....

Chyba na stránce: Výkonná rada: Od 17/5 jsou povolené i akce pro dospělé. Podmínky pro kontaktní činnost - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5642-vykonna-rada-od-17-5-jsou-povolene-i-akce-pro-dospele-podminky-pro-kontaktni-cinnost"

Výkonná rada: Od 17/5 jsou povolené i akce pro dospělé. Podmínky pro kontaktní činnost

Výkonná rada: Od 17/5 jsou povolené i akce pro dospělé. Podmínky pro kontaktní činnost

Od 17. května platí nová pravidla pro spolkovou činnost. V článku přinášíme jejich shrnutí a výklad platných vládních opatření a doporučení Výkonné rady pro skautskou činnost.

Pozor: Pravidla platná v období 10. až 16. května najdete v druhé části tohoto článku.

Hlavní změny platné od 17. května

  • ruší se omezení spolkové činnosti na 2 osoby (z něhož byla volnočasová práce do 18 let poslední 2 týdny výjimkou) a může se setkávat až 10 osob uvnitř a až 50 osob venku (vše s testy). To umožní z doposud zakázaného mj. roverské schůzky (18+), setkávání oddílových rad, týmů vzdělávacích akcí apod., stejně jako velmi omezené pořádání vzdělávacích akcí

Tato změna je zapracovaná do bezprostředně navazujících podmínek a omezení.

Podmínky a omezení pro volnočasovou činnost (osob mladších 18 let)

  1. Venku se může setkat skupina až 30 osob (přestože uvnitř je možná činnost pro 3 členy + 1 vedoucího, doporučujeme se aktivitě uvnitř zcela vyhnout).
  2. Při venkovní činnosti je nutné dodržet dostatečnou plochu pro aktivity, a to nejméně 15 m2 na osobu.
  3. Respirátory jsou povinné ve vnitřních prostorách staveb (dětem do 15 let stačí všude chirurgické roušky). Dále jsou povinné alespoň chirurgické roušky i vždy, dojde-li k setkání dvou a více osob (jakéhokoli věku) na vzdálenost menší než 2 metry.
  4. Každá osoba, s výjimkou dětí do 6 let, musí doložit svoji bezinfekčnost, obvykle testem. O testech a alternativách níže. Každá přítomná osoba bez rozdílu věku musí být bez příznaků onemocnění COVID-19. Osobě, která nesplní uvedené podmínky, jednotka neumožní účast na setkání.
  5. Střediska musí vést evidenci účasti na setkáních (musíme být schopni uvést kdo a kdy byl přítomen, a jak jej kontaktovat) a uchovávat ji nejméně 30 dnů. Střediska nemusí uchovávat doklady o absolvování testů, ty slouží pouze vedoucímu akce pro umožnění účasti daného účastníka.
  6. V rámci skupiny je vhodné udržovat rozestupy, pokud je to možné. Rozestupy nejsou povinné.
  7. Setkávání za těchto podmínek se vztahuje pouze na sportovní a volnočasovou činnost osob do 18 let věku. Osoby nad 18 let se mohou účastnit pouze v pozici vedoucích.

Podmínky a omezení pro spolkovou činnost (osob starších 18 let)

  1. Od 17. května je obnovena spolková činnost. Skupina uvnitř do velikosti 10 osob, skupina venku do velikosti 50 osob. Podmínky s testy jsou obdobné jako u setkání pro děti a mládež do 18 let, které uvádíme níže.
  2. Toto nově umožňuje mj. roverské schůzky (18+), setkávání oddílových rad, týmů vzdělávacích akcí apod., stejně jako velmi omezené provozování vzdělávacích akcí.
  3. (I po právní konzultaci není zřejmé, jestli se pro běžnou oddílovou činnost musíme řídit omezením pro volnočasovou činnost dětí a mládeže nebo obecným nařízením pro spolkovou činnost. Je pravděpodobné, jakkoli nikoli jisté, že oboje je v pořádku, zároveň naše zkušenost nám nedává velkou naději, že bychom se od Ministerstva zdravotnictví rychle dozvěděli jasnou a závaznou odpověď. Výkonná rada doporučuje řídit se pro akce dětí a mládeže opatřeními pro volnočasovou činnost, ale nezakazuje jednotkám rozhodnout se jinak a postupovat podle opatření pro spolkovou činnost.)
  4. Mnoho skautských akcí má charakter společných akcí dětí a dospělých, kde ne všichni dospělí plní nutně roli vedoucích. V takových situacích Výkonná rada nabádá jednotky, aby po potřebném seznámení se s pravidly autonomně provedly vhodné rozhodnutí pro danou situaci. Podstatné je, že hlavní parametry se nemění (testy potřebné vždy a roušky pro kontakt pod 2 metry). Výkonná rada velmi nedoporučuje pořádat běžné družinové schůzky v klubovně s odvoláním se na pravidla pro spolkovou činnost.

Každý potřebuje test (nebo alternativu)


Každá osoba účastnící se každého setkání, s výjimkou dětí do 6 let, musí doložit svoji bezinfekčnost, obvykle testem. Tato podmínka se vztahuje na děti, mládež i dospělé. Možnosti prokázání jsou následující:

  1. předložení potvrzení ze školy nebo od zaměstnavatele o absolvovaném antigenním testu s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami
  2. předložení potvrzení z veřejného testovacího místa o absolvovaném antigenním testu s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami (nárok na antigenní testy zdarma ve veřejném testovacím místě má každá osoba jednou za tři dny)
  3. čestné prohlášení od zákonného zástupce (nebo vlastní u osoby starší 18 let) o absolvovaném antigenním testu ve škole nebo školském zařízení s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami (možný vzor čestného prohlášení) - toto se obdobně vztahuje i na ve škole či školském zařízení prováděné PCR testy, jen se 72 hodin mění na 7 dnů  
  4. absolvuje na začátku setkání před kontaktem s ostatními účastníky antigenní test zakoupený v lékárně (viz pozn. níže), s negativním výsledkem
  5. předložení potvrzení o absolvování RT-PCR testu s negativním výsledkem, nejdéle před 7 dny
  6. předložení potvrzení o dokončeném očkování, od kterého uplynulo nejméně 14 dnů
  7. předložení potvrzení o prodělaném laboratorně potvrzeném onemocnění COVID-19, přičemž u osoby uplynula doba izolace a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dnů.

Povinnost prokázání bezinfekčnosti testem, očkováním nebo prodělanou nákazou se z nařízení vlády vztahuje vždy na všechny účastníky i vedoucí, kromě dětí do 6 let.

Test z lékárny (podle bodu 4), resp. test, který je „určen pro sebetestování nebo povolený Ministerstvem zdravotnictví k použití laickou osobou, musí proběhnout před zraky vedoucích daného setkání.

(Pouze pro zájemce: Výše uvedené podmínky vyplývají z následujících mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví omezení maloobchodního prodeje zboží a služeb s platností od 17. května (především body 4.h, 15. a 18) a ochrana dýchacích cest s účinností od 10. května).

Shrnutí

V souladu s aktuálními vládními opatřeními lze za podmínek uvedených výše pořádat z běžné skautské činnosti například venkovní schůzky všech věkových kategorií, jednodenní výpravy nebo brigády. Lze pořádat i setkání oddílových rad nebo týmů vzdělávacích akcí, stejně jako ve velmi omezené míře vzdělávací akce. Setkání rady jednotky (tedy „zasedání orgánu právnické osoby“) lze uspořádat podle bodu I/17 platného vládního opatření.

Prozatím nadále nelze pořádat běžné vícedenní akce. Výklad stávajících pravidel je takový, že nejsou možné akce s přespáváním, kde spolu prostor sdílí více než jedna osoba. Akcím s nocováním pod širákem s rozestupy většími než 2 metry nebo ve stanu po jednom nic nebrání. Ale (!): Z nocování pod širákem se v případě špatného počasí stane snadno spaní pod plachtou, s rozestupy menšími než 2 metry. Nebo spaní ve stanech po 2 lidech. A to jsou stavy, které jsou v rozporu s nařízeními. Takže opatrně a s pečlivým plánováním i pro případ neideálního počasí.

Podmínky pro činnost se budou bezpochyby dále vyvíjet, tento dokument na www.skaut.cz/koronavirus budeme udržovat aktuální a velké změny budeme navíc komunikovat samostatně.

Doporučení Výkonné rady

Výkonná rada vřele doporučuje využít dle posouzení oddílu či střediska stávajícího rozvolnění k obnovení kontaktní činnosti, s důrazem na bezpečnost všech zapojených. Děkujeme střediskům, která již kontaktní činnost za složitých podmínek obnovila nebo tak v nejbližších dnech provede. Jsme přesvědčeni, že obnova běžného oddílového života je třeba pro naplnění potřeb členek a členů oddílů, ale také s ohledem na kvalitní a bezpečnou přípravu na letní tábor.

Pevně věříme, že se blíží okamžik, kdy budeme moci bezpečně doporučit i vícedenní akce, ale do té doby nadále doporučujeme soustředit se na zdravý rozjezd družinových a oddílových schůzek a jednodenních výprav, stejně jako (čerstvě) na setkávání oddílových rad nebo týmů vzdělávacích akcí.

Výkonná rada doporučuje intenzivně pokračovat v přípravě táborů a vzdělávacích akcí plánovaných na letní měsíce, u nichž z jednání s Ministerstvem zdravotnictví vyplývá, že budou moci proběhnout za obdobných či dokonce mírnějších omezení než loni, s testem před začátkem tábora.

Se stiskem levice a přáním radostného obnovování skautské činnosti

Petr Vaněk - Permi | koronavirus@skaut.cz
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

 


Text článku k pravidlům platným od 10. do 16. května:

Od 10. května platí nová pravidla pro spolkovou volnočasovou a výchovnou činnost. Oproti avizovanému stavu dnes vláda oznámila některé podstatné změny. V článku přinášíme jejich shrnutí a výklad platných vládních opatření a doporučení Výkonné rady pro skautskou činnost.

Změny platné od 10. května

  • volnočasová činnost je otevřená ve VŠECH krajích
  • velikost venkovní skupiny se zvětšuje z 20 na 30 osob
  • u dětí do 6 let už není třeba testy
  • roušky jsou pod širým nebem povinné pouze při kontaktu na méně než 2 metry

Tyto změny jsou zapracované do zde bezprostředně navazujících podmínek a omezení. 

Podmínky a omezení

  1. Venku se může setkat skupina až 30 osob (přestože uvnitř je možná činnost pro 3 členy + 1 vedoucího, doporučujeme se aktivitě uvnitř zcela vyhnout).
  2. Při venkovní činnosti je nutné dodržet dostatečnou plochu pro aktivity, a to nejméně 15 m2 na osobu.
  3. Respirátory jsou povinné ve vnitřních prostorách staveb (dětem do 15 let stačí všude chirurgické roušky). Dále jsou povinné alespoň chirurgické roušky i vždy, dojde-li k setkání dvou a více osob (jakéhokoli věku) na vzdálenost menší než 2 metry.
  4. Každá osoba, s výjimkou dětí do 6 let, musí doložit svoji bezinfekčnost, obvykle testem. O testech a alternativách níže. Každá přítomná osoba bez rozdílu věku musí být bez příznaků onemocnění COVID-19. Osobě, která nesplní uvedené podmínky, jednotka neumožní účast na setkání.
  5. Střediska musí vést evidenci účasti na setkáních (musíme být schopni uvést kdo a kdy byl přítomen, a jak jej kontaktovat) a uchovávat ji nejméně 30 dnů. Střediska nemusí uchovávat doklady o absolvování testů, ty slouží pouze vedoucímu akce pro umožnění účasti daného účastníka.
  6. V rámci skupiny je vhodné udržovat rozestupy, pokud je to možné. Rozestupy nejsou povinné.
  7. Setkávání za těchto podmínek se vztahuje pouze na sportovní a volnočasovou činnost osob do 18 let věku. Osoby nad 18 let se mohou účastnit pouze v pozici vedoucích. Prezenční setkávání oddílových rad, týmů vzdělávacích akcí apod. je nadále vládním nařízením zakázané, resp. omezené na nejvýše 2 osoby. Toto nadále platné omezení se vztahuje i na běžnou roverskou činnost osob starších 18 let.

Každý potřebuje test (nebo alternativu)


Každá osoba účastnící se každého setkání, s výjimkou dětí do 6 let, musí doložit svoji bezinfekčnost, obvykle testem. Tato podmínka se vztahuje na děti, mládež i dospělé. Možnosti prokázání jsou následující:

  1. předložení potvrzení ze školy nebo od zaměstnavatele o absolvovaném antigenním testu s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami
  2. předložení potvrzení z veřejného testovacího místa o absolvovaném antigenním testu s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami (nárok na antigenní testy zdarma ve veřejném testovacím místě má každá osoba jednou za tři dny)
  3. čestné prohlášení od zákonného zástupce (nebo vlastní u osoby starší 18 let) o absolvovaném antigenním testu ve škole nebo školském zařízení s negativním výsledkem, nejdéle před 72 hodinami (možný vzor čestného prohlášení) - toto se obdobně vztahuje i na ve škole či školském zařízení prováděné PCR testy, jen se 72 hodin mění na 7 dnů  
  4. absolvuje na začátku setkání před kontaktem s ostatními účastníky antigenní test zakoupený v lékárně (viz pozn. níže), s negativním výsledkem
  5. předložení potvrzení o absolvování RT-PCR testu s negativním výsledkem, nejdéle před 7 dny
  6. předložení potvrzení o dokončeném očkování, od kterého uplynulo nejméně 14 dnů
  7. předložení potvrzení o prodělaném laboratorně potvrzeném onemocnění COVID-19, přičemž u osoby uplynula doba izolace a od prvního pozitivního testu neuplynulo více než 90 dnů.

Povinnost prokázání bezinfekčnosti testem, očkováním nebo prodělanou nákazou se z nařízení vlády vztahuje vždy na všechny účastníky, kromě dětí do 6 let. I na děti, které v daném týdnu nemají test ze školy. I na děti, které mají ve škole antigenní test jednou týdně a už od jeho provedení uplynulo více než 72 hodin. I na středoškoláky, kteří mají zatím výuku jen dálkově. I na dospělé, kteří test nepotřebují do práce. Prostě na všechny, kromě dětí do 6 let.

Poznámka k testům z lékárny. Jejich použití podle bodu 4 je možné. Může se jednat o test koupený rodinou a přinesený k provedení na zahájení schůzky. Testy si může nakoupit i středisko, ale tuto možnost nedoporučujeme a pokládáme za logisticky snazší ponechat zodpovědnost na straně rodičů. Naopak není možné udělat test z lékárny doma a přinést o jeho provedení čestné prohlášení. Test z lékárny musí proběhnout vždy výlučně před zraky vedoucích daného setkání.

(Pouze pro zájemce: Výše uvedené podmínky vyplývají z následujících mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví omezení maloobchodního prodeje zboží a služeb s platností od 10. května a ochrana dýchacích cest s účinností od 3. května.

Shrnutí

V souladu s aktuálními vládními opatřeními lze za podmínek uvedených výše pořádat z běžné skautské činnosti například schůzky, jednodenní výpravy nebo brigády s převažující účastí dětí, a to pouze venku. Prozatím nadále nelze pořádat běžné vícedenní akce a nelze pořádat akce skautského vzdělávání s výjimkou zdravotnických kurzů. Setkání rady jednotky (tedy „zasedání orgánu právnické osoby“) lze uspořádat podle bodu I/18 platného vládního opatření.

Podmínky pro činnost se budou bezpochyby dále vyvíjet, tento dokument budeme udržovat neustále aktuální a velké změny budeme navíc komunikovat samostatně.

Doporučení Výkonné rady

Výkonná rada vřele doporučuje využít dle posouzení oddílu či střediska stávajícího rozvolnění k obnovení kontaktní činnosti, s důrazem na bezpečnost všech zapojených, a zároveň pokračovat v činnosti dospělých online v takových případech, kde kontakt zatím není možný (vzdělávací akce, oddílové rady apod.).

Výkonná rada doporučuje intenzivně pokračovat v přípravě táborů a vzdělávacích akcí plánovaných na letní měsíce, u nichž z jednání s Ministerstvem zdravotnictví vyplývá, že budou moci proběhnout za obdobných či dokonce mírnějších omezení než loni, s testem před začátkem tábora.

Doporučujeme k restartu skautské činnosti přistupovat s energií, obezřetností a ohledem na možnosti a síly všech (dětí, vedoucích, rodičů). Více si přečtěte v článku Jak přemýšlet o restartu skautské kontaktní činnosti a jak se na ni připravit.

Se stiskem levice a přáním radostného obnovování skautské činnosti

Petr Vaněk - Permi | koronavirus@skaut.cz
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1556x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

1 Názor
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu