....

Chyba na stránce: Výkonná rada: Jak uvažujeme o přechodu od pozastavené k omezené a následně normální skautské činnosti - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5101-vykonna-rada-jak-uvazujeme-o-prechodu-od-pozastavene-k-omezene-a-nasledne-normalni-skautske-cinnosti"

Výkonná rada: Jak uvažujeme o přechodu od pozastavené k omezené a následně normální skautské činnosti

Výkonná rada: Jak uvažujeme o přechodu od pozastavené k omezené a následně normální skautské činnosti

Milé sestry, milí bratři. Nacházíme se již měsíc v mimořádné situaci. Děkujeme za energii, kterou věnujete skautské činnosti na dálku, děkujeme za nesčetné aktivity skautské služby společnosti i za to, jak respektujete státem i Výkonnou radou nastavená pravidla. Smyslem následujícího textu není dát jasné odpovědi na otázky, které všichni máme, to nám okolnosti ještě neumožňují. Chceme vám představit naše uvažování o krizové situaci a o tom, jak z ní přecházet do obvyklejšího provozu.

Mnozí z nás sledují pozorně vývoj situace, přesto víme méně, než bychom chtěli. Nejistota je charakteristickým prvkem této doby, a jediná jistota je v tom, že se to rychle nezmění. Počítejme s tím, i když všichni chceme znát scénáře a plány. S vědomím toho, že na začátku každé věty budoucí dnes stojí pomyslné „pokud se situace nevyvine jinak“, nám dávají plány představené 14. dubna vládou přibližnou představu a základ pro přemýšlení o tom, jak možná budeme moci přecházet od pozastavené činnosti k činnosti omezené a následně i normální.

Bude se bezpochyby jednat o běh na dlouhou trať a situace se bude nadále měnit. Naším zájmem je obnovit oddílovou i vzdělávací činnost tak, abychom mohli účinně naplňovat poslání skautské výchovy, ovšem s důrazem na zdraví nejen našich členek a členů. Nadcházející týdny budou náročné, opět trochu jinak než doposud. Začíná to vypadat, že vidíme světlo na konci tunelu a všichni budeme méně trpěliví. Odolejme touze po rychlých krocích, s vědomím závažnosti epidemiologické situace a s odpovědností vůči společnosti.

V návaznosti na scénáře uvolňování omezení, které představila vláda, budeme opět v kontaktu s odpovědnými orgány a budeme hledat cesty pro rozjezd oddílové činnosti a také pro možnosti konání táborů. To vše ve spolupráci s Českou radou dětí a mládeže. Naším cílem je přispět k informovanému rozhodování odpovědných orgánů tak, aby tyto dokázaly dobře zohlednit realitu volnočasové práce s dětmi a mládeží obecně, a skautské výchovné činnosti specificky. 

A teď několik odhadů:

Předpokládáme, že z pozastavené do omezené skautské činnosti přejdeme ještě v tomto skautském roce. V tomto rozhodnutí plánujeme vycházet z logiky postupného otevírání škol a umožňování společenských akcí. Nepředpokládáme, že zahájení oddílové činnosti proběhne dříve než 8. června. O rozhodnutí budeme informovat s dostatečným předstihem tak, aby střediskové a oddílové rady mohly provést přípravy bez většího časového tlaku.

Nevylučujeme zcela, že pořádání vzdělávacích akcí s prvkem osobního setkávání i s ohledem na pestrost jejich forem bude umožněno v mírně jiném čase než oddílová činnost, jakkoli to v tuto chvíli nejsme schopni odhadnout. Upravené podmínky pro skautské vzdělávání, oznámené na začátku dubna, platí podle plánu do konce roku 2020 a nejsou vázány na postupné ukončování různých omezení.

Předpokládáme, že tábory bude možné za dodržení určitých podmínek pořádat. Pravděpodobně to nebude snadné, a dnes nejsme schopni odhadnout ani to, jestli to bude dobrý nápad a zdali to bude proveditelné v podmínkách blízkých skautskému táborovému provozu, jak jej známe. Zároveň víme, že komplikace nebudou zdaleka jen hygienického charakteru, ale že třeba případné prodloužení zkouškového období na vysokých školách do července může výrazně zasáhnout vysokoškolské studentky a studenty coby velmi významnou skupinu skautských vedoucích. Jsme si plně vědomi urgence táborových příprav a této otázce dáváme, mj. v jednání se státem, naprostou časovou prioritu. O vývoji vás budeme informovat.

Předpokládáme, že běžná činnost v opravdu normálním nastavení nastane až s novým skautským rokem. Zároveň nás možná čekají různá hygienická omezení na další měsíce.

Předpokládáme, že služba společnosti ve věci koronaviru, lokální i celostátní, bude v různé míře trvat ještě týdny až měsíce. Její ukončení nebude přímo navázané na ukončení nouzového stavu, bude vycházet z její potřebnosti, jak je pociťována místně nebo celostátně. V případě skautské lokální pomoci je rozhodnutí o jejím pozastavení či ukončení plně ve vašich rukou, stejně jako bylo její zahájení.

Milé sestry, milí bratři. Jsme si vědomi toho, že tato situace s sebou nese výzvy, které před sebou máme poprvé, a obtíže pro každého z nás, stejně jako pro celou společnost. Jsme rádi, že můžeme bez zaváhání říct, že jsme v této situaci jako skautské hnutí zatím jednoznačně obstáli. Děkujeme každé a každému z vás.

Do konce pozastavení činnosti můžete jako doposud počítat s podporou skautingu na dálku a k tomu se těšit na společnou oslavu Skautského dne 24. dubna. Sledujte v následujících dnech Křižovatku a SkautInfo.

Se stiskem levice

Josef Výprachtický – José
starosta

Petr Vaněk – Permi
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

------

[Text vyjádření byl zveřejněn i na FB / SkautInfo.]

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1681x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu