....

Chyba na stránce: Bratr Evžen Řezáč - Jestřáb se stal nositelem Řádu stříbrného vlka - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/ustredi/nejvyssi-vyznamenani/5219-bratr-evzen-rezac-jestrab-se-stal-nositelem-radu-stribrneho-vlka"

Bratr Evžen Řezáč - Jestřáb se stal nositelem Řádu stříbrného vlka

Bratr Evžen Řezáč - Jestřáb se stal nositelem Řádu stříbrného vlka

Ve středu 24. 6. 2020 v obřadní síni radnice královského města Kyjova převzal bratr Jestřáb z rukou náčelníka Marka Baláše – Čiči za přítomnosti řady sester a bratrů nejvyšší skautské vyznamenání Junáka – českého skauta Řád stříbrného vlka za svoji dlouhodobou a neúnavnou práci pro skauting. Zároveň ho kyjovský starosta František Lukl ocenil Cenou starosty města Kyjova.

Bratr MUDr. Evžen Řezáč – Jestřáb se narodil v roce 1933 v Brně. S rodiči žil ve Střelicích u Brna. Studentská léta prožil v Brně, nejprve na gymnáziu a pak na lékařské fakultě Masarykovy univerzity, kde vystudoval obor pediatrie. Po vysoké škole se jeho novým domovem stal Kyjov.

Již za studentských let se věnoval práci s mládeží – mnoho roků byl vůdcem oddílu i vůdcem táborů. Členem skautské organizace se stal r. 1945 a skautské myšlence je tak věrný už 75 let. Ve Střelicích byl nejprve rádcem družiny. Po obnovení činnosti v roce 1968 byl vůdcem chlapeckého oddílu v Kyjově a členem okresní rady, ve které aktivně působil. Patří i k jeho zásluhám, že si ještě v roce 1970 celá řada činovníků složila vůdcovskou zkoušku, bylo to v roce, kdy skautské myšlenky začaly být opět mocným nepohodlné. Toho se bratr Jestřáb nezalekl a skautskou myšlenku podporoval a aktivity vyvíjel i v nelehké době totality, kdy byl Junák zakázán.

V roce 1989 se naplno zapojil do obnovování skautského hnutí nejen v Kyjově a na Kyjovsku, ale v celém okrese a také tehdejší skautské oblasti TGM. Zastával různé funkce a více jak 5 let de facto vedl okresní radu Junáka, i když nebyl předsedou. V okresní radě vykonával spoustu práce (organizační zpravodaj, tajemník) a věnoval se také výchově a vzdělávání. Podílel se na rozjezdu čekatelských a vůdcovských kurzů a byl „hybatelem“ dění v okrese.

V rámci skautské oblasti T. G. Masaryka působil řadu let jako výchovný zpravodaj pro lesní školy. Podílel se na celé řadě výchovných akcí a velmi aktivně působil ve vzdělávání. Po skončení skautských oblastí se nakrátko stal i výchovným zpravodajem KRJ Jihomoravského kraje TGM.

Bratr Jestřáb má největší zásluhy na obnově skautingu v Kyjově a na Kyjovsku, a to jak v roce 1968, tak po roce 1989. Bez jeho přispění by nyní skauting v Kyjově pravděpodobně nebyl. V roce 1990 po obnovení skautingu byl vedoucím prvního skautského tábora. Ve středisku vykonával a vykonává spoustu mravenčí mnohdy neviditelné, ale potřebné práce. Vykonával funkci organizačního zpravodaje, působil jako tiskový zpravodaj nebo pokladník. Byl nápomocnou rukou také v ostatních střediscích okresu, podílel se aktivně na zakládání nových družin i středisek, například střediska Vracov.

Bratr Jestřáb přednášel a dodnes přednáší na rádcovských, čekatelských, vůdcovských a jiných lesních kurzech, lesních školách. Pořádal, přednášel a garantoval zdravotnické kurzy po celé Moravě. Jen v okrese Hodonín jich bylo určitě více jak 20 a to nepočítám kurzy doškolovací, na kterých také donedávna participoval. Spolupracoval také v odboru zdravotního zpravodaje Ústřední rady Junáka. Byl instruktorem Valašské lesní školy, předsedou a dodnes členem zkušební komise pro vůdcovské a čekatelské zkoušky.

Je spoluzakladatelem Čekatelského a Vůdcovského lesního kurzu Velká Morava, kde 10 let působil jako stálý instruktor a již 22 let působí jako lektor. Jestřáb patří k těm, kteří pomáhají dotvářet ducha lesních kurzů. Nejsou to jen jeho přednášky o zdravovědě nebo myšlenkových základech, ale i jeho neformální působení v rámci kurzů vždy s důrazem na skautskou myšlenku, jeho vyhledávané poutavé vyprávění o historii skautingu úzce spojené s jeho skautským životem. V neposlední řadě také schopnost úspěšně komunikovat a oslovovat o generace mladší instruktory a účastníky, být jím vzorem a příkladem. Kombinací osobního kouzla, pedagogického nadání, smyslu pro humor a laskavosti si získal nejednoho frekventanta.

Kombinace všech výše uvedených aktivit, ochotné a nadšené spolupráce, trvalého zájmu o osud Junáka, ale i jeho členů, lidského přístupu, vysokého morálního kreditu a dobrých skutků, z bratra Jestřába dělá výraznou a nepřehlédnutelnou osobnost. Za svou dlouholetou skautskou činnost má bratr Jestřáb řadu skautských vyznamenání, je členem čestné jednotky Svojsíkova oddílu a i nadále je ochoten kdykoliv pomoci a naplňovat skautské heslo Buď připraven!

Milý Jestřábe, děkujeme, ať na Tvé skautské stezce dál zapaluješ v srdcích nové skautské pochodně, přejeme Ti hodně zdraví a sil.

Lenka Šablová
Kancelář ústředí

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 957x

Práce s článkem

3
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: