....

Chyba na stránce: [Aktualizováno 17. června] Hlavní otázky a odpovědi k táborům - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5179-odpovedi-k-taborum"

[Aktualizováno 17. června] Hlavní otázky a odpovědi k táborům

[Aktualizováno 17. června] Hlavní otázky a odpovědi k táborům

Příprava táborů na střediska klade v tomto roce vyšší nároky než v jiných letech. Dlouhá nejistota, JESTLI budeme moci pořádat tábory, se změnila do nejistoty, JAK budeme moci pořádat tábory. Tato nejistota je vlastní současné době a je zřejmé, že v určité nejistotě strávíme i tábory samotné. Ne všechno bude jasné nebo detailně popsané. S takovou situací je třeba počítat. Nemáme pochybnost o tom, že při zdravém respektu ke zveřejněným opatřením s přihlédnutím k povaze našich táborů máme před sebou léto plné skautské radosti.

[Tento text byl aktualizován 17. června na základě druhého výkladu ze strany Ministerstva zdravotnictví.]

Naším cílem je připravit kvalitní skautské tábory při zohlednění epidemické situace. Každý tábor má hledat cesty, jak omezit riziko šíření nákazy, v intencích opatření zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví.

Níže jsme uvedli naše odpovědi na nejčastější otázky. Víme, že odpovědi nejsou černobílé, ale nic lepšího letos nejspíš nebude možné. Vyzýváme střediskové rady a táborové týmy, aby po pečlivém prostudování hygienicko-protiepidemických opatření k táborům 2020 a odpovědí hlavní hygieničky na časté dotazy (verze z 25/5) a (nově!) výkladu hlavní hygieničky (verze 14/6), stejně jako níže uvedených otázek a odpovědí, připravovaly bezpečné tábory ve skautském duchu.

Jsou zveřejněná opatření závazná?
Opatření zveřejněná Ministerstvem zdravotnictví jsou doporučeními. Tábory mají opatření podle našeho názoru a názoru České rady dětí a mládeže naplňovat přiměřeně své velikosti a typu. Připomínáme, že i v letošním mimořádném roce je nutné dodržovat i běžná pravidla pro pořádání táborů - přehledně uvedena ve Směrnici k táborům (vycházející z příslušného zákona a vyhlášky ministerstva).

Vztahují se opatření na zotavovací i nezotavovací akce?
Opatření se výslovně vztahují na zotavovací akce (pouze několik bodů je vztaženo přímo k tzv. jiným podobným akcím). Stejně jako v jiných letech pokládáme za žádoucí, aby se jim i nezotavovací akce snažily blížit, s přihlédnutím k vlastním podmínkám a možnostem.

Je možné jet na tábor hromadnou dopravou?
Ano, je to možné. Pokud je možné volit jinou cestu, volte ji. Pokud pojedete hromadnou dopravou, podnikněte proveditelné kroky vedoucí ke snížení rizika nákazy (např. samostatná kupé nebo vagón, cesta bez konzumace potravy, dezinfekce s sebou apod.).

Mohou děti pomáhat v kuchyni?
Děti se v souladu s opatřeními mohou podílet, za dodržování přísné hygieny, na přípravě potravy pouze před tepelným zpracováním potravin. Ostatní činnosti mohou být vykonávány držiteli potravinářských průkazů, od 15 let výše.

Můžeme jet na puťák?
Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo, že konání putovních táborů je možné. Putovní tábory jsou různého typu. Pokud půjdete několik dnů lesy a loukami bez návštěv obcí a spát budete na okraji lesa, jeví se takový putovní tábor bezpečný. Ale například využívání veřejných tábořišť je z našeho pohledu v rozporu s obecným principem letošních táborů, jímž je omezovat kontakt s okolním světem na bezpodmínečně nutné minimum. Ministerstvo zdravotnictví avizovalo, že ještě vydá doporučení pro organizátory putovních akcí.

Jak přísné budou letos kontroly z hygieny?
To bohužel neumíme odhadnout, v tuto chvíli není ani zřejmé, jaké podklady pro svoji práci budou mít k dispozici. Zájmem hygienických stanic je minimalizovat riziko šíření nákazy, což je i zájmem každého z nás. Přistupujme k pravidlům s respektem a přihlédnutím k našim podmínkám.

Máme dělit děti do skupin?
Dělení do skupin se vztahuje především na opravdu velké tábory, v podmínkách skautských stanových táborů není dobře proveditelné a nepředpokládáme, že o něj budete usilovat.

Jak to bude s rouškami a rozestupy?
Rozestupy podle dostupných informací nebude třeba na táborech dodržovat. Roušky bude třeba nosit dle aktuálně platných vládních nařízení, ale už teď je zřejmé, že je nebude třeba nosit uvnitř tábora a v přírodě. Doporučujeme, aby každý účastník měl několik roušek na táboře s sebou a aby tábor měl malou rezervu roušek pro případ potřeby.

Mohou děti mýt nádobí?
Mytí nádobí dle dikce ministerstva patří mezi činnosti epidemiologicky závažné, stejně jako příprava potravy. Děti mohou mýt vlastní vybavení (ešus a spol.), ale nemohou se podílet na mytí kuchyňského nádobí.

Jak máme chránit kuchyňský personál?
Ochrana lidí v kuchyni má být přiměřená velikosti a typu tábora. Na stanových táborech se neočekávají pláště, roušky ani jednorázové rukavice a náš “kuchyňský personál” často na skautském táboře plní i mnoho dalších rolí. Se zohledněním vlastních podmínek hledejte cesty, jak zajistit vyšší hygienický standard než v jiných letech. Stejně tak je na místě s rozvahou přistupovat k cestám do “civilizace”, typicky na nákupy. Počet takových cest má být snížen na nutné praktické minimum, za použití hygienických opatření a je v zájmu bezpečnosti tábora snížit na nejnižší možný počet osob, které takové cesty budou v průběhu tábora vykonávat.

Jak postupovat při podezření na výskyt nákazy covid-19?
Postup vedení tábora při podezření na výskyt nákazy covid-19 je popsán va kapitole “Postup v případě výskytu infekce” v hygienicko-protiepidemických opatření k táborům 2020. Tento postup bude ministerstvo ještě aktualizovat.

Jak je to s omezováním kontaktu s okolím?
Omezení kontaktů s okolním světem na nejnižší možnou míru je podstatným hygienickým principem letošních táborů a velké většině skautských vedoucích je to zřejmé. Je na vedení táborů, jak s tímto principem naloží, ale mezi opatřeními se nabízí věci jako zrušení návštěvních dnů, zrušení nočních přepadů, zrušení návštěv památek nebo mezitáborových klání, omezení nákupních cest a počtu osob do nich zapojených apod. Pokud je pomoc zvenčí nutná k zajištění tábora, nezapomínejme na zvýšená hygienická pravidla a nutnost prohlášení o bezinfekčnosti i od osob s krátkodobou návštěvou tábora.

Prohlášení o bezinfekčnosti
V letošním roce je potřebné, aby všichni účastníci (nejen děti jako v běžných letech) při odjezdu na tábor měli řádně vyplněné a v den odjezdu podepsané prohlášení o bezinfekčnosti. To tentokrát také informuje i o mimořádnostech v souvislosti s nemocí covid-19. Proto jsme pro skautské tábory připravili vzor, který lze snadno vytisknout a použít na všech táborech jak pro děti, tak všechny ostatní účastníky. Stahujte Prohlášení o bezinfekčnosti účastníků táborů v roce 2020.

Kromě uvedených oblastí (putovní tábory a postup v případě podezření z nákazy) už neočekáváme další výklady od ministerstva. Lze tedy vycházet z toho, že běžně platná Směrnice ke skautským táborům, hygienicko-epidemická opatření, odpovědi MZČR v obou verzích a tyto odpovědi na časté otázky jsou hlavním rámcem pro pořádání letošních táborů.

Všechny informace k táborům najdete na skaut.cz/tabory, všechny informace ke koronaviru na skaut.cz/koronavirus a své dotazy můžete nadále posílat na koronavirus@skaut.cz.

Hodně zdaru a dobré tábory!

Petr Vaněk - Permi | koronavirus@skaut.cz 
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

-------------

Předchozí články k táborům:

 


 

Původní verze článku z 9. června následuje zde. Aktuálně platná je ale pouze ta výše. 

Příprava táborů na střediska klade v tomto roce vyšší nároky než v jiných letech. Dlouhá nejistota, JESTLI budeme moci pořádat tábory, se změnila do nejistoty, JAK budeme moci pořádat tábory. Tato nejistota je vlastní současné době a je zřejmé, že v určité nejistotě strávíme i tábory samotné. Ne všechno bude jasné, nařízené nebo detailně popsané. S takovou situací je třeba počítat. Nemáme ale pochybnost o tom, že při zdravém respektu ke zveřejněným opatřením s přihlédnutím k povaze našich táborů máme před sebou léto plné skautské radosti.

Naším cílem je připravit kvalitní skautské tábory při zohlednění epidemické situace. Každý tábor má hledat cesty, jak omezit riziko šíření nákazy, v intencích opatření zveřejněných Ministerstvem zdravotnictví.

Níže jsme uvedli naše odpovědi na nejčastější otázky. Víme, že odpovědi nejsou černobílé, ale nic lepšího letos nejspíš nebude možné. Vyzýváme střediskové rady a táborové týmy, aby po pečlivém prostudování hygienicko-protiepidemických opatření k táborům 2020 a odpovědí hlavní hygieničky na časté dotazy, stejně jako níže uvedených otázek a odpovědí, připravovaly bezpečné tábory ve skautském duchu.

Jsou zveřejněná opatření závazná?
Opatření zveřejněná Ministerstvem zdravotnictví nemají v tuto chvíli jasnou závaznost. Vnímáme to jako záměr. Je bezmála nemožné v dynamicky se vyvíjející situaci vydat jednotná závazná pravidla pro všechny velikosti a typy táborů. Tábory mají opatření podle našeho názoru a názoru České rady dětí a mládeže naplňovat přiměřeně své velikosti a typu. Situace se ale případně může ještě změnit (například odlišením povinností a doporučení), očekáváme další komunikaci ze strany ministerstva. Připomínáme, že i v letošním mimořádném roce je nutné dodržovat i běžná pravidla pro pořádání táborů - přehledně uvedena ve Směrnici k táborům (vycházející z příslušného zákona a vyhlášky ministerstva).

Vztahují se opatření na zotavovací i nezotavovací akce?
Opatření se výslovně vztahují na zotavovací akce (pouze několik bodů je vztaženo přímo k tzv. jiným podobným akcím). Stejně jako v jiných letech pokládáme za žádoucí, aby se jim i nezotavovací akce snažily blížit, s přihlédnutím k vlastním podmínkám a možnostem.

Je možné jet na tábor hromadnou dopravou?
Ano, je to možné. Pokud je možné volit jinou cestu, volte ji. Pokud pojedete hromadnou dopravou, podnikněte proveditelné kroky vedoucí ke snížení rizika nákazy (např. samostatná kupé nebo vagón, cesta bez konzumace potravy, dezinfekce s sebou apod.).

Mohou děti pomáhat v kuchyni?
Děti se v souladu s opatřeními mohou podílet, za dodržování přísné hygieny, na přípravě potravy pouze před tepelným zpracováním potravin. Ostatní činnosti mohou být vykonávány držiteli potravinářských průkazů, od 15 let výše. Toto opatření pokládáme za nejvíce omezující pro skautské tábory a usilujeme o jeho úpravu. Nejsme ale vůbec schopni zaručit, že k jeho změně dojde.

Můžeme jet na puťák?
Ministerstvo zdravotnictví konání putovních táborů nedoporučuje a je možné, že se k nim ještě dále vyjádří. Putovní tábory jsou různého typu. Pokud půjdete několik dnů lesy a loukami bez návštěv obcí a spát budete na okraji lesa, jeví se takový putovní tábor bezpečný. Ale například využívání veřejných tábořišť je z našeho pohledu v rozporu s obecným principem letošních táborů, jímž je omezovat kontakt s okolním světem na bezpodmínečně nutné minimum.

Jak přísné budou letos kontroly z hygieny?
To bohužel neumíme odhadnout, v tuto chvíli není ani zřejmé, jaké podklady pro svoji práci budou mít k dispozici. Zájmem hygienických stanic je minimalizovat riziko šíření nákazy, což je i zájmem každého z nás. Přistupujme k pravidlům s respektem a přihlédnutím k našim podmínkám.

Máme dělit děti do skupin?
Dělení do skupin se vztahuje především na opravdu velké tábory, v podmínkách skautských stanových táborů není dobře proveditelné a nepředpokládáme, že o něj budete usilovat.

Jak to bude s rouškami a rozestupy?
Rozestupy podle dostupných informací nebude třeba na táborech dodržovat. Roušky bude třeba nosit dle aktuálně platných vládních nařízení, ale už teď je zřejmé, že je nebude třeba nosit uvnitř tábora a v přírodě. Doporučujeme, aby každý účastník měl několik roušek na táboře s sebou a aby tábor měl malou rezervu roušek pro případ potřeby.

Mohou děti mýt nádobí?
Z našeho čtení opatření se děti nemají podílet na dezinfekčním úklidu prostor (stolů apod.). Mytí nádobí a podobné činnosti pokládáme při přísné hygieně za neproblematické.

Jak máme chránit kuchyňský personál?
Ochrana lidí v kuchyni má být přiměřená velikosti a typu tábora. Na stanových táborech se neočekávají pláště, roušky ani jednorázové rukavice a náš “kuchyňský personál” často na skautském táboře plní i mnoho dalších rolí. Se zohledněním vlastních podmínek hledejte cesty, jak zajistit vyšší hygienický standard než v jiných letech. Stejně tak je na místě s rozvahou přistupovat k cestám do “civilizace”, typicky na nákupy. Počet takových cest má být snížen na nutné praktické minimum, za použití hygienických opatření a je v zájmu bezpečnosti tábora snížit na nejnižší možný počet osob, které takové cesty budou v průběhu tábora vykonávat.

Prohlášení o bezinfekčnosti
V letošním roce je potřebné, aby všichni účastníci (nejen děti jako v běžných letech) při odjezdu na tábor měli řádně vyplněné a v den odjezdu podepsané prohlášení o bezinfekčnosti. To tentokrát také informuje i o mimořádnostech v souvislosti s nemocí covid-19. Proto jsme pro skautské tábory připravili vzor, který lze snadno vytisknout a použít na všech táborech jak pro děti, tak všechny ostatní účastníky. Stahujte Prohlášení o bezinfekčnosti účastníků táborů v roce 2020.

Nadále společně s Českou radou dětí a mládeže usilujeme o upřesnění některých oblastí nebo o konkrétní změny, nevíme ale bohužel, jestli takové kroky nastanou. Pokud ano, budeme vás informovat. V opačném případě lze vycházet z toho, že běžně platná Směrnice ke skautským táborům, hygienicko-epidemická opatření, odpovědi MZČR a tyto odpovědi na časté otázky jsou hlavním rámcem pro pořádání letošních táborů. V průběhu června ještě plánujeme zveřejnit přehled tipů pro táborové zdravotníky, snad po další konzultaci s hlavní hygieničkou.

Všechny informace k táborům najdete na skaut.cz/tabory, všechny informace ke koronaviru na skaut.cz/koronavirus a své dotazy můžete nadále posílat na koronavirus@skaut.cz.

Hodně zdaru a dobré tábory!

Petr Vaněk - Permi | koronavirus@skaut.cz 
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

-------------

Tento článek najdete i na FB / SkautInfo a v červnovém e-mailovém Balíčku pro organizační jednotky.

Předchozí články k táborům:

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 6345x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu