....

Chyba na stránce: Skautfunding – pátý milion - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5398-skautfunding-paty-milion"

Skautfunding – pátý milion

Skautfunding – pátý milion

Na dárcovské platformě skautfundingu bylo dosaženo pět milionů korun. Jedná se o nezávislé finanční zdroje středisek, které získávají ve spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara svým vlastním individuálním fundraisingem. 

Pátý milion byl získán za dva a půl měsíce od začátku září. Dvě pětiny darované částky připadají na dárcovský projekt Obnova vyhořelé klubovny v Říčanech. Projekt byl otevřen dva měsíce a tři čtvrtiny darované částky se vybraly za prvních šest dnů. U katastrofických projektů rozhoduje rychlost, s jakou se projekt po události zveřejní.

Koncem září byl ukončen dárcovský projekt Voda a WC do skautské klubovny v Liberci, který se dostal přes dvě stě tisíc, což umožnilo středisku Stopa Liberec nezadlužovat se u Fondu nemovitostí. Skautská nadace JF přispěla matchingem (cílovou prémií) ve výši dvacet tisíc Kč. Koncem října byly ukončeny projekty Nové klubovny v Rakovníku a Skautská klubovna Plzeň – Červený Hrádek. Budování kluboven pro nové oddíly dokázalo oslovit nejen nejbližší příznivce a rodiče členů, ale i skautské dárce bez osobní vazby na oddíly a oba projekty se dostaly na větší desítky tisíc, což jim zajistilo vlastní zdroje na opravu klubovních prostor.

Specifickým dárcovským projektem byl Carpathian Games, který podporuje překlad legendárních Karpatských her Míly Nevrlého jako volně dostupnou e-knihu. Cílem bylo získání velkého množství drobných dárců a darovatelná částka byla omezena na 500 Kč. Projekt trval čtyři měsíce a měl dvě fáze. Za prvních čtyřicet dnů byla dosažena částka padesáti tisíc, následně se dva měsíce téměř nic nedělo a následovalo grandiózní finále, ve kterém se projekt dostal přes cílovou částku s podporou 324 osob. Za poslední tři dny podpořilo projekt 79 dárců. Na počet dárců se jedná o druhý nejúspěšnější projekt. Vydavatelem překladu je Junák – Kaprálův mlýn.

Většina dárcovských projektů je zaměřena na stavby nových kluboven. Skautská nadace podporuje některé matchingem, znásobením darované částky. Nejčastěji přidává ke každému daru polovinu až do předem stanovené maximální výše. Aby mohla nadace sledovat, jakou částku bude prostřednictvím matchingu grantovat, stanovila příjemcům milníky. Do konce září museli získat třetinu, to konce listopadu dvě třetiny a do vánoc celou cílovou částku.

Velmi úspěšně si vedou ve Střelicích, v Opavě a v Háji ve Slezku, kde získali maximální matching a další dary již nejsou nadací navyšovány. V Říčanech mají splněný druhý milník, přestože dva měsíce propagovali především požárovou sbírku. Ve Vyškově mají také splněný druhý milník (dvě třetiny z částky 150 000 Kč). Díky několika větším darům dosáhla v průběhu listopadu na druhý i třetí milník také Polná.  Průměrná částka na jeden dar tam vychází  přes 4 500 Kč! Možná zafungovala v Polné šuškanda kdo dal víc.

Zabrat potřebuje prostějovský projekt Skauti až na půdu, takže pokud můžete někomu přispět, darujte do Prostějova.

S vlastním účtem na darujme.cz oslovovalo dárce středisko Rudy Knotka Šumperk a dostalo se na částku čtvrt milionu, kterou potřebovali jako vlastní zdroje k dotaci na opravy skautského domu. Jejich dary nejsou započítány do sumy skautfundingu, protože neprocházejí přes Skautskou nadaci JF.

Ne všechny dárcovské projekty jsou takto úspěšné. Některé zůstanou daleko za původním (často velmi ambiciózním) očekáváním. Důležitá je možnost oslovit široký okruh dárců. Při oslovení přes sociální sítě se předpokládá úspěšnost mezi dvěma až třemi procenty, přičemž v rámci skautské komunity je toto procento možná o něco větší. To znamená, že žádost o dar se musí zobrazit alespoň dvacetinásobku čtenářů. Pokud uvažujete někdy v budoucnu využít skautfunding, je zapotřebí si budovat okruh příznivců a čtenářů. Při osobním oslovení se lze dostat až na nízké desítky procent, v případě rodičů členů a opakovaném oslovování s dárcovským projektem, který slouží přímo vlastním dětem je reálné zapojení až poloviny rodin.

Počet dárců lze sledovat např. na projektu Skautský pomník, kde budou potřebovat k dosažení cílové částky zhruba 140 dárců. Za prvních čtrnáct dnů se dostali na dvě pětiny potřebných dárců, ale tempo přírůstku se zpomaluje. Nejspíše se vyčerpává nejbližší okruh potenciálních dárců a rozhodující bude, zda se podaří oslovit opakovaně a k darování přesvědčit již oslovené, případně rozšířit oslovený okruh osob dalšími způsoby.

Výraznou propagační podporou jsou tweety Junáka na Twittru. Stačilo pípnout a v Rakovníku měli vybráno, na Carpathian Games přibylo několik desítek dárců. 

V současnosti financuje Skautská nadace JF skautfunding z výnosů autorských práv Jaroslava Foglara a z Jestřábova obchodu – veřejné sbírky z prodeje foglarovských předmětů. Do budoucna stojíme o nezávislý zdroj financování skaufundingu s cílem získávat alespoň pět procent z částky, kterou vyberou dárcovské projekty středisek. Dvě pětiny doplníme střediskům místo provize provozovatele portálu darujme.cz, která činí 2% z vybrané částky jejich průjektů a tři pětiny použijeme k úhradě nákladů spojených s nabídkou této služby. Jedná se vedení účetnictví, audit, členský příspěvek v koalici Za snadné dárcovství a vlastní režii nadace. Děkujeme prvním podporovatelům skautfundingu a těšíme se na další.

Všechny skautfunding projekty jsou na podporit.jdem.cz. Nové dárcovské projekty jsou průběžně představovány na Facebooku ve skupině Zdroje pro skauty.

V případě zájmu o vlastní dárcovský projekt doporučuji přečíst předchozí články Skautfunding, Skautfunding - čtvrtý milion, Skautfunding - třetí milion, Skautfunding - druhý milion a Skautfunding - první milion  a kontaktovat autora tohoto článku na jester(a)skaut.cz

Ivo Brzobohatý – Ještěr

člen správní rady Skautské nadace Jaroslava Foglara

 

Graf přijatých darů pátého #skautfunding milionu - pouze jeden den s nulou, za to třikrát přes čtyřicet tisíc Kč. 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 442x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu