....

Chyba na stránce: Nová výzva pro rovery: realizuj svůj nápad s Troufni SI - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/clanky-na-webu/4771-nova-vyzva-pro-rovery-realizuj-svuj-napad-s-troufni-si"

Nová výzva pro rovery: realizuj svůj nápad s Troufni SI

Nová výzva pro rovery: realizuj svůj nápad s Troufni SI

Organizuj dobročinný turnaj v boxu, otevři si klub v nepoužívané budově nebo vysázej alej stromů… Skautský institut otevřel inkubátor pro projekty oživující veřejný prostor. Vybrané nápady získají podporu a vedení od známých umělců, architektů a dalších odborníků.

Inkubátor je pro starší rovery (18-30 let), kteří by rádi přijali výzvu a zajímá je téma veřejného prostoru. Do 13. listopadu se mohou tady přihlásit se svým nápadem a získat místo v Troufni SI. Jeho cílem je udělat z nápadu reálný projektový plán, nabídnout zájemcům potřebné znalosti, propojit je s odborníky z praxe a pomoct jim udělat “první krok.” 

Vybrané nápady získají půlroční podporu mentora, čtyři odborná školení, setkají se s odborníky z praxe a pojedou na dva tréningové víkendy.

Program podpoří 35 odborníků z různých oblastí. Například novinář a blogger Janek Rubeš, umělkyně Kateřina Šedá, aktivista Jakub Čech, architekt Jakub Mareš nebo zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová. Přihlášený nápad si může vybrat “svého mentora” který je povede a bude jim předávat zkušenosti z praxe.

S jakým nápadem je možné se přihlásit?

  • Akce ve veřejném prostoru (výstava, festival, sportovní závod…)
  • Změna ve veřejném prostoru (likvidace skládky, vznik sportoviště..)
  • Vytvoření prostoru pro setkávání (obnovení činnosti kinosálu, založení vlastního podniku…)

Hlavní je, aby měl nápad pozitivní dopad na místní komunitu. Může vydělávat peníze, ale také nemusí.

Cílem Troufni SI je povzbudit mladé lidi, kteří mají nápady, chtějí převzít kus odpovědnost za svoje okolí a něco reálného si vyzkoušet. Ze stejného důvodu jsem pomáhal založit Pracovnu v parku. Štvalo nás, že nemůžeme chodit pracovat s počítačem ven, když je hezky. Tak jsme postavili pro sebe a pro Prahu malou pracovnu s wifi ve stínu stromů, kam může v letních měsících člověk přijít, pohodlně a zdarma pracovat nebo odpočívat.

Jonáš Herza, autor článku a šéf inkubátoru Troufni SI

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1561x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu