....

Chyba na stránce: Využijte pozitivní zkušenost vlastních členů. Je to spolehlivý způsob oslovení nováčků - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5242-pozitivni-zkusenost-nabory"

Využijte pozitivní zkušenost vlastních členů. Je to spolehlivý způsob oslovení nováčků

Využijte pozitivní zkušenost vlastních členů. Je to spolehlivý způsob oslovení nováčků

"Ptáš se, kam chodí moje děti na kroužky? Do skauta! Syn do benjamínků a dcera je už u světlušek. Je to skvělý, tráví spoustu času venku, hrajou spousty her. Hodně se tam toho naučili a myslím, že získavají správný hodnoty. Navíc jsou každou chvíli na výpravě někam do přírody. No a v létě se na táboře báječně osamostatnili... nechceš tam dát i ty tvoje malý raubíře? Možná mají skauti u nás ještě volno. Pošlu ti odkaz na jejich stránky, nebo dám kontakt na vedoucí, pokud máš zájem!"

Tak co, přesvědčilo by vás jako rodiče bez povědomí o skautingu takovéhle doporučení? Možná ano ;) Lidé dají ze všeho nejvíce na osobní doporučení. Pokud vám někdo, ke komu máte důvěru, sděluje své zkušenosti, máte sklon důvěřovat tomu, co je vám řečeno. A tato forma propagace přitom nestojí skoro žádné peníze ani námahu. Pojďme si říct pár tipů, jak šíření dobré pověsti, díky které snadno získáte nováčky, napomoci.

Nábor přes vlastní členy

Přišlo za vámi dítě s tím, jestli by na schůzku nemohlo přivést kamaráda nebo kamarádku? Gratulujeme, děláte svou práci dobře. Takové dítě je s největší pravděpodobností v oddíle velmi rádo a vypráví o svých skautských zážitcích ostatním vrstevníkům, ve kterých tímto způsobem probouzí zájem o skauting.

 

[Obrázek: Foto Havlín]

A co můžete udělat vy?

  • Motivujte také ostatní děti k tomu, aby svým spolužákům nebo kamarádům slovně doporučili oddíl. Než se tak stane, můžete si v oddíle zkusit udělat reflexi aktivit, kterým se věnujete. Děti si někdy ani nemusí uvědomovat, co všechno díky skautingu zažívají.
  • Uspořádejte „speciální schůzku“, kam si každý člen může pozvat jednoho svého kamaráda zvenku. Program uzpůsobte takové sestavě dětí a na konci schůzky můžete hosty pozvat ke členství v oddíle a dalším podobným zážitkům, jaké mají právě za sebou.
  • Uspořádejte „speciální akci“ – například výlet pro vaše děti i jejich kamarády. Pokud z ní vzejdou potenciální nováčci, je dobré zařadit do dalšího oddílového programu i další atraktivní aktivity, které je „chytnou“.
  • Nezapomeňte dětem poskytovat fotografie z různých výprav, táborů a dalších akcí. Mohou je pak ukazovat svým kamarádům a vyprávět při jejich prezentaci své zážitky.
  • Věnujte dětem skautské propagační předměty. Působí to dobře a přesvědčivě, když je člověk hrdý na to, že je skaut, a dává to najevo i po vizuální stránce.

Nábor přes rodiče svých členů

Děti mají rodiče, ti mají známé, kamarády nebo kolegy, kteří mají zpravidla také děti. Oslovte proto rodiče svých členů a poproste je o spolupráci. Požádejte je, ať vás doporučí svému okruhu známých.

A co můžete udělat vy?

  • Čím více dětí v oddíle, tím větší a pestřejší společenství. Rodiče se nemusí bát, že by větší počet členů znamenal úbytek kvality, právě naopak. Vysvětlete jim to.
  • Zkuste upozornit rodiče na to, že pokud do oddílu bude chodit jejich dítě se spolužákem či kamarádem, mohou se střídat s rodiči kamaráda v doprovázení dětí na schůzky a výpravy.
  • Vyrobte si jednoduché oddílové vizitky nebo letáčky a ty pak předejte rodičům s prosbou o další šíření. Něco si nechte i pro sebe, protože čas od času se vyskytne příležitost, kdy je dobré mít po ruce nějakou kartičku minimálně s kontaktními infromacemi, adresou klubovny a časy schůzek. Spolu s informačními materiály můžete rozdávat i výroční zprávu. Je to kvalitně a přehledně zpracované představení skautingu.

Oficiální skautské facebookové stránky jsou: www.facebook.com/skaut. Rodičům dětí a svým známým můžete dát také vědět o skautských webových stránkách: www.skaut.cz

Další podpora k náborům

Pokud potřebujete nabrat do svého oddílu nováčky a hledáte další způsoby, jak na to, přečtěte si tento článek, který vás upozorní na letošní možnost získání náborových produktů zdarma a nasměruje vás, kde najdete další užitečné informace, rady a tipy.

>> Zaregistrujte se k náborům a získejte náborový balíček ZDARMA <<

Všichni přihlášení také získají kód na 20% slevu na všechen propagační materiál kromě frisbee, prémiového zboží a šperků.

Pomoho by vám mít na rozdávání letáky, samolepky, tašky, sešity a propagační časopisy? Prohlédněte si přehledně v tabulce celou nabídku náborových materiálů! Objednávku je určitě šikovné rozšířit a pobrat toho rovnou víc najednou - ať zbytečně neplatíte víckrát poštovné. V eshopu skaut.cz/obchod, nebo na Junshop.cz najdete širokou nabídku publikací, včetně skautské beletrieskautské metodiky a veškerého skautského vybavení. 

Za TDC
Petra Daněčková (Peťule)
redaktorka interní komunikace
 
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 719x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu