....

Chyba na stránce: Daňové změny v oblasti majetku. Zjistěte, zda se dotknou i vaší OJ a jaké budou mít dopady - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5567-dane-zmeny-2021-majetek"

Daňové změny v oblasti majetku. Zjistěte, zda se dotknou i vaší OJ a jaké budou mít dopady

Daňové změny v oblasti majetku. Zjistěte, zda se dotknou i vaší OJ a jaké budou mít dopady

V r. 2021 dochází ke změnám v zákoně o daních z příjmů, které mají za cíl povzbudit ekonomiku. Mění se hranice pro hmotný majetek ze 40 000 Kč na 80 000 Kč a dále některá pravidla pro odepisování. Hranice pro evidenci majetku v účetnictví se však v Junáku nemění. Dochází tedy k rozdílu v pojetí toho, co je hmotný majetek z účetního, a co z daňového hlediska.

V Junáku máme stanoveno, že v účetnictví se eviduje hmotný majetek s pořizovací cenou od 40 000 Kč (a zároveň dobou použitelnosti delší než 1 rok). Takový majetek je následně účetně odepisován po dobu odhadované životnosti. Daňové odpisy jsou určeny v zákoně o daních z příjmů. Více o účetních a daňových odpisech viz tento článek. Většina jednotek však daňové odpisy neřeší, a proto na ně změna v zákoně nebude mít dopad.

Platí pro vás některá z následujících podmínek? Pak vás změny neovlivní.

  • Máte ztrátu z hlavní činnosti a zároveň nemáte příjmy z pronájmu, či vedlejší činnosti (tzn. nemáte povinnost podávat daňové přiznání - blíže viz tento článek),
  • Nakupovaný majetek máte plně financován z dotací nebo darů.

V ostatních případech je možné, že se vás daňové odpisy týkají. Záleží však na vaší konkrétní situaci. Proberte to se svým hospodářem / účetním / daňovým poradcem. Pokud se vás daňové odpisy týkají, přečtěte si v tomto článku, jak současnou situaci jednoduše řešit.

Sledujeme, jak na změnu v daních budou reagovat naši poskytovatelé dotací, protože rozdělení majetku na provozní a investiční v dotačních titulech považujeme za důležitý faktor. Budeme se tématu věnovat i nadále a o případném vývoji vás budeme informovat.

V případě, že potřebujete radu s vaší situací, napište na hospodareni@skaut.cz.

Olga Dočekalová

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 373x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu