....

Chyba na stránce: Výsledek hospodaření OJ - rozhodnutí o převodu a zaúčtování v podvojném účetnictví - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5473-hv-rozhoduti-a-ucetnictvi"

Výsledek hospodaření OJ - rozhodnutí o převodu a zaúčtování v podvojném účetnictví

Výsledek hospodaření OJ - rozhodnutí o převodu a zaúčtování v podvojném účetnictví

Hospodaření každého roku končí ziskem nebo ztrátou, kterou OJ vykáže ve Výkazu zisku a ztráty za dané období. V rámci schvalování Zprávy o hospodaření rada OJ schvaluje též hospodářský výsledek a měla by zároveň rozhodnout o tom, jak s ním naloží.

Vzhledem k tomu, že Junák je neziskovou organizací, nebude zisk rozdělen a vyplacen vlastníkům, ale vždy bude použit pro další činnost organizace. Rada OJ tak prakticky rozhoduje pouze o převodu hospodářského výsledku v rámci vlastních zdrojů. Celková výše vlastních zdrojů OJ se však nezmění.

 

Jak může OJ s hospodářským výsledkem naložit?

  1. V případě zisku:
    1. Navýšení vlastního jmění,
    2. Převod do Zisku/ztráty minulých let (zvýšení),
  2. V případě ztráty - je potřeba rozhodnout, z jakých zdrojů bude ztráta uhrazena:
    1. Snížení vlastního jmění,
    2. Převod do Zisku/ztráty minulých let (snížení).

Ačkoli Účetní závěrku / Zprávu o hospodaření předkládá radě ke schválení vedoucí OJ (nejpozději do 6 měsíců po skončení kalendářního roku), návrh na převod hospodářského výsledku bude nejspíše připravovat hospodář OJ. Při rozhodování, zda hospodářský výsledek převést do vlastního jmění nebo do zisku / ztráty minulých let se řiďte tím, jak jste o hospodářských výsledcích účtovali v minulých letech. V případě, že letos rozhodujete poprvé, vyberte si variantu, která vám více dává smysl a tento způsob dodržujte i v následujících letech. Doporučujeme spíše převod do Vlastního jmění. Zvolený postup můžete také uvést v příslušném vnitřním předpisu, pak každý rok schválíte pouze výši HV, zaúčtování se bude řídit vnitřním předpisem.

Vzor rozhodnutí: Rada OJ schvaluje HV za rok 20xx ve výši xxx Kč. HV bude převeden do Vlastního jmění / HV minulých období.

 

Jak o převodu hospodářského výsledku účtovat?

Po schválení Zprávy o hospodaření je třeba schválený výsledek hospodaření zaúčtovat. Nejzazší možností, kdy zaúčtovat převod hospodářského výsledku, je před uzavřením účetnictví následujícího roku, v rámci uzávěrkových operací. Jednoduchá kontrola, zda bylo provedeno zaúčtování převodu výsledku hospodaření je, že při provádění inventarizace účtů na konci účetního období musí být účet 931 – Výsledek hospodaření ve schvalovacím řízení vždy nulový a připravený pro výsledek hospodaření daného roku.

Zaúčtování z účtu 931 - Výsledku hospodaření ve schvalovacím řízení:

Účet v účtové skupině

ZISK

ZTRÁTA

90 – Vlastní jmění

Ve prospěch (DAL) účtu 90x Vlastní jmění

Na vrub (MD) účtu 90x Vlastní jmění

93 - Výsledek hospodaření

Ve prospěch (DAL) účtu 93x Zisk / ztráta minulých let

Na vrub (MD) účtu 93x Zisk / ztráta minulých let

 

Účtování o složkách vlastního jmění

V účtové skupině 90x (příp. na účet 901 – Vlastní jmění) se účtuje více druhů účetních operací a proto je vhodné mít více účtů, příp. analytické členění tohoto účtu.

Doporučené analytické členění:

  • Vlastní jmění
  • Výsledky hospodaření minulých let (lze mít dále analytické členění dle jednotlivých let, zvažte ale, zda takové členění skutečně potřebujete, zda je pro vás přínosné)
  • Dotační prostředky, dary na dlouhodobý hmotný majetek
  • Dotační prostředky, dary na dlouhodobý nehmotný majetek
  • Dary – dlouhodobý hmotný či nehmotný majetek

 

Olga Dočekalová a Blanka Radová

 

Tento článek je součástí Hospodářských střípků. Chcete-li dostávat souhrn hospodářských článků e-mailem, můžete se přihlásit k odběru zde. Případné dotazy můžete směřovat na hospodareni@skaut.cz nebo ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.

 

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 972x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu