Skautské hospodářské střípky leden 2021

Skautské novinky

HOSPODÁŘSKÉ STŘÍPKY

Aktuální témata z oblasti hospodaření

LEDEN 2021

Pro uživatele: Návštěvník

Milé hospodářky, milí hospodáři,

milé revizorky, milí revizoři,

 

první čtvrtletí nového roku je pro hospodáře tradičně náročné období. Letošní rok je ještě o něco náročnější vlivem pandemie a omezení, která ovlivňují náš život. Přejeme vám do roku 2021 hodně zdraví, sílu ustát nejen hospodářské výzvy, a také hodně radosti a pohody :-)! 

 

V lednových Hospodářských střípcích vám přinášíme článek o tom, jak vám s výběrem a kontrolou registrace pomůže systém h.skauting. V důsledku přerušení činnosti může být obtížné rodičům vysvětlit, proč mají platit registraci. Přikládáme ještě jednou článek z listopadu o tom, jak stanovit a komunikovat členský příspěvek právě letos.

 

Pokud ještě nemáte v OJ hotovou inventarizaci, inspirujte se v tomto článku, kde se dozvíte, jak inventarizaci provádět, co inventarizaci podléhá a také zde najdete vzorové dokumenty.

Zkontrolujte, zda jste schválili hospodářský výsledek z r. 2019 a rozhodli o jeho převodu - tématu se věnuje tento článek.

Před tvorbou Účetní závěrky a Zprávy o hospodaření se mrkněte do článku K čemu nám jsou účetní výkazy?!. Dozvíte se, jak spolu tyto hospodářské dokumenty souvisí, komu jsou určeny a jak je vypracovat, aby měly opravdu smysl.  

Už víte, zda se na vaši OJ vztahuje povinnost podávat Přiznání k dani z příjmů? Zveme vás na on-line Workshop o víkendu 20.-21.3.2021.

Konec roku je také příležitost pro změnu účetního systému. Prověřte, zda stále splňujete kritéria pro možnost vést jednoduché účetnictví. Zamyslete se také, zda nechcete přejít z jednoduchého účetnictví na podvojné. 

Kalendář hospodáře pro toto období uvádí následující úkoly, počítáte s nimi?

leden/únor

• odevzdání registrace k 31.1.

• výběr registračních poplatků

• odvod registračních poplatků na VOJ (do konce února)

• přiznání k dani z nemovitosti (při nabytí, do 30.1.) - stručně viz tento článek a podrobně viz Metodický list - daně a OJ  

• aktualizace rozpočtu střediska dle počtu členů

březen/duben

• schválení účetní závěrky střediskovou radou

• odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu k 31.3. (30.6. odložené prostřednictvím daňového poradce)

• vložení hospodářského výkazu do SkautIS (do 15.4.)

• předložení zprávy o hospodaření za minulý rok (do 30.6., ideálně ale po odevzdání daňového přiznání)

 

Na závěr chceme připomenout, že všechny články z vydaných střípků najdete přehledně v sekci hospodaření na křižovatce. Vaše nápady a připomínky k hospodářským střípkům, stejně jako dotazy k hospodaření, můžete zasílat na mail hospodareni@skaut.cz.

 

Díky!

Olga Dočekalová