....

Chyba na stránce: Vyjádření Výkonné rady ke skautským táborům - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/5070-vyjadreni-vykonne-rady-ke-skautskym-taborum"

Vyjádření Výkonné rady ke skautským táborům

Vyjádření Výkonné rady ke skautským táborům

V individuálních diskusích, na Skautfóru i dalších místech se objevují dotazy k tomu, jak to bude se skautskými tábory v souvislosti s pandemií Covid-19. Pochopitelně ani Výkonná rada v tuto chvíli nezná jasnou odpověď, která dá všem potřebnou jistotu. Domníváme se ale, že jsou věci, na kterých lze nyní stavět a ty s s vámi chceme sdílet.

Buďme připraveni

Jakkoliv je situace otevřená, pojďme chystat tábory s vírou, že proběhnou tak, jak jsme zvyklí. Znamená to totiž, že v takovém případě budou naše tábory dobře a poctivě připravené, nebudeme nic dohánět na poslední chvíli a holkám a klukům budeme umět nabídnout kvalitní skauting. Obzvlášť ve chvíli, kdy budou významný čas ochuzeni o možnost reálného skautování a obecně setkávání se navzájem, bude důležité, aby byl tábor místem, kde bude možné dobře navázat na obvyklou skautskou činnost a posílit vazby, které mohou být vlivem karantény oslabené.

S tímto přístupem pracuje prozatím také Výkonná rada, proto např. zůstává v platnosti Směrnice k táborům včetně termínů pro hlášení táborů. Informace najdete také v táborové sekci na Skautské křižovatce

Buďme obezřetní

Pokračovat v přípravách doporučujeme přesto s jistou obezřetností týkající se zejména organizačních záležitostí:

  • Je-li to možné, nákupy a pořizování vybavení na tábor odložte na později. Výjimkou mohou být nákupy věcí v JUNu, které dříve (na táboře) či později (v dalším skautském roce) v oddíle uplatníte. Tam doporučujeme nakoupit klidně teď, protože se může stát, že krátce před tábory bude objednávek mnoho a dodací lhůta delší.
  • Pokud si na tábor pronajímáte tábořiště, spojte se s majitelem a proberte, jaké jsou možnosti řešení v případě, že tábor nebudete moci uskutečnit.
  • Je vhodné otevřít téma také s rodiči kluků a holek. Měli by např. mít jistotu v tom, že jste si vědomi možného jiného vývoje a s ohledem na to nastavujete podmínky týkající se účastnického poplatku (např. za jakých podmínek bude vrácen). Že budete v plné míře zohledňovat nařízení a doporučení, která se k táborům případně budou vázat. Že případně dáváte možnost pro pozdní dohlášení či naopak odhlášení z tábora (některé rodiny budou možná muset měnit své původní plány a účast na táboře se tak pro někoho může změnit). Využít k tomu můžete tipy ze SkautFora, jak řešit přihlášku více elektronicky apod. 
  • Nezapomeňte při přípravě táborů dodržovat omezení související s pandemií - vaše plánovací schůzky pořádejte výhradně online, pomoci vám může např. tento článek o možných nástrojích.

Pracujme s otevřeným koncem

Plynulá příprava táborů jistě neznamená, že nemáme být v rámci možností připraveni i na jiné scénáře. Doporučujeme probrat ve vaší oddílové radě, na středisku např. toto:

  • Je možné, že současná situace nějak zahýbe s časovými možnostmi činovnic a činovníků, které mají vyhrazené pro tábor (např. z důvodu změny termínu dovolené, prodloužené zkouškové období pro vysokoškoláky, nutnost věnovat se podnikání, které je nyní omezeno apod.)? Co to znamená pro zajištění tábora a jaké jsou možnosti řešení? 
  • Jaké podmínky umíme na táboře zajistit, co se týče dodržování zvýšených hygienických opatření? 
  • Jak pracovat s případným nižším počtem účastníků tábora? Někde se v rodinách mohou změnit plány, jinde rodiče usoudí, že kvůli riziku nákazy děti na tábor nepojedou. 
  • Je pro vás případně reálné zajistit tábor v jiném - pozdějším - termínu? Jaké možnosti v takovém případě máte z hlediska tábořiště, z hlediska času činovnic a činovníků apod.? 
  • Za jakých podmínek ještě dokážeme a chceme tábor uskutečnit?

Vývoj situace sledujeme, diskutujeme, podnikáme proaktivní kroky, abychom mohli o konání táborů jednat s dotčenými orgány, až to bude možné a vhodné. Jakmile budeme mít bližší informace či rozhodnutí, obratem se dostanou také k vám. 

jménem Výkonné rady
Bára Tichavová - Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 3464x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu