....

Chyba na stránce: Metodika k vyznamenáním je na světě! Pomůže vám s výběrem toho pravého ocenění a poradí, jak správně napsat zdůvodnění návrhu - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/rizeni/1636-vyznamenani"

ŘÍZENÍ STŘEDISKA

Metodika k vyznamenáním je na světě! Pomůže vám s výběrem toho pravého ocenění a poradí, jak správně napsat zdůvodnění návrhu

Poděkování můžeme vyjádřit mnoha různými způsoby - prostým slovem "díky", drobným dobře vybraným dárkem nebo třeba oceněním v podobě skautského vyznamenání. Pokud jste předsvědčení, že právě "medaile" je to pravé, neváhejte to správné vyznamenání vybrat. Nejen s tím vám pomůže Metodika ke skautským vyznamenáním.

Metodika k vyznamenáním, kterou vám nabízíme (níže nebo jako soubor ke stažení), vznikla na základě vaší poptávky a našich zkušeností. Kromě přehledu skautských vyznamenání a přehledu předpisů k tématu nabízí také doporučení, jak dobře napsat zdůvodnění návrhu na vyznamenání – na co se u konkrétního ocenění soustředit, co nezapomenout a co naopak klidně vynechat.

Věříme, že pro vás bude dobrým pomocníkem, který vám zjednoduší a ulehčí práci s přípravou návrhů na vyznamenání a přispěje také k tomu, že návrh bude obsahovat na „první dobrou“ právě informace, které v případě toho kterého konkrétního ocenění obsahovat má.

Přestože metodika prošla připomínkovacím procesem ze strany lidí kolem ústředí, lidí ze středisek, zkušených i laiků, jedná se stále o živý dokument. Vítáme proto vaše podněty a připomínky (nejasnosti v textu, chybějící informace, náměty na doplnění atp.), které je možné přidávat ve formě komentářů k tomuto článku nebo mi je poslat přímo na e-mail lenka.sablova@skaut.cz. Díky.

Lenka Šablová
asistentka starosty

 

Metodika ke skautským vyznamenáním

Vyznamenání jsou jedním z mnoha způsobů, jak poděkovat spolupracovníkům na středisku, vedoucím oddílů nebo třeba starostce obce, která skautům vychází dlouhodobě vstříc. Určitě to není způsob jediný - před tím, než se vrhnete do vyplňování návrhu na vyznamenání, je dobré popřemýšlet, zda je právě vyznamenání “to pravé ořechové”. Právě vy – navrhovatelé – znáte člověka, kterého chcete ocenit nejlépe - někoho možná mnohem více potěší třeba doma upečený jahodový dort, skautský hrnek nebo jiná drobnost z JUNu, poukaz do knihkupectví či lístky do divadla, nebo třeba společné grilování či výlet s překvapením.
Ať se jedná o “medaili”, dort nebo třeba knížku, důležitou součástí ocenění je i samotný akt či rituál předání - tedy vybrat správnou příležitost nebo třeba zajistit přítomnost těch správných lidí. Zkuste na to myslet, pro někoho může být právě toto důležitější, než medaile sama o sobě.
 
Máte jasno, že právě vyznamenání je ta správná odměna? Tak jdeme na to.
 

SLOVNÍČEK POUŽÍVANÝCH POJMŮ

Začínáme malým přehledem pojmů užívaných níže v textu i ve statutech jednotlivých vyznamenání - pokud v této oblasti netápete, můžete rovnou přejít k  další kapitole.

  • navrhovatel/předkladatel - osoba, která navrhuje udělení vyznamenání; u různých vyznamenání to mohou být různí činovníci (jednotlivci) nebo organizační jednotky
  • schvalovatel - orgán, který rozhoduje o schválení či neschválení návrhu, v případě schválení postupuje návrh dále udělovateli
  • udělovatel - činovník nebo orgán, který rozhoduje o udělení či neudělení schváleného vyznamenání
  • řádový den - den/dny, ke kterým se dané vyznamenání standardně předává
  • sbor nositelů/nositelek vyznamenání – ustaven pouze u některých vyznamenání, jedná se o všechny (žijící) nositele/ky daného ocenění (týká se řádu Stříbrného trojlístku, Stříbrného vlka a Stříbrného bobra, Členství ve Svojsíkově oddíle nebo řádu Zlaté syringy)

JAK VYBRAT SPRÁVNÉ VYZNAMENÁNÍ

Nabídka vyznamenání je poměrně velká, a pokud jste na středisku s touto možností oceňování zatím nepracovali, možná váháte, po jaké medaili či řádu vlastně sáhnout, které vyznamenání je to správné. Stručný přehled všech vyznamenání včetně odkazů na kompletní statuty (viz níže) vám pomůže tento problém vyřešit. Vyznamenání krajská (viz níže) jsou udělována primárně za činnost pro kraj/v rámci kraje a jistě by měla být mezi možnostmi, které zvažujete. Oddílové či družinové rádce nebo jednorázové pomocníky na velkých střediskových, okresních či krajských akcích lze odměnit dřevěným odznakem Díky Ti!

Pokud máte, co se týká výběru vyznamenání jasno, tak můžete další řádky přeskočit a  přejít ke kapitole Jak dobře napsat zdůvodnění návrhu.

PŘEHLED A STRUČNÁ CHARAKTERISTIKA JEDNOTLIVÝCH VYZNAMENÁNÍ

  • vyznamenání pro ČLENKY A ČLENY organizace míří (vyjma Medaile díků) na různé cílové skupiny činovníků

 

 
 

Medaile díků je “univerzální” ocenění za aktivní činovnickou práci v jakékoli oblasti, vhodná jako první vyznamenání po střediskovém poděkování či krajském vyznamenání.

 

 

 

 

Medaile sv. Jiří je na místě za výrazné zásluhy a dlouhodobou práci v oblasti výchovy a vzdělávání (za vedení oddílu, práci výchovných zpravodajů, vzdělavatelskou činnost). Má tři stupně za 5, 7 a 12 let aktivní činnosti a  řádový den - zpravidla se uděluje u příležitosti svátku sv.  Jiří (24. 4.).

 

 

Medaile Merkura je oceněním za aktivní a dlouhodobou práci v “zázemí” (hospodaření, organizace, úspěšné získávání grantů, správce majetku/základny, P. R., správa webu a další). Má tři stupně za 5, 10 a 15 let aktivní činnosti, v případě vyšších stupňů s přesahem mimo domovskou jednotku.

 

 

Členství ve Svojsíkově oddílu, čestné jednotce Junáka - českého skauta, je oceněním za celoživotní aktivní působení (alespoň 25 let aktivní činovnické fukce) 
ve prospěch skautingu.

 

Řád Stříbrného trojlístku (pro ženy) a řád Stříbrného vlka (pro muže) jsou nejvyšší vyznamenání Junáka - českého skauta. Jedná se o ocenění za  mimořádný celoživotní přínos skautingu s  celostátním dopadem, počet nositelek/ů je omezen na 12 žijících osob; řádovým dnem je 22.  únor (ŘST) a 24. duben (ŘSV).

 


 

 

 

 

 

 

Čestný odznak Za čin junácký je ocenění pro dospělé i mladší členy/ky za  přispění k záchraně života, záchranu života, výraznou účast na humanitární akci atp.

 

 

  • vyznamenání pro vodní skauty a za podporu vodního skautingu

Medaile bronzového bobra je dobrá volba, pokud navrhovaný/á vede oddíl či přístav vodních skautů, nebo se výrazně zasloužil/a o  vodní skauting.

Řád Stříbrného bobra se uděluje za dlouholetou, soustavnou činnost pro rozvoj vodního skautingu s regionálním a  celostátním dopadem. Řádovým dnem je 8. červen (svátek sv. Medarda).

 

  • vyznamenání za práci ve prospěch Kmene dospělých

 Medaile syrinx je oceněním za aktivní činnost v rámci Kmene dospělých; má řádové dny - 24. duben a 28. říjen.

Řád Zlaté syringy je oceněním za dlouhodobou činnost nejen ve prospěch Kmene dospělých, s dopadem na celou organizaci na poli organizačním, výchovném, programovém, osvětovém a publikačním; má řádové dny - 24. duben a 28.  říjen.

 
 
 
  • Vyznamenání pro NEČLENY organizace (rodinné příslušníky členů organizace, podporovatele střediska, sponzory, představitele a úředníky státní správy/samosprávy atp.

 

Medaile skautské vděčnosti za výraznou podporu skautingu obecně/střediska či oddílu/...

 

 

Medaile bronzového bobra za zásluhy či řád Stříbrného bobra za zvláště vynikající zásluhy o vodní skauting.

Čestný odznak Za čin junácký je ocenění za přispění k záchraně života, záchranu života, výraznou účast na humanitární akci atp., které lze mimořádně udělit i nečlenům organizace.

Vyznamenání udělovaná skautskými kraji

 JAK NAPSAT DOBŘE ZDŮVODNĚNÍ

Vyznamenání máte vybrané a před vámi leží prázdný formulář návrhu na vyznamenání
Vyplnili jste všechny potřebné výdaje a najednou si možná nejste jisti, co vlastně napsat do zdůvodnění? Ve statutu vyznamenání se obvykle píše, že je udělováno za “výrazný podíl na práci”, “dobře vykonávanou”, “úspěšnou” nebo “soustavnou a přínosnou” práci. Ale co si pod tím vlastně představit a co napsat do příslušného rámečku formuláře, aby bylo členům krajské rady či Náčelnictva zřejmé, že si Honza nebo Lasička vyznamenání opravdu zaslouží, i když je osobně neznají?
 
Obecná doporučení
Pro vyznamenání určené členům organizace platí:
  • vyznamenání je oceněním za mimořádnou práci či přínos v té které oblasti činnosti, tj. se  je třeba při sepisování zdůvodnění soustředit právě na ni (v návrhu na Medaili sv. Jiří je zbytečné zmiňovat, že dotyčný/á se také stará o střediskové tábořiště apod.). Životní jubileum je jistě vhodnou příležitostí k předání ocenění, nicméně nemá být důvodem či argumentem pro udělení vyznamenání)
  • zpravidla by se mělo jednat o dlouhodobou práci, jako základ je možné brát jedno funkční období, tedy cca 3 roky a více
  • některá vyznamenání (Medaile sv. Jiří, Medaile Merkura, Medaile syrinx) pracují s jasně daným časovým obdobím, které se mění podle stupně vyznamenání,
  • má-li vyznamenání více stupňů, je možné navrhnout udělení kteréhokoliv z nich (tj. není nutné začít nejnižším stupněm)
  • zdůvodnění by mělo obsahovat konkrétní informace fakta a přínos dané osoby, tedy nikoliv jen to, že navrhovaný/á skvěle vedl 10 let oddíl nebo bezvadně vykonával/a 5 let funkci výchovného zpravodaje na středisku (to samo o sobě neříká, zda funkci daný činovník či činovnice vykonávali dobře a s nasazením) - ale také na základě čeho jsme o tom přesvědčeni (viz příklady níže)
  • v případě, že navrhovaný v minulosti již obdržel některé jiné skautské vyznamenání (záložka “vyznamenání” ve skautISu), je třeba se soustředit na “posun” (co dalšího se dotyčné/mu od té doby podařilo, kam dál středisko posunul, jak ve své práci od té doby pokračoval/a), tj. není možné navrhovat různá vyznamenání na základě téhož zdůvodnění.
 
Konkrétní příklady
Níže jsme se pokusili vždy v několika odrážkách shrnout příklady toho, nad čím se při psaní zdůvodnění vyznamenání zamyslet a jaké skutečnosti zvážit.
 
Ocenění za vedení oddílu (vedoucí/zástupce vedoucího oddílu)
  • oddíl má stabilní počet členů, popř. narůstající počet členů (dle místních podmínek)
  • dobře připravované schůzky a výpravy, kterých se pravidelně účastní výrazná většina členů oddílu
  • vydařené tábory s kvalitním programem, jejichž příprava a realizace proběhla bez problémů
  • fungující družinový systém (u skautů a skautek) nebo jeho zavedení
  • úspěšná účast na skautských závodech
  • spolupráce se zahraničními skauty
  • daří se přechod dětí mezi věkovými kategoriemi
  • daří se spolupracovat s rodiči
  • vedoucí oddílu si vychovává nástupce, kteří po něm oddíl převzali/převezmou
  • práce s rádci
  • oddíl (třeba dlouhodobě skomírající) se podařilo “postavit na nohy” a znovu rozjet jeho činnost
  • cokoliv dalšího konkrétního, co navrhovaný dělá a je to relevantní pro udělení vyznamenání:-)
  • personalistická práce na středisku - vedení a řízení střediska, podpora oddílů a  spolupracovníků na středisku, kvalitní společné plánování a realizace projektů apod.
  • péče o vzdělávání střediskových činovníků
  • fungující spolupráci s rodiči/bývalými členy střediska
  • spolupráce se zahraničními skauty/podpora mezinárodní dimenze skautingu,
  • vybírání a příprava nástupců
Ocenění za vedení střediska/přístavu (vedoucí/zástupci vedoucího střediska, kapitán přístavu)
  • personalistická práce na středisku - vedení a řízení střediska, podpora oddílů a  spolupracovníků na středisku, kvalitní společné plánování a realizace projektů apod.
  • péče o vzdělávání střediskových činovníků
  • fungující spolupráci s rodiči/bývalými členy střediska
  • spolupráce se zahraničními skauty/podpora mezinárodní dimenze skautingu,
  • vybírání a příprava nástupců
Ocenění za kvalitní činovnickou práci na středisku/v přístavu (výchovní zpravodajové, hospodáři, správci majetku, organizační zpravodajové, fundraising, mediální zpravodajové, ...)
  • udržování/oprava/vylepšení klubovny, koordinace prací a jejich zajištění za  výhodné/sponzorské ceny, zajištění podpory ze strany obce/města, využití grantu;
  • zvyšování kvalifikace činovníků střediska - práce s nabídkou vzdělávání, její předávání/nabídka konkrétních vzdělávacích akcí činovníkům střediska, práce s rádcovským vzděláváním, podpora zájmu činovníků střediska/mladých lidí na středisku o vzdělávání
  • hospodaření revizní komise či ÚRKJ označuje (opakovaně) jako bezvadné, vyúčtování dotací, táborů, grantů probíhá pravidelně bez problémů, osvěta směrem k vedoucím oddílů/táborů atp.
  • nový střediskový web, jeho údržba, aktualizace, proškolení dalších činovníků;
Ocenění za vzdělavatelskou činnost
  • dlouhodobá práce ve vedení nebo týmu vzdělávací akce
  • práce garanta OČK
  • spolupráce na ústředních projektech, zapojení do práce odborů a práce v týmech celostátních akcí
  • dlouhodobá práce ve zkušební komisi
  • autorství metodiky, úspěšné publikace, příručky, zapojení do autorských týmů atp.
Ocenění za celoživotní práci ve prospěch skautingu
  • celoživotní aktivní působení s dopadem na celou organizaci včetně uvedení konkrétních přínosů a zásluh
  • osobnosti-skauti, které prošly skautingem, hlásící se dál aktivně ke skautingu, skautským principům, které se skautskými principy celoživotně řídí včetně uvedení konkrétních přínosů a zásluh
  • v případě návrhu na řád Stříbrného bobra se zaměřením na vodní skauting
Ocenění pro NEČLENY organizace
  • možná máte u vás na vsi nebo ve městě skvělého starostu (nebo úředníka na obci/městě) - vychází vám vstříc při organizování akcí ve městě/obci; bere se za vás, když žádáte o granty nebo sháníte další klubovnu; přizve vás na jednání o grantové politice města; …
  • spolupracujete s místním podnikatelem/zemědělcem - možná přispívá středisku finančně, nebo třeba daruje dřevo na podsady nebo nový krov klubovny, pravidelně odváží věci na tábor a zpět, má stavební firmu a vypomůže, kdykoliv je potřeba, …
  • rádi byste ocenili partnery/rodiče nebo jiné rodinné příslušníky vašich členů - rodič-lékař zaštiťuje zdravotní kurzy na středisku a ochotně zajde “přednášet” i na dětské schůzky, někteří možná pravidelně vypomáhají při opravách klubovny (nebo dokonce nabídnou pomoc své firmy), jedna z maminek skvěle dělá hospodářku střediska, ...
  • možná máte na středisku/VOJ někoho, kdo se opravdu dlouhodobě a intenzivně věnuje skautování a ocenění si možná zaslouží i jeho partner či partnerka - za svoji podporu a toleranci, třeba i za občasnou pomoc/spolupráci

 

ODESLÁNÍ A PROCES SCHVALOVÁNÍ NÁVRHU

Vyplněný formulář (včetně kontaktů na navrhovatele) je třeba podepsat a papírově nebo mailem ve formě skenu zaslat schvalovateli.
Schvalovatelé jednotlivých vyznamenání:
  • skautské kraje (Medaile díků, Medaile sv. Jiří-bronz, Medaile Merkura-bronz a stříbro, odznak Za čin junácký-bronz) - návrh je třeba zaslat příslušnému předsedovi KRJ/krajské radě
    • je třeba počítat s intervaly jednání KRJ, popř. požádat o elektronické hlasování o návrhu (pokud má KRJ zakotvenou ve svém jednacím řádu) a návrh poslat včas zvláště v případě vyznamenání, která mají řádový den (typicky Medaile sv. Jiří)
    • kraj po projednání informuje navrhovatele o výsledku a v případě schválení postoupí návrh udělovateli (tj. předá ho do Kanceláře ústředí)
  • Náčelnictvo[1] (Medaile sv. Jiří-stříbro a zlato, Medaile Merkura-zlato, odznak Za čin junácký-stříbro a zlato) - sken kompletního podepsaného návrhu je třeba poslat ústředí na e-mailkancelar@skaut.cz nebo lze papírově poslat na adresu Junák - český skaut, Senovážné nám. 977/24, 110 00 Praha 1
  • Výkonná rada (Medaile skautské vděčnosti) - dtto
  • Kapitanát vodních skautů (Medaile bronzového bobra, řád Stříbrného bobra) - návrh je třeba poslat kapitanátu na mustek@hkvs.cz či poštou na adresu Kanceláře ústředí
  • Náčelnictvo KD (Medaile syrinx, řád Zlaté syringy) - návrh je třeba poslat Náčelnictvu KD (tj. do KÚJ)
  • Sbor nositelů vyznamenání Členství ve Svojsíkově oddílu - návrh je možné poslat do KÚJ (viz výše) nebo jeho předání řešit s rádcem příslušné družiny Svojsíkova oddílu
  • Sbor nositelek řádu Stříbrného trojlístku (spolu s náčelní) a Sbor nositelů řádu Stříbrného vlka (spolu s náčelníkem)

[1] Pokud je ve statutu uvedeno více schvalovatelů - typicky skautský kraj/Náčelnictvo/Výkonná rada, využívejte prosím SCHVÁLENÍ KRAJEM. Náčelnictvo a VRJ jsou schvalovateli pouze ve výjimečných případech (ocenění za práci na ústředních projektech, za práci v ústředních orgánech včetně odborů či pracovních skupin Náčelnictva atp.)

Schvalovatel si v případě nejasností může vyžádat od navrhovatele doplnění návrhu. Následně schválí či neschválínavrhovaného vyznamenání.
V případě schválení předá návrh udělovateli.
V případě neschválení co nejdříve prostřednictvím Kanceláře ústředí informuje navrhovatele.
 

ROZHODNUTÍ O UDĚLENÍ ČI NEUDĚLENÍ VYZNAMENÁNÍ

Udělovatel rozhoduje o udělení či neudělení vyznamenání na základě již schváleného návrhu, v případě potřeby si může pro své rozhodování vyžádat doplnění návrhu.
Udělovatelé jednotlivých vyznamenání
  • náčelní či náčelník (Medaile díků, Medaile sv. Jiří-stříbro a zlato, Medaile Merkura-zlato, Členství ve Svojsíkově oddíle, řád Stříbrného trojlístku, řád Stříbrného vlka, Čestný odznak Za čin junácký)
  • starosta (Medaile skautské vděčnosti)
  • hlavní kapitán/ka vodních skautů (Medaile bronzového bobra, řád Stříbrného bobra)
  • náčelní či náčelník KD (Medaile syrinx, řád Zlaté syringy)

CO SE S NÁVRHEM DĚJE V KANCELÁŘI ÚSTŘEDÍ

Po té, co návrh přijde do Kanceláře ústředí
  • je zaevidován,
  • KÚJ ověří, příp. doplní, zda navrhovaný již v minulosti obdržel nějaká vyznamenání  
  • předá návrh (podle druhu vyznamenání) k posouzení schvalovateli (viz Schvalovatelé jednotlivých udělování) či přímo udělovateli (viz Udělovatelé jednotlivých vyznamenání) a hlídá, aby proces probíhal plynule
Po udělení či neudělení vyznamenání
Po udělení vyznamenání asistentka KÚJ vytiskne dekret, připraví insignii a fakturu k úhradě;
  • zároveň si potvrdí s navrhovatelem, kam má být vyznamenání zasláno a na koho fakturovat;
  • po té, co je zásilka kompletní, ji na danou adresu zašle, nebo pošle navrhovateli avízo, že je vyznamenání připravené k osobnímu vyzvednutí.
U vyznamenání vodních skautů technickou stránku věci zařizuje Hlavní kapitanát vodních skautů.
U vyznamenání Kmene dospělých technickou stránku věci zařizuje Náčelnictvo kmene dospělých.
V případě neudělení vyznamenání o tom informuje asistentka KÚJ navrhovatele. V případě nesouhlasu či potřeby vyjasnění důvodů neudělení se navrhovatel může obrátit přímo na udělovatele a věc řešit přímo s ním.

JAK DLOUHO TO VŠECHNO TRVÁ

Doba, za kterou si po odeslání návrhu si můžete vyzvednout nebo najdete ve schránce dekret a insignii vámi navrženého vyznamenání, se odvíjí od několika věcí:
  • KRJ, Výkonná rada, Náčelnictvo i sbory nositelů vyznamenání mají dané termíny svých jednání, na nichž se mohou návrhy zabývat
    • termíny zasedání KRJ lze (většinou) najít na jejich webech
    • termíny zasedání Náčelnictva jsou k dispozici zde
    • termíny jednání Výkonné rady jsou k dispozici zde
  • Sbor nositelů vyznamenání Členství ve Svojsíkově oddíle se schází jednou ročně (v září)
  • Sbor nositelů řádu Stříbrného bobra se schází jednou ročně (zpravidla v prosinci)
  • vyznamenání, která mají řádové dny, mohou být schvalována jednorázově tak, aby mohla být v  daný den předána (typicky schvalování Medaile sv. Jiří Náčelnictvem na březnovém zasedání)
  • udělení řádu Stříbrného trojlístku a řádu Stříbrného vlka probíhá vždy po uvolnění místa ve sboru nositelů
Po udělení vyznamenání může vlastní příprava dekretů a insignií trvat jeden až tři týdny podle toho, jak rychle se podaří zajistit podpisy udělovatelů na dekrety (podle aktuální dosažitelnosti udělovatelů, kteří dekrety také podepisují).
Ve výjimečných případech se Kancelář ústředí samozřejmě snaží vyjít vstříc a zajistit vše potřebné ve zrychleném řízení.

V případě vyznamenání vodních skautů a Kmene dospělých probíhá udělení vyznamenání, příprava dekretů a insignií a jejich distribuce zcela v režii Hlavního kapitanátu VS a Náčelnictva KD, mimo KÚJ.

KOLIK INSIGNIE JEDNOTLIVÝCH VYZNAMENÁNÍ STOJÍ

Tabulka s přehledem všech vyznamenání a cenou jednotlivých insignií je k dispozici níže.
Vyznamenání standardně hradí daná jednotka (ZOJ navrhovatele), po dohodě lze samozřejmě fakturovat komukoli.
Insignie řádu Stříbrného vlka a Stříbrného trojlístku a Čestný odznak Za čin junácký hradí ústředí.
Insignie řádu Stříbrného bobra a Medaile bronzového bobra hradí Hlavní kapitanát vodních skautů.
Insignie řádu Zlaté syringy a Medaile syrinx hradí Kmen dospělých.
 

Název vyznamenání

stupeň/třída

předkladatel

schvalovatel

udělovatel

návrh vyřizuje

úhrada v Kč

řád Stříbrného vlka

 

OJ, ústřední orgán

Sbor nositelů

a náčelník

náčelník

KÚJ

bez úhrady

řád Stříbrného trojlístku

 

OJ, ústřední orgán

Sbor nositelek

a náčelní

náčelní

KÚJ

bez úhrady

řád Stříbrného bobra

 

OJ registrující vodní skauty

Sbor nositelů a hlavní kapitán/ka

hlavní kapitán/ka VS

Hlavní kapitanát VS

bez úhrady

Čestný odznak „Za čin junácký“

zlato

OJ, ústřední orgán

Náčelnictvo

náčelní(k)

KÚJ

 

bez úhrady

 

stříbro

Náčelnictvo

KÚJ

bronz

skautský kraj

KRJ

Medaile sv. Jiří

 

zlato

výchovný/á zpravodaj/ka OJ, ústřední orgán

Náčelnictvo

náčelní(k)

KÚJ

350,-

stříbro

Náčelnictvo

KÚJ

bronz

skautský kraj

KRJ

Medaile Merkura

zlato

 

Náčelnictvo

náčelní(k)

KÚJ

450,- Kč

stříbro

Náčelnictvo nebo skautský kraj

KÚJ

bronz

skautský kraj

KRJ

Medaile bronzového bobra

 

ZOJ registrující vodní skauty

HKVS

hlavní kapitán/ka VS

Hlavní kapitanát VS

bez úhrady

Medaile díků

 

člen Junáka starší 18 let

ústřední orgán nebo skautský kraj

náčelní(k)

KRJ, KÚJ

350,-

Medaile skautské vděčnosti

 

OJ, ústřední orgán

Výkonná rada

starosta

KÚJ

130,-

řád Zlaté syringy

 

zpravodajové KD, Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

bez úhrady

Medaile syrinx

stříbro

člen Junáka starší 18 let

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

bez úhrady

NA ZÁVĚR

Přehled souvisejících skautských předpisů
Přehled historických vyznamenání
Pro úplnost doplňujeme přehled historických vyznamenání, která se v současné době se již neudělují.
  • Řád Čestné lilie v trojlístku
  • Čestný odznak Skautská láska
  • Řád svatého Václava
  • Řád Junácké lilie – Trojlístek skautek
  • Řád Skautské vděčnosti
  • Tři pruty bratrství
  • Junácký kříž Za vlast 1939 – 1945
  • Jubilejní medaile Za službu vlasti
  • Medaile Za 20 let práce pro vlast
  • Odznak 10 let RČS
  • Svastika Náčelnictva a Svastika díků
 
 
 

 

Název vyznamenání

stupeň/třída

předkladatel

schvalovatel

udělovatel

návrh vyřizuje

úhrada v Kč

řád Stříbrného vlka

 

OJ, ústřední orgán

Sbor nositelů

a náčelník

náčelník

KÚJ

bez úhrady

řád Stříbrného trojlístku

 

OJ, ústřední orgán

Sbor nositelek

a náčelní

náčelní

KÚJ

bez úhrady

řád Stříbrného bobra

 

OJ registrující vodní skauty

Sbor nositelů a hlavní kapitán/ka

hlavní kapitán/ka VS

Hlavní kapitanát VS

bez úhrady

Čestný odznak „Za čin junácký“

zlato

OJ, ústřední orgán

Náčelnictvo

náčelní(k)

KÚJ

 

bez úhrady

 

stříbro

Náčelnictvo

KÚJ

bronz

skautský kraj

KRJ

Medaile sv. Jiří

 

zlato

výchovný/á zpravodaj/ka OJ, ústřední orgán

Náčelnictvo

náčelní(k)

KÚJ

350,-

stříbro

Náčelnictvo

KÚJ

bronz

skautský kraj

KRJ

Medaile Merkura

zlato

 

Náčelnictvo

náčelní(k)

KÚJ

450,- Kč

stříbro

Náčelnictvo nebo skautský kraj

KÚJ

bronz

skautský kraj

KRJ

Medaile bronzového bobra

 

ZOJ registrující vodní skauty

HKVS

hlavní kapitán/ka VS

Hlavní kapitanát VS

bez úhrady

Medaile díků

 

člen Junáka starší 18 let

ústřední orgán nebo skautský kraj

náčelní(k)

KRJ, KÚJ

350,-

Medaile skautské vděčnosti

 

OJ, ústřední orgán

Výkonná rada

starosta

KÚJ

130,-

řád Zlaté syringy

 

zpravodajové KD, Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

bez úhrady

Medaile syrinx

stříbro

člen Junáka starší 18 let

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

Náčelnictvo KD

bez úhrady

logo

Práce s článkem

9
kladných hlasů

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu