....

Chyba na stránce: Rozpočtový výhled organizace do roku 2022 - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/4970-rozpoctovy-vyhled-organizace-do-roku-2022?autologin=1"

Rozpočtový výhled organizace do roku 2022

Rozpočtový výhled organizace do roku 2022

Článek obsahuje  základní informace k finanční situaci organizace, využití členských příspěvků a  výši odvodů pro organizaci (jako celek) v letech 2020 - 2022. 

Finanční situace Junáka - českého skauta

Hospodaření organizace je dlouhodobě stabilní. Díky růstu členské základny, každoročnímu mírnému navyšování příspěvků pro ústředí, dotační podpoře ze strany státu a využívání dalších zdrojů se Junáku - českému skautu daří hospodařit s vyrovnaným rozpočtem, a to i přes rostoucí provozní a mzdové náklady ústředí. Jejich nárůst je způsoben realizací Strategie 2022, snaha o konkurenceschopnost mezd či nárůst podpory OJ při pořizování nemovitostí. 

Díky aktivnímu přístupu a spolupráci s MŠMT i kvalitně zpracovaným projektům (včetně vyúčtování) se nám zatím daří udržovat či mírně navyšovat finanční podporu od MŠMT (na rok 2018 o 1,6 mil. Kč, na rok  2020 o 3,6 mil. Kč více oproti roku 2019). Tento stav se však může změnit (mohou to ovlivnit i probíhající změny na MŠMT související se vznikem Národní sportovní agentury), v následujících letech to může být mnohem náročnější a tento trend nemusí pokračovat. 

Aktivně proto usilujeme o  získávání jiných dotačních prostředků (např. od Ministerstva zahraničí nebo z fondů EHP a Norska) a darů, podporujeme a posilujeme fundraisingové aktivity a růst ekonomických projektů např. Skautské energie.

Zároveň považujeme za vhodné a žádoucí v dobrých časech budovat a navyšovat rezervy, z nichž bude možné brát, až finanční situace nebude tak příznivá jako v současnosti. Finanční rezerva organizace (podílové fondy, dlouhodobé finanční prostředky, nemovitosti) má sloužit zejména v případě výraznějšího výpadku prostředků ze státního rozpočtu, popř. k předfinancování větších evropských projektů realizovaných organizačními jednotkami nebo k posílení podpory získávání či oprav nemovitostí.

Členské příspěvky

Členské příspěvky, dotace ze státního rozpočtu a příjmy z projektů a akcí vytváří základní rámec financování organizace. Součástí Náčelnictvem schválené strategie tvorby zisku je každoroční mírný nárůst členských příspěvků o 15 Kč do roku 2022. Tímto dlouhodobějším výhledem reagujeme mj. na poptávku, která opakovaně zaznívala ze strany krajů i nižších OJ. 

Výše členských příspěvků pro organizaci (jako celek) v letech

Členské příspěvky
2017
2018
2019
2020
2021
2022
Příspěvek na člena
245
260
275
290
305
320
Členské příspěvky jsou vlastním zdrojem organizace a lze je proto používat k úhradě nákladů, které není možné pokrýt dotací a obtížně se na ně hledají jiné zdroje (zejména mzdové a administrativní náklady související s provozem Kanceláře ústředí). Dále jsou využívány jako příspěvky na časopisy, členský příspěvek ČRDM, ke spolufinancování projektů (Messenger of Peace - programové a ekologické aktivity pro OJ, Skauting pro školy - databáze aktivit, tvorba programů…) nebo k vytváření dlouhodobé finanční rezervy organizace do budoucna. V rámci dotačního příspěvku od MŠMT se snažíme tuto položku dlouhodobě navyšovat. U většiny externích zdrojů - projekty, jednorázové dary, pravidelní donoři - není možné využít prostředky na tyto účely.
 
 

Graf ukazuje využití příspěvků v roce 2020:

  • náklady na nájem a služby Kanceláře ústředí - Senovážné nám. 24, Praha 1
  • odpisy - nemovitosti, skautIS
  • Fond nemovitostí - částka odváděná do fondu (aktuálně 25 Kč na člena)
  • provozní náklady, které není možné dotovat - vybavení nad dotační limity MŠMT, reklamy a inzerce (FB), sebeprezentace (propagace organizace, PR), zaměstnanecké benefity, kurzové rozdíly, mimořádné náklady (geodetické zaměření, výpisy z katastrů…), poplatky ISGF
  • VSJ - náklady spojené s pořádáním Valného sněmu v Jindřichově Hradci
  • zahraniční agenda
  • mzdy - část mzdových nákladů zaměstnanců kanceláře ústředí, které nejsou pokryté z žádné dotace či projektu
  • dary - dary pro OJ či ZvOJ např. čistička Kovářov
  • časopisy - náklady spojené s vydáváním skautských časopisů
  • spolufinancování projektů - většinou 20 % až 30 % celkové částky, které je nutné dodat z vlastních zdrojů (např. projekt Skauting pro školy)

Schválený rozpočtový výhled nám ukazuje směr, kterým máme jít a uvažovat. Každopádně i nadále aktivně sledujeme vývoj členské základny, státních dotací, dalších fundraisingových možností a trhu, ať můžeme případně včas na změny reagovat. 

Markéta Olišarová
zpravodajka pro ústředí
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 796x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

2 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu