....

Chyba na stránce: 11. května přecházíme od pozastavené skautské činnosti k činnosti omezené. Jaká budou její pravidla? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/balicky-ustredi/961-balicek-kveten-2020/5137-vykonna-rada-11-kvetna-prechazime-od-pozastavene-skautske-cinnosti-k-cinnosti-omezene-jaka-budou-jeji-pravidla"

11. května přecházíme od pozastavené skautské činnosti k činnosti omezené. Jaká budou její pravidla?

11. května přecházíme od pozastavené skautské činnosti k činnosti omezené. Jaká budou její pravidla?

Sdělení starosty:

Milé sestry, milí bratři,

oznamuji vám, že platnost rozhodnutí o pozastavení běžné skautské činnosti ze dne 10. března 2020 skončí o půlnoci z 10. na 11. května 2020.

Samozřejmě není možné vrátit se ihned do stavu před epidemií, od 11. května ale bude možné začít provádět některé skautské činnosti, velmi postupně a v souladu s rozvolňováním omezení vyhlášených vládou. Toto sdělení není pokynem k obnovení činnosti, jedná se pouze o umožnění takového kroku. Každý oddíl si ve spolupráci se střediskem rozhodne, kdy které činnosti obnoví.

Rozhodujte se o obnovování aktivit rozvážně, s přihlédnutím ke zdraví skautek, skautů i jejich blízkých, s přihlédnutím k vlastním lidským zdrojům i k místní epidemiologické situaci. Není třeba začít hned a ani není třeba obnovovat všechnu činnost najednou. Nevytvářejte na sebe nadbytečný tlak, nerozhodujte se ani podle případného naléhání rodičů. Stejně tak počítejte s tím, že někteří kluci a holky nedorazí hned, protože si to jejich rodiče prozatím nebudou přát. Připravme se, že činnost zatím nebude běžnou z mnoha úhlů pohledu.

Jsme si vědomi toho, že podmínky pro činnost v této první fázi od 11. května, které najdete níže, jsou velmi omezující. Předpokládáme, že pro mnoho středisek a oddílů za těchto podmínek nebude zatím reálné činnost obnovovat. A je to tak zcela v pořádku. To, jestli obnovíme oddílovou činnost o dva nebo tři týdny dříve, z nás nedělá lepší skauty. Bezpečnost a zdraví, a tedy i schopnost dodržovat nastavená mimořádná opatření, musí mít přednost.

Děkuji vám všem za uplynulé dva měsíce. Děkuji oddílovým vedoucím, kteří hledali cesty k udržení činnosti na dálku. Děkuji tisícům skautských dobrovolnic a dobrovolníků, kteří jsou zapojeni do skautské služby společnosti po celé zemi. Děkuji všem, kteří respektovali hygienická opatření a přispívali tak k omezení šíření nákazy. Děkuji za respektování rozhodnutí o pozastavení běžné skautské činnosti. Přijímali jsme jej s vědomím toho, že se jedná o mimořádné omezení, které nemá přinejmenším v posledních desetiletích obdoby.

Těší mě, že se postupně vracíme do situace, která nám umožní osobní výchovné působení na holky a kluky, tedy naplňování našeho společného poslání. Nemám nejmenší pochybnosti o tom, že stejně jako jsme v uplynulých měsících dobře zvládli skauting na dálku a pomoc ohroženým ve společnosti, zvládneme s odhodláním a energií i nový rozjezd, rozvážně a v postupných krocích. Vedení organizace se vám v tomto procesu vynasnaží být nápomocno.

Věnujte prosím pozornost konkrétním opatřením platným od 11. května popsaným níže.

Se stiskem levice

Josef Výprachtický – José
starosta

Aktualizováno 21. května: Výkonná rada: Aktuální pravidla skautské činnosti s platností od 25. května 

Jaké skautské činnosti budou a nebudou možné od 11. května 2020 a proč

verze: 5. května 8. května

Při popisu podmínek pro skautské aktivity vycházíme z vládních nařízení. Skautská činnost není ve vládních a ministerských rozhodnutích výslovně ošetřována, vycházíme tedy z obecně platných pravidel pro všechny a z pravidel pro související oblasti. Za nejbližší oblasti z popisovaných pokládáme (sestupně v daném pořadí) střediska volného času, základní umělecké školy, školy a sport.

Často je možné vykládat státem daná pravidla různými způsoby a hledat v nich tu nejsnazší cestu. My k tomuto kreativnímu výkladu záměrně nepřistupujeme a o totéž žádáme i vás. Stále se snažíme důsledně omezit šíření viru a tím přispět k ochraně ohrožených skupin spoluobčanů.

Pro některé situace nejsou zatím státem zveřejněna jasná pravidla. Zároveň chceme již nyní sdělit to nejlepší, co umíme, abychom oddíly a střediska nevystavili situaci, kdy se podmínky činnosti dozví jen velmi krátkou dobu před okamžikem, kdy ji budou moci obnovit. Některá pravidla tak určujeme odvozením od opatření pro srovnatelné situace, jiná budeme možná upravovat i na základě zpětné vazby od vás (o tom více níže).

V pátek 8. května buď vydáme upřesnění těchto pravidel, nebo potvrdíme jejich platnost tak, jak je zveřejňujeme nyní. Případné úpravy mohou vyplynout z nových opatření ze strany státu, jejich upřesnění v přímém kontextu pro skautskou činnost nebo změnou našich interpretací na základě podnětů od vás (viz níže).

Doplňujeme 8. května: Pravidla pro omezenou skautskou činnost představená 5. května platí. S jednou úpravou, a tou je: Při provozování vodních aktivit nemají být na vodě nošeny roušky. Více vysvětlujeme v samostatném textu.

Sledujte Křižovatku nebo SkautInfo, aktuální stav najdete vždy na www.skaut.cz/koronavirus.

Od 11. května bude možné provádět tyto činnosti:


Družinové a oddílové schůzky či jednodenní výpravy do počtu 15 účastníků za dodržení následujících pravidel:

  • každý účastník nejpozději na začátku první schůzky předloží písemné čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění (např. horečka, kašel, dušnost, náhlá ztráta chuti a čichu apod.) – povinnost se vztahuje na děti i dospělé, evidenci čestných prohlášení spravují střediska, formulář čestného prohlášení stahujte zde
  • vždy platí, že účastnit se může pouze osoba, která je bez akutních zdravotních potíží odpovídajících virovému infekčnímu onemocnění
  • každý účastník má ochranu nosu a úst (rouška) (s výjimkou aktivit na vodě)
  • každý účastník projde na začátku schůzky dezinfekcí rukou
  • je dodržován rozestup 2 metry během všech aktivit
  • schůzky se konají venku, ve výjimečných odůvodněných případech i uvnitř
  • před i po schůzce (pokud proběhne v objektu) je třeba dezinfikovat povrchy (kliky, stoly, vypínače apod.)
  • pokud jsou přítomni účastníci do 15 let věku, pak musí být vždy přítomen dospělý, který je zodpovědný za dodržování pravidel a za provedení nutné dezinfekce prostor

Za výše uvedených podmínek je možné konat například družinové schůzky nebo dělené oddílové schůzky, stejně jako například jednodenní výpravy (bez přespávání). Pečlivě zvažte, jak zajistit, aby na schůzce byla dodržována všechna pravidla. Může to znamenat posílení týmu vedoucích a jistě také volbu vhodného programu. Především u skautského věku dbejte citlivě na to, aby přítomnost dospělého na družinovce nevedla k významnému omezení role rádkyně či rádce. Skupiny dětí doporučujeme ponechávat ve stálém složení, je-li to možné.

Vždy upřednostňujeme činnost venku před činností v uzavřených prostorách. Mimo jiné proto, že ve venkovním prostředí se bude lépe dařit dodržovat pravidla o rozestupech mezi účastníky, a odpadnou také některé dezinfekční úkony (dezinfekce stolů, klik apod.).

Nejvýše jednodenní setkání pro rovery a dospělé do počtu 100 účastníků za dodržení následujících pravidel:

  • každý účastník nejpozději na začátku prvního setkání předloží písemné čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění (např. horečka, kašel, dušnost, náhlá ztráta chuti a čichu apod.) – povinnost se vztahuje na děti i dospělé, evidenci čestných prohlášení spravují pořádající organizační jednotky, formulář čestného prohlášení stahujte zde
  • vždy platí, že účastnit se může pouze osoba, která je bez akutních zdravotních potíží odpovídajících virovému infekčnímu onemocnění
  • každý účastník má ochranu nosu a úst (rouška) (s výjimkou aktivit na vodě)
  • každý účastník prošel na začátku schůzky dezinfekcí rukou
  • je dodržován rozestup 2 metry během všech aktivit
  • setkání se mohou konat venku, v odůvodněných případech i uvnitř
  • před i po setkání (pokud proběhne v objektu) je třeba dezinfikovat povrchy (kliky, stoly, vypínače apod.)
  • na setkání nesmí být poskytováno společné stravování
  • na setkání nelze přespávat

Za výše uvedených podmínek je možné konat například střediskové a jiné rady, setkání týmů vzdělávacích akcí, nejvýše jednodenní akce skautského vzdělávání apod. Na akcích nelze přespávat. Účastníci musí být věku 15 let a výše. Pokud se setkání budou účastnit lidé mladší 15 let (typicky oddílová rada s přítomností družinových rádců), vztahují se na celou akci (nikoli jen na její nezletilé účastníky) podmínky pro družinové a oddílové schůzky. V této fázi velmi nedoporučujeme pořádat akce, které znamenají setkávání účastníků z různých míst země. Cestování a propojování lidí z různých míst znamená zvyšování rizika.

Upravené podmínky pro skautské vzdělávání platí podle plánu do konce roku 2020 a nejsou vázány na postupné ukončování různých omezení.

Zatím nebudou povoleny tyto činnosti:

  • Akce s přespáváním, ať jako součást výchovné, vzdělávací či organizační činnosti.
  • Společné stravování při jakýchkoliv organizovaných aktivitách.

Další informace k těmto aktivitám zveřejníme později, až budou vládou nastaveny podmínky konání takových aktivit a bude možné interpretovat jejich dopad na danou skautskou činnost.

Role středisek v obnovování činnosti

Je odpovědností středisek zajistit pečlivou rozvahu a debatu o tom, zda a jakou část činnosti v této první fázi obnovit. Je v pořádku, pokud se rozhodnete třeba zatím vůbec nezahajovat činnost pro světlušky a vlčata, zatímco zahájíte družinovky pro skautky a pro skauty uspořádáte jednu polodenní výpravu a pro R+R brigádu kolem klubovny. Každý oddíl může přistoupit k obnovování činnosti různě, někdo začne hned následující týden, jiný později.

Vedoucí oddílů mají povinnost konzultovat svůj plán obnovy činnosti s vedením střediska. Do plánu patří mimo jiné rozvaha o schopnosti dodržovat pravidla u té které dětské skupiny ve středisku, o lidských zdrojích mezi dospělými nebo o zabezpečení dezinfekce prostor (pokud se některé aktivity budou konat uvnitř). Středisko má pravomoc obnovení činnosti jednotlivých oddílů pozastavit, pokud ji prozatím v místních podmínkách nepokládá za vhodnou nebo dobře připravenou. Středisko nemá pravomoc činnost nařídit, pokud ji vedení oddílu prozatím samo nechce obnovovat. Smyslem tohoto opatření je zajistit diskuzi ve středisku, přijmout nejlepší možná rozhodnutí a konkrétní opatření a také sladit případné užívání společných prostor a vybavení v hygienickém režimu.

Pokud pro vás dané podmínky nejsou realizovatelné či přijatelné, činnost zatím neobnovujte. Lze očekávat, že další rozvolňování opatření avizované k 25. květnu umožní podmínky zjednodušit. Chovejme se stále zodpovědně vůči zdraví holek, kluků i nás samých a v souladu s nařízeními.

Proč jsou pravidla taková, jaká jsou

Jsme si vědomi toho, že výše uvedená pravidla jsou mimořádně restriktivní. Odvozujeme je od obecně platných podmínek pro občany a upravujeme podle speciálních opatření pro obdobné oblasti. To vše vždy s důrazem na bezpečnost a zdraví. A zatímco pro zpřísňování pravidel podle specifických podmínek máme oporu ve srovnatelných situacích, pro jejich rozvolňování tu oporu nemáme, protože se dané podmínky vztahují na zákonem vymezené oblasti, kam skauting nespadá. Tedy zatímco jsme rozhodli o nutnosti čestného prohlášení, které nemusí na akcích do 100 osob používat běžná veřejnost, ale musí jej používat střediska volného času, tak nemůžeme povolit možnost nenosit roušky při vzdálenostech nad 2 metry, kterou MŠMT dalo střediskům volného času. A to proto, že střediska volného času jsou zřizována na základě školského zákona a skautské jednotky nikoli. Znamená to tedy, že u zpřísňování pracujeme s logikou “přiměřeně aplikovat příbuzné předpisy” a u rozvolňování s logikou “rozvolnění je pro výslovně vyjmenované instituce a my mezi nimi nejsme”.

Jsme si vědomi toho, že tento postup zdaleka ne každého potěší. Po právní i obsahové analýze jsme toho názoru, že jinak s odpovědností vůči zdraví našich členů a jejich blízkých ani s rozhodovací odpovědností vůči skautským jednotkám postupovat nemůžeme.

Další informace a podněty:

Tábory a lesní kurzy: Podle předběžných vládních informací se v létě, pokud to situace dovolí, budou moci konat tábory. Jakmile budou vládou zveřejněna pravidla, vydáme další sdělení s podrobnostmi k táborům. Vaší pozornosti velmi doporučujeme samostatný aktuální článek k tomu, jak se na tábory připravovat.

Skautská služba: Činnost lokálních týmů skautské pomoci, stejně jako celostátního projektu www.skautskapomoc.cz s postupným přechodem od pozastavené činnosti nekončí. Celostátní projekt zatím pro svoji pokračující potřebnost trvá a o případném ukončování činnosti místních týmů si rozhodují týmy samotné.

SkautFórum: Současně s tímto sdělením otevíráme v celostátní činovnické skupině SkautFórum dvě diskuzní vlákna:

  • Vlákno programové pro vzájemnou inspiraci k tomu, jak připravit zajímavý a bezpečný program pro družinové schůzky organizované za platných omezení.
  • Vlákno organizační k tomu, jaké otázky nejsou zodpovězené, a k tomu, jestli někde nečteme nařízení státu chybně.

Děkujeme, že se opět zapojíte do společné debaty, která od počátku krize přináší spoustu užitečných podnětů v oblasti programu, služby, bezpečnosti i organizace a Výkonné radě pomáhá díky vaší zpětné vazbě přijímat lepší rozhodnutí.

Jménem Výkonné rady

Petr Vaněk – Permi | koronavirus@skaut.cz 
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 6908x

Práce s článkem

4
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

4 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: