....

Chyba na stránce: Dary od osob a firem - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/majetek-a-hospodareni/zdroje-financovani/621-granty-a-dary-fundraising/1211-dar-od-obce-firmy-rodice"

FUNDRAISING

... aneb získávání prostředků pro neziskové organizace, ať už z veřejných či soukromých zdrojů.

Chcete uspořádat netradiční střediskovou akci, opravit klubovny nebo poslat členy střediska na akci do zahraničí, ale chybí vám na to peníze? Zkuste je získat, nabízíme vám několik možností, jak se o to pokusit.

Díky získaným penězům můžeme realizovat nové projekty, obohatit naši činnost, aby byla ještě lepší a třeba pomoci vedoucím s jejich velkou výzvou – vedením oddílu. Je možné získat peníze i materiál, třeba tyčovinu na stavbu brány či vysloužilé baseballové pálky.

Dary od osob a firem

Získat dar může být obtížné, ale je to možnost, která pro nás může být nejvhodnější. Zpravidla je získáváme přímým oslovením těch, kteří s námi sympatizují, nebo mají podobné hodnoty.

Pokud nám někdo dá finance nebo materiál a nežádá protislužbu, říkáme tomu dar. Pokud nám někdo dá peníze, ale chce za to protislužbu (např. reklamu nebo třeba úklid dvora), nejedná se dar. Je vhodné se v takovém případě poradit s hospodářem jednotky nebo si přečíst metodiku a stránku o daňových a právních souvislostech darů.

Smlouvy k darování:

Koho a jak kontaktovat

Rodiče

Rodiče jsou skupinou, která má obvykle zájem nám pomoci, záleží jak úzce s nimi spolupracujeme. Můžeme například využít sponzorské registrační příspěvky. Rodičů se můžeme zeptat i na darování či půjčení různého materiálu (starší utěrky na tábor, nádobí, vozíky, ..), ale i pomoc s opravou klubovny, naprogramování webu či stavbou tábora. Rodiče nám mohou také otevřít dveře do společností, kde pracují a podpořit naši žádost. Kontaktování rodičů je pro nás nejjednodušší, nicméně zkuste vymyslet vhodnější příležitost pro oslovení, než je vyzvednutí dítěte po schůzce. Může to být třeba střediskové grilování s rodiči, schůzka s rodiči před táborem či Vánoční besídka.

Jiné fyzické osoby

Pokud oslovíte člověka náhodně na ulici, je pravděpodobnost příspěvku velmi malá, proto vybírejte takové osoby, které mohou se skautingem a jeho myšlenkami sympatizovat. Mohou to být například bývalí členové, rodiče bývalých členů, případně lidé zabývající se ochranou přírody, výchovou dětí apod.

Firmy

Firmu oslovujeme dopisem či osobně, nejlépe kombinací obojího. Žádat můžete o finance i materiál. Pokud vaši žádost podpoří některý zaměstnanec, výrazně se zvyšuje vaše šance. Při náhodném oslovování je úspěšná asi jedna žádost z deseti.

Kontaktovat můžete i vaši obec, zvlášť pokud máte nastaveny dobré vztahy.

Ve všech případech se nezapomeňte o své dárce starat, co všechno to obsahuje, si přečtěte na stránce tomu věnované.

Čím a jak se chlubit, jak poděkovat

Jak a co o sobě můžeme říct, najdete na samostatné stránce .

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2357x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.
  Nahlásit chybu