fungování v organizaci jsou vnitřním právem podrobně upraveny. Mít základní přehled vám umožní v případě potřeby snadno v konkrétním předpisu vyhledat jednotlivé detaily.

 

Co z této kapitoly nezapomenout

  • Skautská střediska jsou základními organizačními jednotkami Junáka – českého skauta. Mají právní osobnost a formu pobočných spolků.
  • Celý název se skládá z následujících částí: <název organizace>, středisko/přístav [<název střediska>] <místo působení>, z. s. Činovníci střediska by ho měli bezpečně znát!
  • Střediskům nejbližší nadřízená jednotka je okres či kraj.
  • Střediska jsou tvořena oddíly a hlavním úkolem střediska je zajišťovat zázemí pro jejich činnost a podporovat výchovů dětí a mladých lidí v rámci oddílové činnosti.
  • Fungování středisek, jejich orgánů i činovníků se řídí různými pravidly a podmínkami, které podrobně naleznete v rámci skautských předpisů.
  • Vyšší nadřízené jednotky se snaží střediskům poskytovat pomoc v naplňování jejich poslání, tedy v zaštiťování a podpoře výchovné činnosti oddílů.
  • Střediska mají vůči vyšším organizačním jednotkám několik každoročních povinností. Patří mezi ně: zpracování a odevzdání registrace střediska (všech oddílů a členů) ve skautISu, předání určené částky registračního poplatku, zadání hospodářského výkazu do skautISu, odeslání hlášenky a skutečnosti táborů ve skautISu a vyúčtování provozních dotací.

 

Otázky k zamyšlení:

  1. Splňuje naše středisko všechny náležitosti, co se týče počtu oddílů a jejich členů? Pokud ne: Máme udělenu výjimku? Jak se snažíme dosáhnout splnění všech náležitostí? Kdo nám s tím pomáhá a jak?
  2. Zajišťuje naše středisko úkoly, které má vůči svým oddílů a ví, jak oddíly fungují? Pokud ne: Účastní se vedení oddílů střediskových rad? Zajímá se vedení o činnost oddílů? Účastní se oddíly společných aktivit napříč střediskem?
  3. Jaká je nadřízená organizační jednotka našeho střediska?
  4. Účastní se zástupce našeho střediska rad a sněmů vyšší nadřízené jednotky? Pokud ano: Jak sdílí informace, které na těchto setkáních získá? Pokud ne: Co je potřeba udělat pro to, aby se někdo těchto setkání účastnil a přinášel tyto informace do střediska?
  5. Jakou podporu nabízí našemu středisku nadřízená vyšší jednotka? Využíváme ji? Proč ano/ne? Kdo má v našem středisku na starosti plnění povinností vůči vyšším nadřízeným jednotkám (registraci, hospodářský výkaz, hlášenky a skutečnosti táborů, vyúčtování dotací)?

 

Autor (i revize) Ondřej Peřina - Jerry

 

(článek byl editován 30. 11. 2020) 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2425x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

2 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.
  Nahlásit chybu