....

Chyba na stránce: Výstupy z diskuse Jak do oddílů nabírat starší děti. Inspirujte se a poraďte v novém tématu! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/3415-vystupy-z-diskuse-jak-do-oddilu-nabirat-starsi-deti-inspirujte-se-a-poradte-v-novem-tematu"

Výstupy z diskuse Jak do oddílů nabírat starší děti. Inspirujte se a poraďte v novém tématu!

Výstupy z diskuse Jak do oddílů nabírat starší děti. Inspirujte se a poraďte v novém tématu!

Prosili jsme o radu, jak nabírat starší děti. Není to jednoduché a jak se ukazuje, bojuje s tím mnoho oddílů. Pár tipů se snad ale přece jen najde.

První rada vám nepřinese žádné jednoduché instantní řešení: nabírejte děti průběžně do nižších věkových kategorií a dělejte pro ně kvalitní a smysluplný program, mějte v oddíle příjemné prostředí. Pak se vám nestane, že v oddíle vznikne generační díra, kterou bude třeba zalepit. A vaši členové rádi přivedou i své kamarády.

Pokud ale právě jste v situaci, kdy prostě pár skautů nebo skautek potřebujete...

Tynus radí: "Pokud dělat nábor, tak je dobré se soustředit na 6. třídu, případně 1. ročník na střední škole. Tyhle milníky s sebou vždy nesou nějakou změnu pro to dítě, a tak může odpadnout keramika, na kterou chodilo celý první stupeň, a uvolní se místo pro skautské schůzky."

Jak tyto děti oslovit? Většina přihlášených náborářů na to půjde přes netradiční akci (lanové aktivity, kešky, taktická hra...). Oddíl z Prachatic láká na víkendové akce, večerní "pokec" v čajovně, tajné družinové projekty...

Ještěr píše: "Hlavním zdrojem nováčků ve věku 12+ jsou kamarádi stávajících členů - mimo oddíl (spolužáci apod.). Pokud tento způsob nefunguje, je zapotřebí hledat příčiny uvnitř oddílu a snažit se je odstranit nebo alespoň eliminovat."

Nezapomeňte tedy hned zkraje školního roku oslovit vaše členy (a jejich rodiče), ať se na náboru sami podílejí. Více o tomto způsobu náboru zde.

Martina dodává: "Oslovte světlušky před přechodem ke skautkám; ať s sebou vezmou i kamarádku, která zatím do skauta nechodí. Nechte náborovou akci připravit nejstarší skautky, aby byly nováčci osloveni svými vrstevníky."

Natan se nad problémem zamýšlí hlouběji: "Děti hledají kolektiv vrstevníků nebo lehce starších, ale málokdy o několik let mladších! Oddíl, ve kterém převládají benjamínci a vlčata, asi těžko může zaujmout běžného 12-14letého chlapce či dívku." Zamyslete se nad strukturou oddílů ve vašem středisku. Pokud jsou věkově koedukované a není možné to v tuto chvíli měnit, dbejte na to, aby starší skauti a skautky měli často vlastní, pro ně atraktivní program. Nadstavbu, kdy budou jen sami se svými vrstevníky a budou dělat něco, co s benjamínky/světluškami/vlčaty nejde.

Pokud si chcete přečíst celou diskuzi nebo do ní přispět (děkujeme), najdete ji pod tímto článkem.

Nové téma: Co dělat, když mám v oddíle plno?

Jak řešíte, když máte členů dost a nemáte kapacitu přibírat další? Odkazujete rodiče na okolní oddíly? Děláte nějaký "pořadník"? Podle čeho vybíráte, koho ještě vezmete, a koho ne?

Diskutujte prosím opět v komentářích u článku nebo pište na tdc@skaut.cz

Za Tiskové a distribuční centrum,
Míša Čakrtová - Střízla

P.S. Máte posledních pár dní k přihlášení k náborům a získání balíčku propagačních materiálů zdarma. Nepromeškejte tu možnost!

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1945x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu