....

Chyba na stránce: Skauting online - jak jej technicky zajistit? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5031-skauting-online-jak-jej-technicky-zajistit"

Skauting online - jak jej technicky zajistit?

Skauting online - jak jej technicky zajistit?

V důsledku preventivních opatření proti koronaviru se podstatně rozvinulo téma skautingu na dálku. Hlavní náměty a inspirace můžete čerpat z dokumentu, který za tímto účelem vznikl. Záměrem tohoto článku je představení způsobů, jak reálně provozovat skauting online tak, aby to bylo pro všechny zúčastněné co nejjednodušší. 

 

SKAUTSKÉ G-SUITE

Všichni členové Junáka mají neomezený přístup zdarma k placené verzi aplikací od Googlu - G Suite.
Tyto aplikace

  • sdílené dokumenty;
  • sdílené soubory;
  • google classroom - jednoduchý způsob pro vzdělávání a předávání výukových materiálů;
  • a mnoho dlašího

jsou členům dostupné díky emailu na doméně skaut.cz, který lze každému členovi lehce založit ve skautISu,  v Nápovědě je popsáno jak na to, i další tipy a triky.

PRÁCE S DĚTMI

Při práci s dětmi je třeba myslet na to, aby jim vámi zvolený prostředek vyhovoval a v případě, že je složitější, věnovat v úvodu prostor pro pochopení fungování. Pokud jim všem založíme nové emaily ve skautISu, je na místě s nimi probrat, jak se do nich přihlásí a jak s vámi zvolenou aplikací od googlu mohou pracovat. V některých případech (typicky u mladších dětí) můžete poprosit o asistenci rodiče.

Pokud chcete s dětmi provést družinovku online - všichni se najednou uslyšíte (a třeba i uvidíte, to je na vás), doporučujeme použít jednodušší nástroje - např google Meet nebo Skype (i čistě online). U obou těchto nástrojů (více popsány níže) je důležité si uvědomit, že se může stát, že někomu nebudou fungovat z důvodu použití prohlížeče, který je nepodporuje (typicky Edge, Internet Explorer), doporučujeme proto používat například Firefox (ideálně nejnovější verzi), který podporuje skoro vše.

Google Meet nabízí možnost se vidět i slyšet ve větší skupině lidí. Kdyby se vám to hodilo, můžete dětem sdílet svou obrazovku (nebo i někdo z nich může sdílet svou obrazovku všem ostatním). Pro využití google Meet nepotřebujete, aby všichni měli @skaut.cz účet, stačí jeden, který svolá schůzku a ostatním libovolnou cestou nasdílí odkaz.

Skype nabízí v podstatě stejné možnosti jako google Meet (také exituje způsob jak svolat schůzku bez nutnosti přihlášení), plus je známější. V případě, že vám nebude fungovat Skype online, je dobré vědět, že všechny počítače s Windows 10 mají Skype dostupný ve Windows Store. 

NEOPOMEŇTE KONTROLU ZVUKU

Typická úvodní věta při skype (či obdobných) hovorech je "Slyšíme se?". Pokud stojíte o to, že nestrávíte prvních 15 minut schůzky tím, že budete s každým účastníkem řešit, zda vás dobře slyší/vidí, sestavte návod, jak si vše dobře zapojit a otestovat. Ve Skype je typicky možnost zavolat na Echo (testovacího klienta, díky kterému zjistíte, zda funguje mikrofon), případně se dá testovat i v samotném Windows 10.

PORADY

Máte naplánovanou oddílovou/týmovou poradu a přemýšlíte o jejím přesunu do online světa? Pokud jste zvyklí na nějaký svůj prostředek (Slack, Hangouts, Messenger, Whatsapp, Webex...), nemá smysl od něj upouštět. Pokud s ničím zkušenosti nemáte, směle se inspirujte výše.

SDÍLEJME

Pro všechny z nás je aktuální situace (přerušení fyzického setkávání) nová. Přidejte se k těm, co sdílí své nápady a to, co se osvědčilo a jak se to povedlo (ceněná bude určitě i fotodokumentace) - ideálně v již zmiňovaném dokumentu.

 

S čímkoli, co se týče technické podpory vašeho online programu, vám velice rádi poradíme na emailu registrace@skaut.cz.

 

Jiřina Manková - Špunt
asistentka organizačního zpravodaje

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 4182x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu