....

Chyba na stránce: Výkonná rada: Aktuální sdělení k letním skautským táborům 2020 - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5158-vykonna-rada-aktualni-sdeleni-k-letnim-taborum-2020"

Výkonná rada: Aktuální sdělení k letním skautským táborům 2020

Výkonná rada: Aktuální sdělení k letním skautským táborům 2020

V pátek 15. května oznámila vláda, že se letní tábory budou moci konat. Po měsících nejistoty jsme tak dostali jasnou informaci. Chápeme, že dokument Ministerstva zdravotnictví, který konání dětských táborů ošetřuje, není ve své první verzi dokonalým návodem na uspořádání tábora. Ani jím být nemůže, v současné době se situace vyvíjí po týdnech a dokument s šestitýdenním předstihem celkem pochopitelně neřeší všechno jasně a přesně. Výkonná rada se situaci intenzivně věnuje a aktivně podporuje vyjednávání České rady dětí a mládeže.

Děkujeme všem, kteří se zapojili do skautského ujasňovacího a připomínkovacího procesu k dokumentu Ministerstva zdravotnictví o dětské letní rekreaci. Připomínek bylo několik stovek a problematické nebo nejasné oblasti budou diskutovány v dalším jednání České rady dětí a mládeže s Ministerstvem zdravotnictví. Očekáváme, že se popsané podmínky budou ještě měnit a s postupující epidemiologickou situací i rozvolňovat. Další jednání s hlavní hygieničkou proběhne v týdnu od 25. května nebo od 1. června a před ním nebudeme mít podklady pro to, abychom mohli zodpovědět mnohé vaše (i naše) dotazy. Děkujeme všem, kteří vyjednávají podmínky pro letní tábory, především pak Aleši Sedláčkovi, předsedovi České rady dětí a mládeže, a také bratru Lumíru Kantorovi - Bizonovi, lékaři, senátorovi a předsedovi Skautského parlamentního oddílu.

Sice nemáme v některých podmínkách zcela jasno, to ale neznamená, že příprava táborů nemůže dál pokračovat. Pravděpodobně všichni jsme věděli, že pokud letos budeme moci pořádat tábory, bude jejich organizace o něco náročnější než jindy. Tyto nejasnosti jsou velkou částí této náročnosti. V přípravě táborů jistě pokračujte, do vašich rozvah doporučujeme zařadit následující dokumenty:

I když mnoho věcí není zcela jasných, rádi bychom upozornili na některé, které pokládáme za podstatné:

Nákaza znamená ukončení tábora. Je zřejmé, že potvrzená nákaza covid-19 na táboře znamená ukončení tábora. Dokument Ministerstva zdravotnictví to popisuje jasně a tématu se budeme věnovat i v materiálu pro skautské zdravotníky, který v průběhu června zveřejníme. Pravděpodobnost výskytu nákazy na táboře je podle stávajících čísel velmi malá, ale samozřejmě je reálná. Je třeba, aby si toho byli vědomi rodiče a doporučujeme zvážit vložení informace do táborové přihlášky v případě, že ještě přihlášky nemáte vybrané, případně jinou formou již nyní rodiče informovat. Případné zrušení tábora bude vyžadovat osobní vyzvednutí si účastníka rodičem či jiným zástupcem a také bude mít i finanční dopad. Rodiče nemají mít očekávání, že v takové situaci dostanou zpět celý táborový poplatek, ale maximálně dosud nevynaloženou část (což při zohlednění fixních nákladů nemusí odpovídat čistě poměrné části za proběhlé dny). Informace i spolu s kolonkou na kontakt v době tábora bude obsažena ve formuláři prohlášení o bezinfekčnosti, který v červnu zveřejníme. Rodiče by ale tuto informaci neměli zjistit až z něj.

Připravujme tábory zodpovědně. Letošní tábory budou náročnější než jindy. Naší odpovědností není jen dodržet stanovená pravidla a dobře pracovat s doporučeními, ale udržet i zaslouženou důvěru rodičů, ať jako oddíl, tak jako Junák - český skaut jako celek. Mějme na mysli zdraví skautek, skautů i jejich nejbližších. Hledejme dobrá řešení, nikoli cesty, jak se pravidlům vyhnout. Nevymýšlejme, jak ze zotavovací akce udělat dvě akce nezotavovací. Postupujme s vědomím zodpovědnosti, kterou jako skautští vedoucí máme.

Puťáky budou letos problém. Dokument Ministerstva zdravotnictví nechává v některých místech možnost různého výkladu, ale je zřejmé, že putovní tábory budou letos problematické. Není to při záměru minimalizace kontaktu táborníků s okolním světem nic překvapivého. Předpokládáme v tuto chvíli, že putovní tábory s využitím veřejných tábořišť nebudou možné, nebo přinejmenším nebudou vůbec dobrý nápad. Zatímco několikadenní cesta lesy mimo hlavní turistické trasy a bez návštěv obcí se jeví v pořádku, sjíždět řeku a tábořit ve veřejných kempech se pro letošek nejeví jako proveditelné řešení. Uvidíme, jak se stanovisko Ministerstva zdravotnictví vyvine, ale u tohoto tématu si dovolujeme varovat důrazně už teď.

“Dětská práce” jako součást skautské výchovy. Jsme si vědomi toho, že to, jak je dokument formulován ve své první verzi, výrazně zasahuje do toho, jak skautská výchova vede k aktivnímu zapojení skautek a skautů různého věku do chodu tábora. Popisovaná omezení mimo jiné v oblasti přípravy jídla a zapojení účastníků do něj kreslí jiný obrázek, než na jaký na skautský táborech jsme (a chceme být) zvyklí. Upozorňujeme, že se jedná o první verzi dokumentu, očekáváme další jednání a také jasné odlišení mezi doporučeními a nařízeními. Žijeme v naději, že právě tato oblast projde ještě citelnou změnou, případně zpřesněním s přiměřenými dopady dle velikosti a podoby tábora, jakkoli zaručit to samozřejmě nemůžeme. Máme pro vás jen jeden vzkaz: nevzdávejte tábory!

Ohledně dalšího plánovaného vyjednávání se státem doporučujeme dnešní video Aleše Sedláčka, předsedy České rady dětí a mládeže.

I nadále budeme pracovat na tom, abychom měli co nejdříve co nejpřesnější informace pro střediska, za jakých podmínek lze letos pořádat skautské tábory. Je ale zřejmé, že se všichni musíme obrnit trpělivostí. Jsme ale přesvědčeni, že to dobře dopadne a my budeme moci uspořádat tábory, které se nebudou příliš lišit od těch, které jsme pořádali loni (zveřejněná pravidla to ve většině případů umožňují). Ale bude to stát víc sil. Díky, že to nevzdáváte a tu energii do toho, pro všechny skautky a skauty, kteří se právě na váš tábor těší, vkládáte!

Se stiskem levice

Petr Vaněk - Permi | koronavirus@skaut.cz
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2611x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu