....

Chyba na stránce: Kam až sahá pravdomluvnost? Zpráva ze 118. zasedání Náčelnictva - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5627-kam-az-saha-pravdomluvnost-zprava-ze-118-zasedani-nacelnictva"

Kam až sahá pravdomluvnost? Zpráva ze 118. zasedání Náčelnictva

Kam až sahá pravdomluvnost? Zpráva ze 118. zasedání Náčelnictva

Na dubnovém zasedání Náčelnictva, tentokrát jen jednodenním, jsme definitivně schválili nové znění Řádu pro vzdělávání, shodli se na tezích novely Řádu Rozhodčí a smírčí rady a došlo i na seznámení se s činností Skautské nadace Jaroslava Foglara.

Novinky v Řádu pro vzdělávání, tedy úprava a rozvolnění podmínek pro komise čekatelských zkoušek, doplnění Skautského kompetenčního modelu o profily vedoucího organizační jednotky, revizora a hospodáře, stejně jako možnost pro starší dospělé skauty skládat rovnou vůdcovskou zkoušku bez čekatelského mezistupně, pro nás nebyly žádnou novinkou. Jejich podstatu jsme schválili na minulém zasedání, nyní šlo pouze o to doladit přesné formulace (o což se většinou postarala pracovní skupina pro vzdělávání) a posvětit nové znění jako celek, což se nám bez velkých potíží povedlo, a změny vešly v platnost od 1. května, tj. ještě před letními běhy kurzů. Více se je možné dočíst ve shrnujícím článku na Křižovatce.

Velkou a plodnou diskuzi jsme vedli o základních tezích budoucího Řádu Rozhodčí a smírčí rady (RSRJ), tedy pravidlech jednání tohoto "skautského soudu". Naše snaha vedla k tomu, aby řízení před RSRJ byla férová, rychlá a srozumitelná pro běžného skauta. Největší a zároveň nejsložitější otázkou přitom bylo, jak silně v tomto případě použít první bod skautského zákona. Účastníci sporu před RSRJ samozřejmě musí mluvit pravdu. Musí ale říci všechno, co ví, i když by to bylo v jejich neprospěch? Jenže co všechno? Nepřenesli bychom tím odpovědnost za rozsouzení sporu z RSRJ na účastníky, kteří by si to sami v hlavě museli celé srovnat? A nepřidali bychom tak ke sporu ještě pachuť z toho, že kdo prohraje, nechoval se jako skaut? Jak jsme to vyřešili, se dočtete v kompletním zápisu ze 118. jednání Náčelnictva.

Odpoledne jsme s velkým poděkováním Ekoodboru schválili závěrečnou zprávu strategického tématu Příroda a pobyt v ní, na niž budeme na dalším zasedání navazovat, a prostřednictvím prezentace jsme se dozvěděli více o  činnosti Skautské nadace Jaroslava Foglara, která podpruje řadu středisek zejména při financování staveb a rekonstrukcí kluboven a základen. Nebojte se na ni obrátit!
Ze zpráv členek a členů Náčelnictva a Výkonné rady nás zaujaly zkušenosti jiných evropských organizací – kupříkladu skautům v Británii a Polsku v souvislosti k pandemií koronaviru poměrně výrazně klesl počet členů. Téma tak silně vrůstá do našich úvah o nové strategii.

Setkali jsme se opět pouze online a nostalgii po osobním setkání jsme si tak vynahrazovali alespoň společným konferenčním pozadím v podobě jednoho z obvyklých míst jednání, klubovny na Křížku. Velkou radost nám udělali náčelníci – každému členu Náčelnictva poslali dopis se sáčky čaje pro dobrou náladu, který jsme si společně vypili. (Tedy až na mne, já si jej mohl dát až při psaní této zprávy. A co vy, máte ve skautISu aktuální korespondenční adresu?)

Jan Šimbera – Prófa, člen Náčelnictva

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 377x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu