....

Chyba na stránce: Oddíly z Mostu a Mnichovic hodnotí loňské aktivity z balíčku ke Dni zamyšlení - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5506-oddily-z-mostu-a-mnichovic-hodnoti-lonske-aktivity-z-balicku-ke-dni-zamysleni"

Oddíly z Mostu a Mnichovic hodnotí loňské aktivity z balíčku ke Dni zamyšlení

Oddíly z Mostu a Mnichovic hodnotí loňské aktivity z balíčku ke Dni zamyšlení

Některé oddíly využívají jako program ke Dni zamyšlení český překlad balíčku aktivit z dílny WAGGGS. Podívej se na jejich hodnocení loňských aktivit a vyzkoušej ty letošní!

Chystáš se s družinou, oddílem, kmenem či celým střediskem (online) oslavit mezinárodní skautský svátek, Den zamyšlení? Váháte, zda jako náplň nebo doplněk programu využít aktuální balíček aktivit s názvem „Společně za mír"? Mrkni na hodnocení aktivit z loňského balíčku od Sedmikrásek z Mostu a Mnichovických, třeba vám pomůže se rozhodnout. ;)

Info o tom, jak uspořádat Den zamyšlení a všechny balíčky aktivit z minulých let najdeš i na webu Chystám program

Sedmikrásky z Mostu
Na výpravu s tématem Dne zamyšlení jsme vyrazily až první březnový víkend. Jelo 30 světlušek a skautek. Podle balíčku aktivit na téma rozmanitost, spravedlnost a začlenění jsme připravily celý program a moc nás všechny bavil! Po každé hře jsme zařadily zpětnou vazbu podle návodu. Jen pár aktivit jsme nestihly, to ale vůbec není nutné.

Nejsilnější pro mě jako vedoucí byla asi aktivita s názvem „Přes řeku do Kusafiri", díky které měly holky poznat, co je spravedlnost a najít cestu, jak jí docílit. Dodržela jsem přesně pravidla, rozdělila holky do skupinek a dala každé náhodný počet „kamenů" díky kterým se mohly společně nebo jednotlivě dostat přes řeku. Jedna skupinka dostala jen 3. To překvapení skupinek s více kameny na konci aktivity bylo ohromující. Nedošlo jim, že mohou pomoct kamarádkám! A ta skupinka se 3 kameny to navíc zvládla! Moc za balíček děkuji, všechny jsme si to užily!
Vedoucí Komtesa

Mnichovičtí
Přesně v den narozenin zakladatelů chlapeckého i dívčího skautingu, BíPího a Olave, jsme vyrazili na společnou výpravu nabitou spoustou aktivit ze skvěle zpracovaného balíčku od WAGGGS. Každý vedoucí si připravil jednu aktivitu – výprava tak byla pestrá a každý měl co dělat. Tématem byla rozmanitost, spravedlnost a začlenění. Hned po srazu jsme začali zjišťovat, v čem jsme jiní nebo stejní: „Kdo chová doma nějaké zvíře? Kdo nikdy nebyl v pražské ZOO? Komu chystá snídani maminka? Kdo dnes snídal v pyžamu?" Nebyla to jen legrace: na konci jsme si povídali, jak se kdo cítil, když zůstal úplně sám, nebo když se smáli ostatní, jen on ne.

Na další zastávce u mohyly pak skupiny dostaly za úkol poskládat citát Mayi Angelou: „We should all know that diversity makes for a rich tapestry, and we must uderstand that all the threads in the tapestry are equal in value no matter what colour." Citát byl anglicky a holky a kluci se potrápili s překladem, ale po získání několika indicií ho rozlouskli. Vysvětlili jsme si také, kdo byla Maya Angelou a proč o ní mluvíme právě dnes.

O kousek dál jsme si zahráli hru „Zlatou rybku" a pak už nás čekala lesní holina po kůrovcové těžbě. Po dohodě s lesníkem jsme si připravili kůly na stavbu podsad na táboře. Očistili, vytahali a naskládali jsme víc než 100 dvoumetrových kůlů. Během práce jsme na ohni uvařili výborný oběd. Menší skupinky zároveň podle aktivity „Moje hrdinka" postupně přemýšlely, jaké slavné ženy znají a co mají společného (aktivita „Vlákno, které váže nás dva").

Náš původní cíl byl nedosažitelně daleko, tak jsme došli alespoň k Myšlínskému zámečku. Tam jsme změřili, kolik světlušek/vlčat/skautek a skautů je třeba, aby společně objali letitý Žižkův dub. Pak už byl čas pomalu se vracet k domovu. Na pastvinách mezi ovcemi jsme si zahráli hru „Jedinečný zvuk" a pak „Řetězy".

Za všechny aktivity dostávali holky a kluci barevné bavlnky, ze kterých se na konci výpravy naučili vázat náramek přátelství. Ti nejsvědomitější jej pak doma dokončili a darovali bráškovi nebo sestřičce z oddílu. A prý to byla jedna z nejlepších výprav, jakou kdy zažili!
Vedoucí Australan

Pomohly ti zkušenosti Mosteckých a Mnichovických? Máš-li ke Dni zamyšlení dotaz či připomínku, neváhej se nám ozvat na international@skaut.cz nebo na facebook Mezinárodní skauting! Budeme také rádi, když s námi po vaší oslavě také budeš sdílet zkušenosti a přiložíš alespoň 1 zdařilou fotku z akce. Pomůžeš tím zejména tě, kteří se budou příští rok chystat na svou první oslavu!

Těšíme se na tvou zprávu!
Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodní spolupráce

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 441x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu