....

Chyba na stránce: Skautfunding – čtvrtý milion - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5279-skautfunding-ctvrty-milion"

Skautfunding – čtvrtý milion

Skautfunding – čtvrtý milion

Na dárcovské platformě darujme.cz pod hlavičkou Skautské nadace Jaroslava Foglara byl dosažen začátkem září čtvrtý milion. Jedná se o vlasní finanční zdroje, které získávají organizační jednotky díky svým dárcovským projektům. Za tři roky existence skautfundigu jich bylo nebo je realizováno již 65.

Na vrcholovou prémii čtvrtého milionu vystřelil jako raketa nejnovější dárcovský projekt Obnova vyhořelé klubovny v Říčanech. Katastrofické projekty dokáží získávat větší desítky tisíc za den, pokud jsou nabídnuty včas. Důležité jsou počty sdílení na sociální síti, které dostanou informaci k dalším potenciálním dárcům. Každé sdílení přináší přibližně jednoho dalšího dárce. 

Čtvrtý milion se podařilo získat od konce ledna, tj. asi za 8 měsíců, coronaviru navzdory. Individuální dárcovství na platformě darujme.cz neustále roste. V roce 2019 bylo přes ni darováno celkem 128 milionů a letošní výhled je mezi 150 až 180 miliony korun.

V souvislosti s corona-krizí vznikl dárcovský projekt Skautská a dobrovolnická pomoc pro Habartov a Karlovarský kraj, který reagoval na poptávku darovat, vyjádřit vděk za pomoc, kterou poskytovalo ve svém okolí středisko Dýmka Habartov. Byl uzavřen na částce 28 600 Kč. Doporučuji přečíst si komentáře u tohoto, ale i dalších projektů. Velmi často dárci děkují za to, že dostali příležitost zapojit se, pomoci a být součástí. Mnozí z nás mají stále pocit, že žebráme, ale přitom nám dárci děkují za příležitost přispět.

Mnohé jiné organizace využili corona-krizi úspěšně ke svému fundraisingu.

Specifickým projektem je Carpathian Games na vydání volně dostupného anglického překladu legendárních Karpatských her Míly Nevrlého. Cílem je velký počet dárců, maximální darovatelná částka je omezena na 500 Kč. Tento dárcovský projekt podpořilo zatím 207 dárců a další mají příležitost až do 29. října, kdy oslaví Náčelník narozeniny.

Průměrná výše daru (u čtvrtého milionu) se pohybuje nad 1300 Kč, pokud však nezapočítám pravidelné dary a Carpathian Games, vychází průměrná výše daru nad dva tisíce Kč na každý dar! Výšku daru výrazně ovlivňuje nastavení dárcovských tlačítek. Dárci inklinují ke středové hodnotě a přidáním tlačítek vyšší hodnoty se zvyšuje průměrná výše i celkový objem darů, i když nejsou nejvyšší částky využity. Důležité je nebát se nastavení, dárce má vždy možnost zvolit si vlastní částku. Pokud však daruje nízkou částku, jedná se o promarněnou příležitost, protože se ke stejnému projektu téměř nikdy nevrátí podruhé.

Projekt s nejvyšším průměrným darem je Voda a WC do skautské klubovny v Liberci, kde je průměrná výše daru 2150 Kč. Libereckou klubovnou prošly stovky kluků a holek, kteří jsou dnes dospělí a posílají do klubovny svoje děti a vnoučata. Navíc čím je projekt konkrétnější, tím jsou dárci ochotnější.

Poměrně velké objemy darů se dařilo získávat koncem školního roku a začátkem prázdnin. Přitom v celostátních průměrech v období dovolených darované objemy klesají. Pravděpodobným vysvětlením je, že dárci jsou nejčastěji rodiče členů a jejich ochota darovat kopírovala vrchol skautského roku, kdy jejich vlastní děti odjížděly nebo se vracely z táborů.

Nejvíce darů přichází během pracovního týdne (úterý, středa) naopak o víkendech dary klesají. Případnou propagaci na sociálních sítích je lepší směřovat do začátku pracovního týdne. 

Dvěma střediskům, která využívají skautfunding a ještě mají vlastní veřejnou sbírku, se podařilo na inviduálních darech přesáhnout částku jednoho milionu. Aktuálně využívá skautfunding dvacet organizačních jednotek a některé další mají vlastní darujme.

Část dárcovských projektů podporuje Skautská nadace JF matchingem, ke každé vybrané koruně přidává polovinu. V současné době je to způsob, jak podpořit s omezenými zdroji alespoň trochu spravedlivě stavby nových kluboven. Nadace také přidává ke každému projektu 2% z vybrané částky, což je provize provozovatele portálu darujme. Organizační jednotka tedy dostane od nadace formou daru celou vybranou částku.

Dárcovský projekt je prostředkem s platební bránou, která umožňuje platby kartou, bankovním převodem a přes PayU. Měl by obsahovat příběh, emoce a základní věcné informace. Jeho šíření mezi potenciální dárce je vždy především záležitostí organizační jednotky, pro kterou se dary získávají. O dary je zapotřebí si říkat opakovaně.

Všechny skautfunding projekty lze najít na podporit.jdem.cz

Předchozí články pro zájemce o využití: Skautfunding, Skautfunding – první milion, Skautfunding – druhý milion, Skautfunding – třetí milion

Kontakt pro založení dárcovského projektu: jester(a)skaut.cz

Ivo Ještěr Brzobohatý

člen správní rady Skautské nadace JF

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 676x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu