....

Chyba na stránce: Rozhovor se sestrou náčelní o dobrovolnických dohodách - inspiruj se pro svůj tým - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/odbory/odbory-persoodbor/5576-rozhovor-s-nacelni-junaka-o-dobrovolnickych-dohodach-inspiruj-se-pro-svuj-tym"

ODBOR PRO PERSONALISTIKU

Odbor pro personalistiku (dále "PO") je pestré společenství lidí, jehož cílem je napomáhat vedoucím skautských dobrovolnických týmů k tomu, aby mohli vést své týmy úspěšně a s pocitem uspokojení.

PO vedoucím nabízí potřebné nástroje i informace a usiluje o možnosti opory přímo v jejich okrese a kraji. PO participuje na projektech naplňujících cíle Strategie 2022 a realizuje další projekty v souladu s vizí odboru.

Při práci s tématem vedení spolupracovníků a týmů chce PO vědomě vycházet ze slabých i silných stránek členů odboru, usiluje o další vzdělávání členů v oblasti personalistiky, chce rozvíjet a sledovat trendy proměn ve společnosti a reagovat na ně.

Dále chceme jako PO získávat zpětnou vazbu nejen na vlastní činnost odboru, ale i na činnost ústředních orgánů Junáka v této oblasti.

Rozhovor se sestrou náčelní o dobrovolnických dohodách - inspiruj se pro svůj tým

Už rok se učíme žít v době, která je pro nás v mnoha směrech omezující. Ale ve skautské činnosti stále nacházíme nové způsoby, jak pokračovat dál. A to by nešlo bez našich týmů - v oddílech či střediscích, na kurzech, online seminářích a v dalších skupinách. Víc než kdy dřív je důležité na své spolupracovníky nezapomínat. Být s nimi v kontaktu a ptát se nejen jak se mají, ale také co by potřebovali pro své další působení. Vědět, jaká jsou jejich přání a v čem se chtějí dále posouvat, nejen v této době. K tomu můžeme jako nástroj využít dobrovolnickou dohodu (dále jen Dohoda). Inspirujte se v následujícím rozhovoru s náčelní Junáka Véňou - pracovat s dobrovolnickými dohodami se rozhodlo také Náčelnictvo.

Než se pustíme do krátkého rozhovoru, nejdřív vám shrnu fakta o Dohodě, pokud jste o ní ještě neslyšeli, nebo jen něco málo.
Dohoda = nástroj, který můžete využít jako příležitost k popovídání si s jednotlivými spolupracovníky ve vašem týmu. Dohoda může vypadat třeba takto: 


V čem má pomoct: udělat si čas na každého člena týmu. Zjistit, co chce dělat, v čem by se rád posunul, nebo co už dělat nechce. Koho ke své práci potřebuje, z čeho má obavy a na co se těší. Jak ho mohu v jeho práci podpořit.
Proč ji vyzkoušet: na nikoho nezapomenete; zjistíte i to, na co byste se normálně nezeptali; můžete to mít zaznamenané na papíře a obě strany budou přesně vědět, na čem se domluvili; máte se po čase k čemu vracet a co vyhodnocovat; a mnoho dalšího.

A nyní už rozhovor s Véňou:

Proč jste se v NJ rozhodli s Dohodou začít?
Když jsme jako Rada Náčelnictva kandidovali do vedení Náčelnictva, tak jsme přemýšleli hodně i o vnitřním fungování Náčelnictva. Uvažovali jsme tedy i o pojetí personalistické práce uvnitř Náčelnictva, i když je to zrovna docela atypický orgán (myšleno tak, že v něm není hierarchické uspořádání). Přemýšleli jsme, jak se s lidmi bavit o jejich motivacích, předsevzetích, potřebách, odpovědnosti, časových možnostech, pocitech z jednání. Jak pracovat se sebehodnocením. Jak se dozvědět, čím je možné přispět k tomu, aby byli lidé v Náčelnictvu spokojení a mohli se plně věnovat tomu, proč do Náčelnictva šli. Všechny tyto otázky jsme si kladli v kandidující čtveřici. Pak jsme si s Vokinem dali schůzku s Prckem a Hančou z persoodboru, abychom se s nimi poradili. A zjistili jsme, že s většinou našich otázek nám dokáží pomoci dobrovolnické dohody.

Máte jako náčelnící a místonáčelníci také sepsanou vaši Dohodu? S kým jste ji uzavírali?
Ano, samozřejmě, to jsme udělali jako první. Já s Vokinem jsme dohodu uzavřeli mezi sebou. A pak jsme ji uzavřeli každý se svým místonáčelníkem.

Kdo a jak představoval tento krok ostatním členům NJ?
Náčelnictvo se sešlo poprvé hned po zvolení v říjnu, to jsme se spíš jen seznamovali mezi sebou a s fungováním Náčelnictva. A když jsme se sešli v listopadu podruhé, představili jsme (tím “my” myslím radu NJ) ostatním členům naši představu o uzavírání dobrodohod (jak jim mezi sebou říkáme). Členy jsme si rozdělili mezi sebe a následně jsme se jim během prosince a ledna všem ozvali a domluvili s nimi individuálně termíny schůzek.

Co na to členové a členky NJ říkali?
My jsme se nejdřív ptali všech členů NJ na jednání, jestli jim to dává smysl a absolutní většina reagovala pozitivně. Někteří z toho měli vysloveně radost, někteří dohodu uzavírat nechtěli. Náčelnictvo k tomu přijalo i usnesení: Náčelnictvo podporuje dobrovolnické dohody v Junáku - českém skautu a bude je využívat při své činnosti v tomto funkčním období.

V jakém časovém horizontu myslíš, že se vám podaří mít Dohodu s celým NJ?
Naším snem bylo stihnout to během dvou měsíců. V tom termínu jsme stihli oslovit všechny, ale někteří členové by se nad tím rádi sešli osobně, někteří měli jiné důvody, proč schůzku odložit. Ale během tří měsíců se nám podařilo dohodu uzavřít přibližně s třemi čtvrtinami členů NJ. Samozřejmě nám to komplikuje snížená možnost setkávání, ne každému vyhovuje řešit všechno přes meet schůzky.

Jak plánujete s Dohodou pracovat dál?
Ve dvojicích, které spolu dobrodohodu uzavřely, se plánujeme setkat opět přibližně po roce, abychom se podívali, zda všechno stále platí. Budeme se bavit o tom, jak se naše představy změnily, co se nám podařilo, kde jsme se naopak přecenili.

Jaký přínos Dohody vidíš sama pro sebe?
Hlavní přínos vidím v osobním a individuálním přístupu. Beru dobrodohody jako prostor, kdy si můžeme mezi čtyřma očima pokecat o naší práci, ale ne o náčelnictvu jako orgánu, ale o tom, jak se přímo já konkrétně v něm cítím, co mi v něm vyhovuje, co naopak ne, jak jsem se posunula nebo co se mi nedaří. Nevnímám dohodu primárně jako smlouvu, která mě zavazuje, ale především jako nástroj spolupráce s druhými, možnost sdílet svoje potřeby a očekávání.
Ideálně bych si představovala posezení na kafi nebo procházku. S některými členy NJ se mi podařilo dohody uzavírat při procházce v roušce, ale brzo nám to zase zhatil lockdown. Moc doufám, že rozhovory za rok už budeme moct vést osobně.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Já si z rozhovoru odnáším dvě věci.
Za prvé, když se do toho pustilo Náčelnictvo složené ze zástupců ze všech krajů, kteří vesměs souhlasili, tak to v jedné jednotce u nás doma můžu nahodit také - to nebude tak těžké s tím začít.
Za druhé, oblíbené kafe si můžu dát přece i doma a pít ho současně s Meetem nebo se u povídání každý můžeme procházet tam kde bydlíme a zavolat si přes STS zdarma - dle preferencí každého z nás.

A co si z toho odnášíte vy? Zkusíte Dohodu nadhodit i u vás v týmu? Podělte se s námi o své zkušenosti na FB perso - můžete se tak inspirovat navzájem.

Doplnění za Náčelnictvo si můžete přečíst také v časopise Skauting v článku od místonáčleníka Junáka - Bilba (strana 40).
Pro více informací k Dohodě zavítejte na Křižovatce sem či si přečtěte článek k nejčastějším otázkám a obavám okolo Dohod.

Kačka - Kateřina Slavíková
členka týmu personalistiky na Ústředí

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 384x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu