....

Chyba na stránce: Dopady pandemie do financí středisek (OJ) - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5363-hosp-pandemie-dopady"

Dopady pandemie do financí středisek (OJ)

Dopady pandemie do financí středisek (OJ)

Již v roce 2020 zaznamenávají OJ dopady z pandemie do svých rozpočtů. Druhá vlna pandemie ještě více prohloubila obavy o budoucnost a potřebu společnosti financovat především základní životní potřeby. Finanční dopady na skautská střediska v dalším roce / dalších letech budou pravděpodobně ještě větší.

 

Kde dopady čekat a jak se na ně připravit? Kde hledat zdroje financování a na co při plánování rozpočtu nezapomenout?

 

Pokles / výpadek příjmů:

  1. Dotace a granty - lze očekávat, že v následujících letech bude nutné financovat následky pandemie a je možné, že podpora pro naše hnutí (od ministerstev, samospráv, dárců) klesne. Co s tím?:
    1. Využijte v roce 2020 opravdu všechny přidělené dotace, které máte a pečlivě zvažte, do čeho peníze investovat.
    2. Myslete na to, že dotace na akce, které neproběhly, nedostanete, nebo je budete muset vracet.
    3. Zaměřte se na fundraising - hledejte nové zdroje - více k fundraisingu se dočtete na Křižovatce. O soběstatčnosti střediska pojednává tento článek.
    4. Buďte kreativní a zkuste svojí činností vyjít v r. 2021 dotačním titulům vstříc - bývají vypsané na podporu smysluplných věcí - třeba vymyslíte nový program, akci, spolupráci a ještě pomůžete někomu potřebnému. Např. můžete spolupracovat s pečovatelským domem ve vašem městě, apod.
  2. Členské příspěvky - z důvodu nižších příjmů rodin může dojít k tomu, že si rodiny nebudou moci dovolit uhradit registraci v plné výši, nebo třeba pro více členů rodiny, a tak hrozí, že dojde k poklesu počtu členů. Nezoufejte - tipy, jak s tím naložit a na co si dát pozor, naleznete v aktuálním článku k registracím.
  3. Příjmy ze ziskových akcí, nejvýrazněji táborů - krácení délky trvání, rušení akcí, zvýšené náklady na změnu programu, či anti-covidovou ochranu. Jak naložit při rušení akcí s účastnickými poplatky (kdy je povinnost poplatek vrátit) a s dodavatelskými smlouvami (a to v případě nákladů, které již vznikly, či nikoli) se věnuje článek Koronavirus: Právní a finanční dopady z března 2020.
  4. Příjmy z pronájmů - základen, kluboven, tábořišť, majetku
    1. Jakmile bude možné zase jezdit na výlety a sdružovat se, nabídněte svoji základnu, klubovnu k pronájmu - hledejte i nové možnosti inzerce, využijte skautské info kanály. Zájem ze strany oddílů jistě bude. Můžete i zapřemýšlet, zda nenabídnout nižší cenu výměnou za vyšší obsazenost. Je-li vaše klubovna / základna vhodná, můžete oslovit i firmy - vaše cena bude jistě konkurenceschopná.
    2. Snižte náklady na nevyužité objekty na co nejnižší míru.

 

Zvýšené náklady / nutné úspory na výdajích:

  1. Náklady na pronájmy kluboven je nutné hradit, ačkoli nemůžeme skautovat - Požádejte pronajímatele klubovny o slevu na nájemném - zpravidla je i pro pronajímatele lepší mít nižší příjmy několik měsíců, než o nájemce přijít a následně mít prázdný objekt.
  2. Zvýšené náklady na dezinfekční prostředky, aj.
  3. Vyšší náklady na některé suroviny - např. dřevo, nebo potraviny, atd. Myslete na to již nyní a je-li to možné:
    1. Předzásobte se, nakupte suroviny nyní, pokud vydrží.
    2. Více než obvykle využijte nabídky lokálních surovin, darů od členů a jejich přátel - domácí ovoce a zelenina, marmelády, naložené okurky, apod.
  4. Náklady na investice - Odložte nákupy a plánované investice, je-li to možné.
  5. Mzdy - pokud máte zaměstnance např. správce základny - pravděpodobně vám klesnou náklady díky tomu, že nebude práce potřeba. Zároveň můžete požádat o krátkodobou výpomoc formou snížení sazby za práci, nebo o přechod na práci dobrovolnickou.

 

Máte nějaké zkušenosti, či další tipy? Napište je do komentářů pod článkem. Dobrá rada je nad zlato! Chcete se na něco zeptat? Klidně nám napište na email (ekonomicke@skaut.cz).

 

Olga Dočekalová


Tento článek je součástí Hospodářských střípků. Chcete-li dostávat souhrn hospodářských článků mailem, můžete se přihlásit k odběru zde. Případné dotazy můžete směřovat na hospodareni@skaut.cz nebo ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 522x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu