....

Chyba na stránce: Výkonná rada: Aktuální pravidla skautské činnosti s platností od 25. května - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5153-vykonna-rada-aktualni-pravidla-skautske-cinnosti-s-platnosti-od-25-kvetna"

Výkonná rada: Aktuální pravidla skautské činnosti s platností od 25. května

Výkonná rada: Aktuální pravidla skautské činnosti s platností od 25. května

Následující článek již pozbyl platnosti. Je nahrazen článkem Výkonná rada: Skautská protiepidemická pravidla pro běžnou činnost jsou zrušena. Důvody k pokračující obezřetnosti nemizí z 2. července 2020. (skaut.cz/koronavirus)

K 25. květnu mění vláda a ministerstva různá protiepidemická pravidla. Výkonná rada proto upravuje pravidla pro skautskou činnost s platností od 25. května. Pravidla budou i nadále průběžně aktualizována a platný stav najdete vždy na www.skaut.cz/koronavirus.

Skautská činnost je v období od 25. května možná za dodržování následujících podmínek

  • každý účastník nejpozději na začátku první akce (družinové schůzky, oddílové brigády, vzdělávací akce apod.) předloží písemné čestné prohlášení o neexistenci příznaků virového infekčního onemocnění. Povinnost se vztahuje na děti i dospělé, členy i nečleny. Evidenci čestných prohlášení spravují střediska, formulář čestného prohlášení stahujte zde (vyplývá z logiky pravidel pro školy a střediska volného času, chrání jednotlivé vedoucí i organizaci, nařízení Výkonné rady)
  • účastnit jakékoliv aktivity se může pouze osoba, která je bez akutních zdravotních potíží odpovídajících virovému infekčnímu onemocnění (vyplývá z obecně platných pravidel pro veřejnost)
  • je dodržován rozestup 2 metry během všech aktivit (kopíruje obecně platná pravidla pro veřejnost)
  • roušky je třeba nosit v budovách, roušky není třeba nosit pod širým nebem (kopíruje obecně platná pravidla pro veřejnost)
  • každý účastník projde na začátku akce dezinfekcí rukou (vyplývá z pravidel pro školy a střediska volného času)
  • velmi doporučujeme upřednostnit konání akcí pod širým nebem, je-li to možné (doporučení Výkonné rady)
  • před i po akci v objektu je třeba dezinfikovat povrchy (kliky, stoly, vypínače apod.) (vyplývá z pravidel pro školy a střediska volného času)
  • pokud jsou přítomni účastníci do 15 let věku, pak musí být přítomen dospělý, který je zodpovědný za dodržování pravidel a za provedení nutné dezinfekce prostor (vyplývá z logiky pravidel pro školy a střediska volného času a pravidel pro zacházení s dezinfekcí, nařízení Výkonné rady)
  • pro výchovné akce pro mladší účastníky (typicky družinovky, oddílovky, výpravy) doporučujeme nejvýše 15 mladších účastníků (vyplývá z logiky pravidel pro školy a střediska volného času, doporučení Výkonné rady)
  • u jiných akcí platí aktuálně platné pravidlo počtu účastníků, k 25. květnu zvýšené ze 100 účastníků na 300, k 8. červnu zvýšené na 500 (kopíruje obecně platná pravidla pro veřejnost)

Další informace a upřesnění:

2 metry: MŠMT se na dotazování ČRDM vyjádřilo, že pravidla pro střediska volného času (podle nichž je možno za určitých podmínek nedodržet odstup 2 metrů) se nevztahují na spolkovou volnočasovou činnosti s dětmi a mládeží. Na skautskou činnost se tak vztahují obecná pravidla, mezi nimiž povinný odstup 2 metrů nadále platí.

Roušky: K nošení roušek se při skautských činnostech vztahují stejné výjimky jako v běžném provozu, přičemž obecně platí výše uvedené: roušky je třeba nosit v budovách, roušky není třeba nosit pod širým nebem.

Ubytování na akcích (přespávání a společné stravování): Pečlivě zvažujte, zda je vhodné akci s přespáním či společným stravováním nyní realizovat. Pokud vícedenní akci pořádáte, upřednostňujte spaní venku či ve vlastních stanech (např. táborové brigády). I při ubytování v budovách doporučujeme realizovat program především venku. Při spaní je lepší menší počet osob v místnosti a rozumné vzdálenosti osob (např. osoby nejsou “nalepené jedna na druhé”, mezi postelemi se dá procházet apod.). Pravidelně a dostatečně větrejte vnitřní prostory. Účastníci dodržují pravidla zvýšené hygieny, každý používá svůj ručník. Pokud zajišťujete společné stravování, držte se přiměřeně pravidel pro tábory (např. jídlo připravují dospělí, mají roušku, myjí a dezinfikují si ruce). Před pobytem v budově si ověřte, zda jsou k dispozici dezinfekční prostředky a případně si přivezte vlastní, abyste dokázali zajistit potřebnou dezinfekci prostor i pravidelné mytí a dezinfekci rukou.

Základny a klubovny (poskytované k pobytům): Od 25. 5. je v souladu s nařízením státu možné poskytovat ubytování, týká se to tedy i skautských základen. Organizační jednotka musí zajistit dodržování hygieny a pravidelný úklid i větrání prostor. Je nutné zajistit dezinfekci povrchů (např. stoly, kliky, zábradlí a další často dotýkané předměty), a to minimálně před pobytem další skupiny. Pro ubytované zajistěte nádobu s dezinfekcí na ruce (s ohledem na místní podmínky u vstupu, na WC či v koupelně, kuchyni a jídelně). Při přebírání a předávání základny dodržujte 2 metrový rozestup od ubytovaných a vždy mějte roušku. (Především pro velké základny s lůžkovinami či personálem lze najít další podrobnosti v pokynech Ministerstva zdravotnictví v části “Hotely, venkovní kempy a další ubytovací zařízení”.)

Vzdělávací akce: Vzdělávací akce je možné v rámci výše nastavených podmínek (mj. pro nocování nebo stravování) pořádat. Stejně tak již neplatí výslovné pozastavení pořádání zdravotnických kurzů a doškolovacích zdravotnických kurzů. Podmínky pro organizování lesních akcí, které budou probíhat v létě, zpřesníme v průběhu června.

Sportovní tréninky: Při organizovaném tréninku sportovců je možné nedodržovat odstup 2 metrů. Toto se netýká běžných skautských her a pohybových aktivit, ale výslovně tréninku. Ve skautském prostředí se bude většinou jednat o vodácký trénink na pramicích nebo kanoích. Přesné podmínky popisuje kapitola “Organizovaný trénink sportovců na venkovním i vnitřním sportovišti” dokumentu Ministerstva zdravotnictví “Podmínky pro uvolňování opatření od 25. 5. 2020.”

Role středisek v obnovování činnosti: Je odpovědností středisek zajistit pečlivou rozvahu a debatu o tom, jak které činnosti obnovovat. Každý oddíl může přistoupit k obnovování činnosti různě. Úkolem střediska je zajistit diskuzi a umožnit přijmout nejlepší možná rozhodnutí a konkrétní opatření, stejně jako sladit případné užívání společných prostor a vybavení v hygienickém režimu.

Tábory: Avizovali jsme sdělení Výkonné rady k táborovým pravidlům od Ministerstva zdravotnictví na tento týden. S ohledem na počet objasňujících a připomínkujících komentářů (stovky) v dokumentu otevřeném skautským dobrovolníkům v uplynulých dnech (díky za ně!) a především na některé nejasnosti, které ČRDM nadále řeší s Ministerstvem zdravotnictví, předpokládané plné sdělení zatím nejsme schopni vydat. Krátké sdělení s několika podněty zveřejníme v pátek 22. května.

Děkujeme všem, kteří dosud po zralé úvaze obnovili některé činnosti, i těm, kteří po zralé úvaze v první fázi neobnovili žádné. Aktualizované podmínky snižují počet omezení, jakkoli i nyní bude činnost samozřejmě náročnější než v běžné situaci. Výkonná rada odhaduje, že přibližně tyto podmínky vydrží spíš s drobnými úpravami až do konce června, nemáme důvod se domnívat, že dojde k zásadním změnám. Pokud by se to ale stalo, obratem je zohledníme. Aktuálně platný stav pravidel najdete vždy na www.skaut.cz/koronavirus.

Přejeme všem hodně energie v obnovování činnosti a přípravách na tábory.

Jménem Výkonné rady

Petr Vaněk – Permi | koronavirus@skaut.cz
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 5808x

Práce s článkem

2
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

4 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu