....

Chyba na stránce: Výkonná rada: Jak se připravovat na skautské tábory (2) - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5136-vykonna-rada-jak-se-pripravovat-na-skautske-tabory-2"

Výkonná rada: Jak se připravovat na skautské tábory (2)

Výkonná rada: Jak se připravovat na skautské tábory (2)

Stále neznáme konkrétní obrysy letních měsíců, otázky jako „Budou tábory?“ nebo „A za jakých podmínek?” zatím neumíme jasně zodpovědět. Po dosavadních jednáních ČRDM se zástupci státu je jasné, že nejbližší termín, kdy se možnost a podmínky konání táborů mohou začít zpřesňovat, je polovina května. I přes nejasnou situaci jsme přesvědčeni, že je správné v přípravách táborů pokračovat, byť s jistými specifiky. Právě ta se v textu níže pokusíme přiblížit a věříme, že pro vás mohou být jedním z vodítek pro vaše konání.

------------
Aktualizace 21. května: K dispozici jsou hygienicko-protiepidemická opatření Ministerstva zdravotnictví ČR k letní dětské rekreaci. S pomocí České rady dětí a mládeže usilujeme o vyjasnění některých nejasností (skautské připomínkování, do kterého se mnozí z Vás zapojili, přineslo bezmála čtyři stovky komentářů). Následně budeme schopni vydat sdělení Výkonné rady pro oblast táborů, v mezičase doporučujeme pracovat s textem zde níže, s běžnou Směrnicí pro tábory a s vlastním čtením uvedených hygienicko-protiepidemických opatření.
------------

Při psaní tohoto článku vycházíme z těchto dosud avizovaných sdělení zástupců státu - letní prázdniny zůstanou zachovány, bude snaha o umožnění pořádání táborů pro stabilní kolektivy do 50 osob, tábory budou velmi pravděpodobně doprovázet zvýšená hygienická opatření. I s těmito vstupy je nutné neustále pracovat jako s pravděpodobnými, nikoliv jistými. Ve spolupráci s ČRDM budeme o podmínkách pro tábory dále jednat se zástupci státu a jakmile to bude možné, budeme vás o dalším vývoji informovat. Rádi bychom, aby se tak stalo nejpozději do konce května.

Přípravné kroky před táborem

Hlášení táborů probíhá tak, jak jsme zvyklí - zadávejte je do skautISu, nechte si je schválit střediskovou radou, hlaste tábor standardně na hygienu. Hlášenky počítají s “předběžnými počty”, jako s takovými s nimi pracujte. Při revizi rozpočtu pracujte s vyšší rezervou, která může posloužit na nákup potřebné dezinfekce, krytí ztrát při odhlášení některých členů z tábora apod. U ceny tábora pro účastníky si rozmyslete případný systém stornopoplatků. S podobou rozpočtu i krytím větší finanční rezervy může pomoci vhodná domluva napříč celým střediskem. Ve střediskové radě si také pohlídejte, jestli se nezměnily možnosti čerpání krajských dotací (státní správa) na tábory, pokud jste zvyklí je čerpat.

Počítejte s tím, že přestože některým z vás mohla uniknout možnost dokončit před tábory potřebné kvalifikace, požadavky na složení vůdcovské zkoušky pro vedoucího tábora a čekatelské zkoušky pro jeho zástupce jsou i nadále platné. Zmírnění podmínek mohou naopak využít zdravotníci. Ti pro rok 2020 nemusí mít platný doškolovací kurz.

Nezapomeňte připomenout majiteli tábořiště a příslušné obci, že tábor plánujete, aby o vás věděli a předešli jste pozdějším nečekaným konfliktním situacím (přítomnost lidí z jiných měst může být vnímána citlivě). Důležité informace k přípravám táborů, povinnosti hlásit konání úřadům apod. najdete standardně ve Směrnici k táborům.

Personální zajištění táborů

Účast oddílových rad a dalších členů táborového týmu mohou zkomplikovat nečekané povinnosti v zaměstnání, podnikání nebo studiu. Vysokoškoláci mohou mít prodloužené zkouškové období, podnikatelé mohou bojovat se složitou ekonomickou situací, i mezi dospělými se mohou někoho dotknout karanténní opatření kvůli nákaze v jeho blízkosti. Je také na zvážení, zda se tábora mají účastnit činovnice a činovníci seniorského věku kvůli své vlastní bezpečnosti.

Projděte si už nyní vaše personální možnosti a předpokládaná omezení. Zmapujte si, kolik a jakých dospělých je minimálně zapotřebí pro zajištění tábora.

  • Jaké činnosti je nezbytné na táboře zajistit? Máme je pokryté včetně potřebné kvalifikace?
  • Jaké plánované aktivity na táboře můžeme omezit, zrušit, pakliže jsou náročné na personální pokrytí (náročné výpravné hry, sjíždění řeky, lezení po skalách, vícedenní výprava mimo tábor ap.)?
  • Co můžeme nabídnout těm, kteří na tábor běžně jezdí, ale letos to možná nepůjde (starší činovníci, bývalí vedoucí s rodinami, rodiče ap.)?
  • Je možné přemýšlet o posunu tábora na pozdější termín, aby se mohla zúčastnit celá oddílová rada (například u případného prodlouženého zkouškového období tam, kde je vedení oddílu ve velké míře v rukách VŠ studentek a studentů)?

Je-li třeba, oslovte zálohy z řad vašich méně aktivních členů, bývalých vedoucích, širšího společenství střediska popř. rodičů, jestli vám alespoň na část tábora nemohou pomoci.

U jednotlivých alternativ myslete na to, že mohou řešit jeden problém, ale způsobit jiný (např. přesun tábora na srpen pomůže s přítomností oddílové rady, ale možná nebude volné tábořiště, zásah do rodinných plánů členek a členů).

Počty účastníků tábora

Předpoklad, že bude možné pořádat tábory do 50 osob, znamená, že většina skautských táborů se do této podmínky vejde. Přesto zhruba dvě stovky z celkových 1100 táborů (loňská data) budou nejspíš nucené ke změnám.

Spočítejte si předpokládaný počet všech osob na táboře a udělejte si jasnou představu, zda a jak se vás případné omezení dotýká. Mj. totiž zatím není zřejmé, zda se avizované omezení bude týkat počtu dětských účastníků nebo přítomných osob celkově. Při těchto propočtech vezměte do úvahy, že původní počet účastníků může být nižší např. kvůli obavám rodičů (viz výše), karanténním opatřením kvůli výskytu nemoci v rodině apod.

Tábory, které přesahují počet 50 osob, mohou zvažovat:

  • Zda a za jakých podmínek mohou tábor rozdělit (např. dva týdenní běhy po sobě na jednom tábořišti, alternativní program pro část účastníků - třeba puťák pro R+R ap.).
  • Zda je ve vašich konkrétních podmínkách představitelné, že některá výchovná kategorie oddílu/střediska by letos tábor neměla a snížil se tak počet účastníků.
  • Zda můžete konání tábora odsunout např. na srpen s (nejistým) předpokladem dalšího rozvolnění podmínek.

Je možné, že se vám budou více než jindy ozývat rodiče dětí neskautů s dotazem, zda byste jejich ratolesti vzali na tábor s sebou (např. jejich obvyklé tábory neproběhnou, budou hledat jiné vyžití pro své děti). Mějte rozmyšleno, jak se k takovým dotazům chcete postavit. Zvažte, jak navýšení počtu zatíží organizaci tábora, jak děti nenavyklé na váš kolektiv a chod oddílu mohou zahýbat atmosférou tábora nebo jak na takové “neznámé” děti mohou nahlížet rodiče vašich členek a členů. Na druhé straně zvažování pak může stát pomoc rodinám v náročné situaci, možnost získat skrze tuto cestu nové členy oddílu apod.

Zajištění bezpečnosti na táboře

Předpokládáme, že pro případné konání táborů stát vydá instrukce pro mimořádné související situace - co dělat, pokud se na táboře objeví nákaza; jaké rizikové skupiny se popř. táborů zúčastnit nemohou; jak přistupovat k potvrzení o bezinfekčnosti (vydáme jeho novou verzi) apod. Všechna opatření budeme sledovat a zprostředkujeme vám je, popř. připravíme pro skautské zdravotníky a vedoucí táborů doporučení vlastní.

Rodiče jako nezbytní partneři

Nejen my, ale také rodiče našich členek a členů chtějí mít dostatečné informace, nezapomínejme na ně. Dejte jim vědět, jak v tuto chvíli uvažujete o konání tábora. Použít můžete mj. i toto vyjádření. I rodiče sledují dění a je jim jasné, že jim teď nemůžete dát konkrétní informace. Ocení ale, když budou vědět, že vedoucí jejich dětí se zodpovědně připravují, zvažují různé scénáře i rizika a záleží jim na vzájemné spolupráci s nimi.

Je třeba se připravit na variantu, že i přes veškerou naši péči bude nejspíš nějaké procento členů oddílu, kteří se tábora nezúčastní kvůli obavám rodičů. Zjistěte si aktuální nastavení rodičů. Respektujte jejich rozhodnutí. Buďte připraveni zodpovědět jejich dotazy. 

Je možné, že bariérou pro účast na táboře se stanou ztížené existenční podmínky některých rodin. Proberte už teď na středisku, zda máte možnost takové rodiny podpořit. Pokud ano, dejte jim o tom vhodnou formou vědět.

Tak trochu jiný chod tábora

Pracujme s předpokladem, že celkový chod tábora bude dost možná komplikovanější než jindy. Táborová kuchyně nemusí být s možnými přísnějšími hygienickými pravidly přístupná účastníkům, zásobování tábora bude vyžadovat větší hygienická opatření, pravděpodobně bude potřeba omezit osobní kontakt s okolním světem, bude nás na chod tábora celkově méně nebo budeme vytížení na činnostech zcela mimořádných.

Nebuďme skleslí z toho, že možná letos na táborech nebudeme mít z různých důvodů tu nejvychytanější hru nebo symbolický rámec. Soustřeďme se na to hlavní - že tábor bude příležitostí, jak upevnit oddílové společenství, jak posílit souhru v družinách, jak prožít intenzivní čas společně. To se velmi dobře může dít i s jednoduchým programem, s vhodným zapojením skautek a skautů všeho věku do chodu a utváření táborového života.

Pokud jste v souhrnu výše nenašli odpovědi na vaše otázky, využijte některý z těchto kontaktů. Na skaut.cz/tabory najdete všechny dosud dostupné informace, články a další. Svůj dotaz či podnět napište na tabory@skaut.cz.

Milé sestry, milí bratři. Současná nejistota je významnou zátěží, každý přípravný krok v oddíle a na středisku děláme s vědomím, že tábory nakonec nemusí být možné uskutečnit, že se podmínky mohou měnit i na poslední chvíli. Situaci budeme i nadále pečlivě monitorovat, budeme vám sdělovat novinky a budeme dělat vše pro to, abychom mohli postupovat jak nejlépe můžeme, od oddílů po ústředí. Děkujeme za úsilí, které věnujete tomu, abyste tábory dokázali připravit co nejlépe v podmínkách, které jsou mimořádně daleko od ideálních.

Se stiskem levice

Josef Výprachtický - José
starosta

Barbora Tichavová - Rozárka
místostarostka

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 5081x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu