....

Chyba na stránce: Ptali jsme se na dospělé nováčky ve střediscích. Chcete znát odpovědi? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/lide/dospely-novacek/5244-ptali-jsme-se-na-dospele-novacky-ve-strediscich-chcete-znat-odpovedi"

Ptali jsme se na dospělé nováčky ve střediscích. Chcete znát odpovědi?

Ptali jsme se na dospělé nováčky ve střediscích. Chcete znát odpovědi?

V červnu proběhla anketa na SkautForu, která zjišťovala zkušenosti s dospělými nováčky v jednotlivých střediscích. Kromě ankety bylo možné vyplnit dotazník, na který podrobně odpovědělo 36 lidí. Celkový závěr - chceme s dospělými "zvenčí" pracovat!


V červnu jsme požádali členy facebookové skupiny SkautForum, aby vyplnili stručnou anketu, nebo podrobnější dotazník. Ankety se zúčastnilo 61 lidí. Na otázku "Jak se díváš na možnost přijmout dospělého nováčka do vašeho oddílu či střediska?" odpovědělo 54 respondentů "mám s tím dobrou zkušenost" a 3 lidé zvolili odpověď "zkusil jsem, ale neosvědčilo se". Neúspěšný pokus nalézt dospělého nováčka hlásí 4 lidé a 3 respondenti by rádi zkusili dospělého nováčka najít.

Zajímá vás téma dospělých nováčků? Může vám pomoci nová metodika Dospělí vítáni. Je dostupná v online i v papírové formě. Více se o ní můžete dočíst na tomto odkazu.

 

Dotazník mapoval zkušenosti respondentů s prací s dospělými nováčky a jejich názor na přijímání dospělých do Junáka. Vzhledem k formě sběru dat chceme upozornit, že se nejedná o reprezentativní vzorek činovníků Junáka. Naším cílem bylo získat orientační přehled o zkušenostech a postojích napříč republikou a ze středisek různé velikosti.

Přibližně polovina respondentů byli lidé skautující od dětství, druhá polovina vstoupila do Junáka až v dospělosti. 80 % odpovídajících působí ve středisku větším než 100 členů a 70 % hlásí dostatečný počet vedoucích ve svém středisku.

A co vyplynulo z odpovědí?

Všichni kdo vyplnili dotazník, považují přijímání dospělých do Junáka za aktuální téma. Tuto odpověď podporuje skutečnost, že 85 % středisek se tématem přijímáním dospělých nováčků zabývá. Souvisí to patrně i s tím, že 65 % odpovídajících má se zapojením dospělých nováčků dobrou zkušenost a byli by ochotni dospělého nováčka znovu přijmout.

Drtivá většina respondentů našeho dotazníku, přesněji 95 %, považuje přijímání dospělých nováčků za přijatelné a dobré řešení nedostatku vedoucích.

Dotazovaní se tedy k přijímání dospělých staví kladně a to především na základě předchozí zkušenosti. Jaká vidí rizika a příležitosti v přijímání dospělých nováčků?

Jedním z rizik je dle respondentů přijímání cizích, pro nás neznámých lidí a jejich zapojení k práci s dětmi. Opakovanou obavou jsou potíže se zapojením do kolektivu. V odpovědích respondenti vyjádřili obavy, že dospělý člověk nebude umět respektovat mladší vedoucí, nezapadne do oddílu a nenasaje jeho dlouhodobě budovanou atmosféru. Přílišná akcentance práce s dospělými by mohla vést k zapomínání výchovy vedoucích z vlastních řad. Práci, kterou by mohli vykonávat roveři převezmou nově příchozí dospělí. Ti sice mohou být zdatnější a spolehlivější už od počátku, zaberou ale místo, kde by mohli roveři nabírat cenné zkušenosti a připravovat se tak pro roli vedoucího. Další obava je spojena s rodiči, kteří přijdou skautovat se svými dětmi. Mohou aktivitu svých dětí kontrolovat i v oddíle a nedají jim tak potřebný volný prostor k uplatnění mimo rodinu.

Objevila se zajímavá odpověď, která byla popsána jak v rizicích přijímání dospělých nováčků, tak i v příležitostech, které to přináší.
Jedná se o narušení tradic. Panuje obava, že dospělý člověk bude chtít narušovat zaběhlé tradice, rituály a vnášet vlastní inovaci. Úplně stejná věc se ale jiným zdála býti příležitostí k tomu, aby se zaběhlé rituály a tradice změnili. Dospělý se bude tázat, proč děláme to, co děláme, a pokud odpověď neobstojí, bude docházet ke změnám, které jsou dle některých respondentů potřeba. Zde zjevně velmi záleží na aktuální situaci v jednotlivých oddílech.

Výhody, které přijímání dospělých nováčků přináší můžeme shrnout jako nová energie a chuť do práce, čerstvý pohled zvenčí, životní zkušenosti či silná motivace. Dospělý nováček může mít zajímavou odbornost či dovednosti ze zaměstnání. Někteří respondenti poukazují na vyzrálost dospělého, který při vstupu do Junáka již ví, co chce, a má srovnané hodnoty. A nakonec, dospělý člověk, který přijme za svou myšlenku skautingu, se může stát vítanou posilou do řad vedoucích.

Zajímá vás téma dospělých nováčků? Máte otázky na které byste se chtěli zeptat, či naopak máte zajímavou zkušenost o kterou byste se chtěli podělit?


Napište email na josef.boubin@skaut.cz, budeme rádi za vaše podněty!

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1122x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: