....

Chyba na stránce: Skautský institut oživuje veřejný prostor už v 8 městech. Přidáš se s tím svým? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4769-rozjed-skautsky-institut-ve-svem-meste"

Skautský institut oživuje veřejný prostor už v 8 městech. Přidáš se s tím svým?

Skautský institut oživuje veřejný prostor už v 8 městech. Přidáš se s tím svým?

Nedělej fóry, založ fórum! Máš za sebou rovering, možná i vedení oddílu, a teď dumáš, co podniknout dál? Co třeba zkusit vytvářet příležitosti, při kterých se mohou potkávat lidé ze skauta i mimo něj a v duchu skautských hodnot rozvíjet nějaké aktuální společenské téma? Skautský institut právě otevřel výzvu, do které se můžeš zapojit i ty.

Co je fórum SI?

Fórum SI může vzniknout tam, kde je tým lidí odhodlaných zabývat se zajímavým tématem a připravovat akce nejen pro sebe, ale i pro ostatní, které téma zajímá. Místem může být jakýkoliv prostor, kde se dají pořádat veřejné debaty se zajímavými hosty, přednášky, workshopy a další aktivity, které vymyslíte. Nemusíte mít vlastní prostor ani pořádat akci každý den. Stačí zorganizovat minimálně jednu akci měsíčně např. v nějaké kavárně, knihovně či klubovně.

Fóra přirozeně navazují na roverský věk ve skautském hnutí, ale umožňují širší zapojení těch, kteří dosud se skautským hnutím nepřišli do kontaktu. Aktivity Fóra jsou v maximální míře otevřené a přístupné, jsou nástrojem k prolínání činnosti a hodnot skautského hnutí s veřejným děním. 

zaloz.si

Kde už fóra existují?

Pokud skautské fórum ve tvém městě už funguje, ozvi se jeho týmu, určitě uvítá pomoc. Aktuálně fungují fóra v Praze, Olomouci, Brně, Plzni, Kolíně, Českých Budějovicích, Mostě a na Slovensku. Další fórum může vzniknout třeba ve tvém městě!

Jak se můžu zapojit a co mě čeká?

Přihlašování pro tento skautský rok běží do 13. listopadu na webu zaloz.si. Potřebuješ k sobě alespoň 1 dalšího člověka a většinu lidí z týmu by mělo spadat do věkové skupiny 18 - 30 let. Pro vznik fóra je také nutné zamyslet se nad nějakým společenským tématem, mít dostatek energie pořádat po dobu 1 roku alespoň 1 akci měsíčně a rozjíždět celou věc se souhlasem místní skautské autority.

zaloz.si

Neboj, nebudete v tom sami. Rádi vám poradíme se složením týmu, výběrem tématu i se zvaním konkrétních hostů. Akce SI už počítáme ve stovkách, takže o inspiraci a kontakty není nouze. Pomůžeme i s pronájmy prostor a drobnými provozními náklady. Chystáme také workshopy a setkání pro týmy fór, především pak víkendový trénink 29. 11. – 1. 12. Na tom si osvojíš úplně vše podstatné, co pro založení a provozování vlastního fóra SI budeš potřebovat znát a umět.

Co když mám chuť dělat něco jiného?

Kromě podpory nových skautských fór Skautský institut rozjíždí i inkubátor Troufni SI. Do toho se můžeš přihlásit s jakýmkoli nápadem, který může vylepšit svět okolo tebe - a my ti ho pomůžeme dotáhnout až prvnímu opravdovému kroku. V projektu jsou zapojeny desítky známých osobností, s kterými budeš moci své projekty konzultovat a pilovat k dokonalosti. Přihlašování běží do 13. listopadu a více si můžeš přečíst zde.

Pojď do toho!

Zaujalo tě to? Tak neváhej a přihlas se. Kdyby tě ke skautským fórům cokoliv dalšího zajímalo, ozvi se nám na ondra@skautskyinstitut.cz nebo +420 733 319 275.

Ondřej Hrubeš - Kmotr
koordinátor Fór SI

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 750x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu