....

Chyba na stránce: Chcete v září zakládat nový oddíl? Nyní je ten pravý čas na plánování - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/strategie2022/5500-chcete-v-zari-zakladat-novy-oddil-nyni-je-ten-pravy-cas-na-planovani"

STRATEGIE 2022

Cílem Strategie Junáka do roku 2022 je pomoci směřovat prostředky a energii Junáka k naplňování jeho poslání. Strategie by měla být oporou pro každodenní řízení organizace a její cílevědomé směřování, a to na všech úrovních organizace. Věříme, že Strategie se stane živým dokumentem, který bude pravidelně revidován a bude základem k dlouhodobému přemýšlení o budoucnosti Junáka.

Chcete v září zakládat nový oddíl? Nyní je ten pravý čas na plánování

S rostoucí zájmem nových členů nám několik let narůstá i členská základna a některé oddíly praskají ve švech. Tento růst bude v letošním roce ovlivněn koronavirem, ale potřeba nových oddílů jistě nevymizí. Ty mohou ulevit přeplněným oddílům nebo rozšířit skauting na nová místa a na to nesmíme zapomínat.

Plánování u nového oddílu neodbývejte, jak nový oddíl nastartujete a kam s ním budete mířit, určí jeho cestu. Je toho mnoho, co je nutné na začátku zvážit, ale všechna energie a čas, který do nového oddílu vložíte, se tisíckrát vrátí v radosti s novou partou dětí. Podívejte se na to, jak vše od začátku nastartovat.

Podpora pro vznikající oddíly

  • Dotace pro nový oddíl

O dotaci může žádat příslušné středisko ve skautISu. Termín pro podávání žádostí je od 15. 12. 2020 – 15. 2. 2021. Podrobnější informace k dotačnímu programu naleznete v článku Finanční podpora pro nové oddíly.

Pomůcka pro všechny vedoucí, kteří právě zakládají nový oddíl nebo to mají v plánu. Jde o rychlého pomocníka, který zakládající provede tím, co je třeba udělat (a "odškrtnout si") během procesu zakládání nového oddílu.

Ať už jste zkušení vedoucí či s vedením začínáte, může vám při zakládání oddílu být dobrým rádcem. Obsahuje sedm kapitol, šest z nich je napsáno pro vedoucí, kteří oddíl zakládají nebo to teprve plánují, sedmá kapitola je věnována střediskovým radám.

Jak začít?

Jasná vize

Řekněte si, jak by měl oddíl vypadat. Nebude takový hned po založení, na to pamatujte. Vytvořte si vaši představu – vizi, ke které si budete stanovovat jednotlivé cíle. Tvořte ho společně s celou budoucí oddílovou radou. Nebojte se zařadit i zcela konkrétní očekávání, ale buďte stále realističtí. Snažte se obsáhnout fungování oddílu ve všech jeho aspektech.

Např. Založíme vlčácký oddíl na novém místě, který bude plnohodnotnou součástí střediska v nedalekém městě. Spolupráce se střediskem bude pro oddíl klíčovou, nechceme mít izolovaný oddíl.

  • Vedení oddílu má dobré vztahy s rodiči.
  • Členové mají oddíl rádi.
  • Oddíl má dobré jméno a obyvatelé obce o něm vědí.
  • Oddíl má od obce v pronájmu vlastní místnost, kde mohou probíhat schůzky.
  • Každý měsíc se uskuteční víkendová oddílová akce – jednodenní nebo vícedenní výprava, rukodělná akce nebo akce zaměřená na významnou událost.
  • Vedení oddílu nebude mít výjimku pro zástupce vedoucího, ten si dodělá kvalifikaci.
Stanovení cílů

Cíle vás povedou k naší vizi, musí být proto konkrétní. Formulujte si je smysluplně a s měřitelným výsledkem. Diskutujte o nich, ať vaše oddílová rada ví, co přesně chcete.

  • Do konce září oficiálně založíme oddíl. (Tzn. schválení střediskové rady, min. 12 dětských členů, skautIS, atd.)
  • Vedení oddílu bude udržovat pravidelnou, včasnou a otevřenou komunikaci s rodiči.
  • Seženeme alespoň 2 další vedoucí s kvalifikací, nebo ochotou se vzdělávat.
Oddílový tým

Vedení oddílu není sólový úkol pro jednoho vedoucího, proto se snaž sehnat další parťáky. Odstavce výše už jsou pro tým napsány, ale nápad se založením nového oddílu může přijít i od jednotlivce. Problém může být, kde sehnat další lidi ze stejným zápalem pro věc.

Koho tedy oslovit?

  • Členy střediska
    První kroky ke shánění spolupracovníků by měly vést do známých vod. Pomůže ti mít vedle sebe někoho, kdo ví, jak to ve středisku chodí. Poraď se s vedoucím střediska, může ti pomoc vytipovat vhodné kandidáty. Zkus domluvit oslovení bývalých vedoucích, kteří už svůj oddíl předali, nebo hledej mezi rovery a rangers, kteří by mohli brát nový oddíl jako skvělou příležitost seberealizace. Nápomocni mohou být i oldskauti.
  • Rodiče členů oddílu
    Velkou oporou mohou být právě rodiče, kteří mají na fungování oddílu osobní zájem. Zvláště na malých městech a vesnicích je to dobrá volba, když máme středisko více vzdálené a dojíždění není tak jednoduché. Rodiče někdy mají velký zájem o péči o kluky a holky, ale nerozumí skautské výchovné metodě. S tím je potřeba počítat, protože skautská identita je pro naše oddíly podstatná. Nejde jen o to mít nějaký oddíl, ale skautovat. Je to vlastně jednoduché, ale je potřeba vědět, že to stojí na komplexní metodě, kterou rodiče většinou nebudou znát. Užitečná ti může být metodika Dospělí vítáni aneb jak zapojit dospělé nováčky do skautské činnosti.
  • Kamarády a kamarádky
    Nezapomeň ani na své okolí. Možná máš v okolí kamaráda, který se k tobě rád na pár skautských akcí přidá.

Děkujeme všem vedoucím a dalším činovníkům, kteří se nezaleknou možných problémů a do založení oddílu se s chutí pustí. Pokud byste se chtěli podělit o své zkušenosti, prosím kontaktujte koordinátorku projektu, rádi budeme vaše zkušenosti šířit dál.


Zakládání nových oddílů je jedno z témat strategie Junáka – českého skauta do roku 2022. Zajímá vás téma a chtěli byste se jakkoliv zapojit, nebo hledáte pomoc při zakládání oddílu? Neváhejte kontaktovat koordinátorku na e-mail: sarka.pavlaskova@skaut.cz.

Šárka Pavlásková
Koordinátorka projektu zakládání nových oddílů

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 428x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu