....

Chyba na stránce: Právě zasychá inkoust na nové metodice "Dospělí vítáni". Víte, kde ji najdete? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/stredisko/lide/dospely-novacek/5010-prave-zasycha-inkoust-na-nove-metodice-dospeli-vitani-vite-kde-ji-muzete-ziskat"

Právě zasychá inkoust na nové metodice "Dospělí vítáni". Víte, kde ji najdete?

Právě zasychá inkoust na nové metodice "Dospělí vítáni". Víte, kde ji najdete?

Tiskárnu právě opustila nová metodika “Dospělí vítáni”, která vám může pomoci s tématem přijímání dospělých nováčků do vašich oddílů či středisek. Dáte přednost čtení papírové nebo online verze?

Metodika vás provede cestou začlenění dospělého nováčka od samého začátku. Nečekejte žádný román. Na 24 stránkách se můžete inspirovat, kde můžete dospělého nováčka najít, jak ho oslovit a navázat s ním spolupráci. Jak takového člověka aktivně zapojit do chodu oddílu či střediska, jak mu zprostředkovat skautské myšlenkové základy a postupně ho doprovodit až ke složení slibu, případně nasměrovat k potřebnému skautskému vzdělávání a kvalifikaci.

To vše je proloženo řadou praktických tipů, příkladů dobré praxe a odkazy na další informační zdroje. Součástí metodiky je Tahák. V této vložené příloze naleznete na jedné A4 shrnutí celého tématu v krátkých bodech.

Metodika je určena vedoucím středisek, oddílů, ale i všem, kteří se zabývají personalistikou ve skautských týmech. Užitečná může být také instruktorům kurzů Střediskové minimum, vůdcovských kurzů a výchovným zpravodajům.

Na psaní textů se podíleli vedoucí střediska, vedoucí oddílu, zakladatel nového oddílu na zelené louce a “bývalý” dospělý nováček. Do oponentury při vzniku metodiky se aktivně zapojilo téměř dvacet dalších lidí, kterým tímto děkujeme za jejich cenné podněty.

Věříme, že text pomůže jak vedoucím, kteří nad tématem zapojení dospělého nováčka teprve přemýšlejí, tak i těm, kteří ho již prakticky řeší.

Vedoucí středisek by měli v příloze červnového čísla Skautingu najít metodiku společně s Tahákem, vedoucím oddílů bude v příbalu časopisu zaslán samotný Tahák. Metodika je dostupná také v online verzi, která je navíc propojena s dalšími interaktivními zdroji, které není možné vložit do papíru. Metodiku a Tahák si můžete prohlédnout i jako článek na Křižovatce a nebo si ji vytisknout doma z dostupné .pdf verze.

Doporučujeme prozkoumat celou sekci Dospělý nováček na Křižovatce. Naleznete v ní další užitečné materiály a informace k tématu. Sekci plánujeme i nadále budovat a více rozšiřovat. 
 

Odkaz na křižovatkový rozcestník:

https://www.skaut.cz/dospelynovacek

 

Odkaz na online metodiku: https://dn.skauting.cz

V online verzi metodiky dolaďujeme poslední detaily, omluvte případné nedokonalosti.

 

Tištěná metodika bude k dispozici také na některých celostátních a regionálních akcích či na programech organizovaných odborem pro personalistiku.

Za tým autorů,
Josef Boubín
koordinátor personalistických projektů

josef.boubin@skaut.cz

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1561x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: