....

Chyba na stránce: Stanovujete výši členského příspěvku? Koukněte se, co stojí za to zvážit - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5352-stanovujete-vysi-clenskeho-prispevku-kouknete-se-co-stoji-za-to-zvazit"

Stanovujete výši členského příspěvku? Koukněte se, co stojí za to zvážit

Stanovujete výši členského příspěvku? Koukněte se, co stojí za to zvážit

Prvním krokem je tvorba rozpočtu, který vám ukáže, kolik peněz budete potřebovat. Letos stojí za to přihlédnout i k nejistotě související s pandemií a kouknout se na poplatek z více úhlů.

Členský příspěvek vybíraný od členů zahrnuje i příspěvky pro vyšší organizační jednotky. Pro ústředí byl stanoven na 265 Kč bez časopisu a 305 Kč s časopisem, pro další informace koukněte sem. K tomu je potřeba přičíst příspěvek pro skautský okres (pokud ho máte) a kraj. Tím vznikne základ, ke kterému přidáte částku, která zůstane středisku, příp. oddílu (viz ukázka v tabulce).

Příklad

Při stanovování výše příspěvku se oddíl opírá o svůj rozpočet, zvažuje, jakou bude mít činnost a stanovuje, jaké peníze na člena potřebuje pro svůj provoz. Některé oddíly vybírají v rámci registrace nejen na běžný provoz, ale také částku, z níž budou hrazeny výpravy a členové tak již neplatí účastnické poplatky na akcích v průběhu roku (s výjimkou tábora). Výše členského příspěvku se tak může u jednotlivých oddílů i výrazně lišit.

Kromě přemýšlení nad činností v dalším roce se v souvislosti se sestavováním rozpočtu na další rok podívejte i do dlouhodobých plánů vašeho střediska. Některé zdroje jsou nejisté (například dotace vzhledem k pandemii či politickým cílům) a je nejvyšší čas přemýšlet o finanční soběstačnosti vašeho střediska. Co všechno se pod ní skrývá a jak se připravit najdete v tomto článku.

Proč a jak zvyšovat členský příspěvek - výhody a rizika různých přístupů

Při zvažování výše členského příspěvku myslete na to, že příliš velkou částku si možná nebudou moci dovolit všichni. Registrace patří dlouhodobě k nejnižším "cenám za volnočasové aktivity pro děti", takže se to pravděpodobně nebude týkat velkého množství dětí, ale je třeba o tom vědět a dopředu mít připravené varianty, jak nabídnout členství i sociálně slabším členům (více o tomto níže). Velké dopady může mít skokové zvýšení členského poplatku, kdybyste tak třeba chtěli vytvořit větší rezervu nebo krýt výpadek dotací. Pokud byste něco takového udělat chtěli či potřebovali, je dobré to rodičům vysvětlit a třeba jim poslat dopis k registraci, kde vysvětlíte, na co peníze využijete. Při dobré komunikaci rodiče důvody zpravidla pochopí a organizaci podpoří.

Příklad

rok

členský příspěvek - část pro středisko

počet členů

příjmy pro středisko

zvýšení příjmů

2020

250

120

30 000

2021 plán

1 250

120

150 000

120 000

2021 realita

1 250

80

100 000

70 000

zvýšení členského příspěvku na osobu o:

1 000

reálný přínos do střediska na původní počet osob:

583

Skokové zvýšení členského příspěvku o 1 000 Kč odradilo od registrace některé oldskauty, méně aktivní děti a několik dětí ze sociálně slabších rodin... reálné zvýšení členského příspěvku na člena tak činí mnohem méně, než SRJ plánovala, celkové příjmy z registrace stouply jen o 70 tis. Kč místo plánovaných 120 tis. Kč.

 
Co stojí za to zvažovat speciálně letos? Výpadky příjmů rodin a přerušení činnosti.

Rodiny s výpadkem příjmů, sociálně slabí

Je možné, že někteří rodiče budou muset víc vážit, jaké výdaje si mohou dovolit. Středisková rada může rozhodnout o snížení členského příspěvku pro určité skupiny členů, např. pro:

  • sourozence, nebo další členy z jedné rodiny,
  • oldskauty, kteří jsou v důchodu,
  • členy ze sociálně slabších rodin, apod.

Snížení registrace je dáno nějakým objektivním kritériem.

Zkuste finanční bariéru pro skautování snižovat a přitom zachovat prostředky pro středisko, nabídněte třeba rodičům splácení poplatku v průběhu roku. Třeba i rozpůlení poplatku může být pro některé rodiny velkou pomocí.

Víte, že chcete někomu nabídnout snížený členský poplatek, nebo o tom uvažujete? Řekněte o pomoc i ostatním rodičům.

Řekněte rodičům, že letos děláte registraci trochu jinak a chcete těm, co to potřebují, nastavit minimální poplatek a budete rádi, pokud ostatní rodiče středisko podpoří. Je skvělé pomáhat, takže se jistě někdo připojí a bude rád pomáhat s vámi. Rodiče mohou pomoci dorovnáním částky snížené registrace. Podobně se v pandemii kupovaly kávy pro členy záchranných složek v některých kavárnách (zaplaceny byly dvě, dotyčný vypil jednu a druhá čekala pro kohokoli z IZS).

Nejprve si rozmyslete, jak systém bude fungovat právě u vás

  • Jak jednoznačně určíte, komu nastavit nízkou registraci?
  • Co se z darů zaplatí?
    • dorovnání registračního poplatku, nebo i
    • příspěvky na tábor či akce, které pro sociálně slabší členy stanovíte též na nižší úrovni, apod.
  • Počítejte i s tím, že rodiče mohou být štědří! Co se uděláte s dary, které se sejdou nad rámec potřeb sociálně slabších členů?
    • Ponecháte je na další roky, nebo je budete chtít využít třeba na opravu klubovny?

To vše řekněte i rodičům, kteří vám peníze dávají.

Obdobně si můžete také říct spolu s členským příspěvkem o dar na činnost. Možný způsob jak to udělat i s ukázkou dopisu pro rodiče najdete třeba v tomto článku. Více o darech a jejich účtování najdete v tomto článku nebo v Metodickém listu Vše o darech.

Jak postupovat ohledně registračního poplatku, když bude opět dlouhodobě přerušena činnost? Jak s výpravami?

Možná i vás napadlo, zda členský příspěvek rodičům nevracet, případně v jaké míře. Zde hodně záleží na tom, co všechno váš poplatek zahrnuje.

Při výběru pouze členského poplatku vracení řešit nemusíte. Rodiče hradí příspěvek na činnost organizace, které jsou jejich děti členy. Neplatí lektorné za jednotlivé lekce, jako např. u zájmových kroužků. Toto je dobré vysvětlovat také rodičům.

Pokud však máte v členském příspěvku i poplatky za akce, je samozřejmě vhodné tuto nevyužitou část rodičům vrátit. Je tedy důležité mít dopředu jasné, kolik je která část a je vhodné o tom otevřeně mluvit s rodiči. Opět jim můžete nabídnout, že vám v případě zrušení akcí mohou peníze za ně nechat jako dar středisku, ale je potřeba mít to od nich jasně a dohledatelně odsouhlasené.

Pokud ohledně výběru členských příspěvků chystáte letos něco jinak, potřebujete se na něco zeptat, nebo máte zajímavou zkušenost, budeme rádi, když nám o tom napíšete (ekonomicke@skaut.cz).

Tipy na získávání finančních zdrojů najdete i zde.

Hana Pechoušková - Karamela

koordinátorka dotací velkých akcí

Tento článek je součástí Hospodářských střípků. Chcete-li dostávat souhrn hospodářských článků mailem, můžete se přihlásit k odběru zde. Případné dotazy můžete směřovat na hospodareni@skaut.cz nebo ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1069x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu