....

Chyba na stránce: Náčelnictvo schválilo výši členských příspěvků na rok 2021 - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5256-nacelnictvo-schvalilo-vysi-clenskych-prispevku-na-rok-2021"

Náčelnictvo schválilo výši členských příspěvků na rok 2021

Náčelnictvo schválilo výši členských příspěvků na rok 2021

Náčelnictvo na svém srpnovém jednání schválilo parametry rozpočtu na rok 2021 a v rámci nich stanovilo výši členských příspěvků pro organizaci jako celek.

Při svém rozhodování bralo v potaz schválený Rozpočtový výhled na rok 2020 - 2022 a zároveň i předpokládaný vývoj hospodářské situace státu v důsledku koronavirových opatření, jejichž dopad bude citelný již v příštím roce, ale plnou silou se projeví v roce 2022 a letech následujících.

Výše členských příspěvků pro organizaci jako celek byla stanovena
  • na 305 Kč na člena s odběrem spolkového časopisu a
  • na 265 Kč na člena bez odběru spolkového časopisu.
Výše odvodu z této částky do Fondu nemovitostí činí 25,- Kč na člena.

Došlo tedy k navýšení členských příspěvků o celkem 15 Kč oproti letošnímu roku, jak jsme avizovali již v únoru ve výše odkazovaném článku.

Náčelnictvo dále stanovilo
  • výši členských příspěvků na Skautskou telefonní síť a IT řešení pro rok 2021 na 200 Kč na telefonní číslo člena
  • výši členských příspěvků za členskou kartu pro rok 2021 na 25 Kč na člena.

Výše těchto částek zůstává stejná jako v letošním roce.

Výkonná rada se zároveň dlouhodobě snaží o navyšování dotací MŠMT - v letošním roce se podařilo dosáhnout navýšení o 3,6 mil Kč oproti celkové částce dotací za rok 2019 - a také o hledání dalších zdrojů financování.
Aktuálně se účastníme dvou projektů OP VVV (Skauting pro školy a Zvyšování kvality neformálního vzdělávání) zaměřených na projekty z programové oblasti, např. na jaře dokončený web Chystám program, financování metodických materiálů, Klimatického semináře a dalších odborných seminářů (inkluze, ekologická témata) či připravované plošné semináře zaměřené na podporu družinového systému.
Z grantu Messenger of Peace financovaného WOSM je částečně hrazena např. příprava nových odborek pro světlušky a vlčata nebo vznik handbooku pro dospělé.
Poměrně výrazným zdrojem financování se postupně stává také projekt Skautská energie, z nějž je částečně hrazen projekt Spolkový časopis.
Obecně platí, že získat grant na financování běžných provozních nákladů je složité a daří se to častěji na konkrétní projekty. 
 
Členské příspěvky jsou vlastním zdrojem organizace a používáme je k úhradě nákladů, které není možné pokrýt dotací a obtížně se na ně hledají jiné zdroje. Jedná se o mzdové a administrativní náklady související s provozem Kanceláře ústředí, příspěvek na projekt Spolkový časopis, kofinancování projektů nebo členské příspěvky ČRDM. Umožňují také vytvářet finanční rezervy do budoucna. Dále jsou využívány jako příspěvky do Fondu nemovitostí.
 
Příspěvky z Fondu nemovitostí ústředí formou dlouhodobých bezúročných zápůjček a darů podporuje úsilí jednotek o obnovu a získávání kluboven, základen či tábořišť do jejich vlastnictví. V loňském roce bylo z fondu vyplaceno na dary 379 tisíc Kč a zápůjčky 442 tisíc Kč.

Za Náčelnictvo

Eva Staněk, náčelní
Marek Baláš - Čiča, náčelník
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1476x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu