....

Chyba na stránce: Skupinová zpětná vazba - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/organizace/komunikace/zpetna-vazba/4629-skupinova-zpetna-vazba"

Zpětná vazba

Zpětná vazba je proces, při němž výstup nějakého systému ovlivňuje zpětně jeho vstup. V praxi se taková zpětnovazební smyčka objevuje v celé řadě fyzikálních dějů, v přírodě i v mezilidských interakcích. Nás ve skautské praxi zajímá především ta posledně jmenovaná - sociální zpětná vazba sloužící k našemu rozvoji.

Zpětná vazba je proces v komunikaci, při které příjemce zpětné vazby shromažďuje informace o svém jednání a vyhodnocuje je. Zpětná vazba posiluje činnost jednotlivce i týmu a zvyšuje produktivitu práce.

Díky zpětnovazebnímu procesu se neustále posouváme dál, získáváme nadhled na sebe sama, můžeme chtít měnit sebe sama, akce které pořádáme, znalosti, dovednosti a chování členů našich oddílů i svět kolem sebe. Pokud dovedeme v našich skautských oddílech a střediscích vědomě, cíleně a správně pracovat se zpětnou vazbou, dokážeme se snáze vyhnout vzájemným konfliktům, zvládneme lépe odstraňovat chyby a můžeme tak posilovat naše silné stránky.

V našich jednotkách můžeme pracovat se zpětnou vazbou na několika úrovních:

  • osobní (intrapersonální)
  • vztahová (interpersonální)
  • skupinová (týmová)

Skupinová zpětná vazba

Zpětná vazba v týmu je v zásadě totéž jako zpětná vazba vztahová. Poskytovatelem zpětné vazby jsou členové skupiny.

Poskytovatel se vyjadřuje k postupům nebo činnosti svého týmu a způsob a pravidla poskytování zpětné vazby je stále stejný. Při skupinové zpětné vazbě je ovšem důležité myslet i na to, že součástí týmu jsou jednotlivci a případné negativní součásti zpětné vazby týmu se jich mohou dotknout osobně. Proto musíme při jejím poskytování pečlivě zvážit, do jaké míry je negativní skutečnost zodpovědností celého týmu a do jaké míry je zaviněná jednotlivcem. Pokud došlo k selhání jednotlivce, pak je vhodné takovou situaci probrat individuálně a držet se pravidla, že zpětná vazba má být soukromou záležitostí.

Skupinová zpětná vazba se bude lišit podle toho, jestli ji provádíme u dlouhodobě spolupracujícího týmu, nebo u náhodných nebo krátkodobých skupin (například po náročných aktivitách, vyžadujících skupinovou sebereflexi).

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 339x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace: