....

Chyba na stránce: V roce 2020 obdržel Junák – český skaut, téměř 53 500 000 Kč. Podívejte se na přehled poskytnutých dotačních prostředků za rok 2020 - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5556-v-roce-2020-obdrzel-junak-temer-50-000-000-kc-prehled-poskytnutych-dotacnich-prostredku-za-rok-2020"

V roce 2020 obdržel Junák – český skaut, téměř 53 500 000 Kč. Podívejte se na přehled poskytnutých dotačních prostředků za rok 2020

V roce 2020 obdržel Junák – český skaut, téměř 53 500 000 Kč. Podívejte se na přehled poskytnutých dotačních prostředků za rok 2020

Nejvýznamnějším poskytovatelem dotací pro Junák Junák – český skaut je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, které poskytlo v roce 2020 dotaci v celkové výši 48 300 000 Kč. Nižším organizačním jednotkám byla rozdělena dotace ve výši 36 228 055 Kč. V rozsahu 60 000 Kč udělilo dotaci Junáku také Ministerstvo obrany.

V roce 2020 se Junák zúčastnil investiční výzvy Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy. Výzva byla zaměřená na budování studní pro tábořiště. MŠMT poskytlo podporu ve výši 1 506 140 Kč. Pokračovaly také dvě investiční akce z předešlých let, uvolněny byly prostředky ve výši 4 299 000 Kč.

Níže je uveden přehled prostředků spolu s příklady, které byly poskytnuty v jednotlivých dotačních titulech.

Neinvestiční dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

Poskytnutá dotace v roce 2020 byla udělena na pravidelnou celoroční skautskou činnost, která probíhala na místní a celostátní úrovni. Největší podíl dotačních prostředků byl využit na provozní činnost jednotlivých pobočných spolků v organizační struktuře Junáka – českého skauta tj. kraje, okresy, střediska.  Dále byl značný objem prostředků využit na opravy, údržbu kluboven a základen a v neposlední řadě na podporu nově vznikajících oddílů a naplňování Strategie Junáka 2022 na lokální úrovni. Další dotační prostředky byly využity pro akce pořádané pobočnými spolky Junáka – českého skauta (především rádcovské akce) a pro neorganizovanou mládež. 

  • Provozní náklady   

Dotace je určena na podporu činnosti junáckých krajů a jim podřízených jednotek. Junácký kraj o dotaci nežádá, je mu přidělena na základě stanovených pravidel.

14 krajů bylo podpořeno v celkové dotaci 20 997 310 Kč. Prostředky byly využity především na financování zázemí, v nichž aktivity probíhaly (nájemné za klubovny, energie, odpady), dále na obnovu inventáře, programové potřeby, poštovné, tisk, kopírování, účetní služby apod. Dotační prostředky byly využity i na akce, v celkové dotaci 275 306 Kč. Jednalo se o rozmanitou škálu aktivit - od družinových, přes oddílové a střediskové až po krajská setkání.

Pod kraje spadají i tzv. rádcovské kurzy, které byly dotačně podpořeny částkou 207 973 Kč. Jedná se o vzdělávání určené pro rádce a rádkyně, mladší členy oddílových rad.

  • Opravy a údržba kluboven a základen

Dotace na opravy a údržbu kluboven a základen je určena na opravy neinvestičního charakteru. Tedy práce, při kterých dochází  k opravě nebo výměně již existující části stavby.

V roce 2020 jsme podpořili celkem 79 projektů (což je téměř o 30 více než v roce předchozím) v celkové dotaci 10 356 706 Kč. Jednalo se o projekty různé náročnosti (výměny oken a dveří, opravy střech a komínů, opravy elektroinstalace či opravy podlah apod.)

  • Strategie v oddílech

Jednotlivá strategická témata zahrnují rozvojové projekty ve všech hlavních oblastech činnosti Junáka – českého skauta. 

Z programu bylo podpořeno celkem 13 projektů v celkové dotaci 150 053 Kč. V roce 2020 část vybraných projektů (zejména těch vyžadujících opakované osobní setkávání) nemohla proběhnout z důvodu pandemie COVID 19. Z těch realizovaných je možné jmenovat např. vybudování vlastního zázemí pro roverský kmen v Plzni či vydařenou oslavu 100 let skautingu v Příboře.

  • Neorganizovaná mládež

Akce přispívají k rozšíření nabídky činností a aktivit pro děti a mladé z řad veřejnosti. Pořádány mohou být také pro dětské domovy, žáky škol a podobně. Jedná se o podporu pravidelných aktivit.

V této oblasti se v různých částech naší země uskutečnilo  119 akcí v rámci 21 projektů v celkové dotaci 570 660 Kč. Organizátoři si připravili jednorázové aktivity – například drakiády, sportovní turnaje, orientační závody, maškarní plesy, městské hry, tvořivé dílny (velikonoční či vánoční tématika) nebo pravidelně se opakující kroužky (deskové hry, lezení na stěně, vaření) a mnoho dalších činností. 

  • Zakládání nových oddílu

Podpora je určena pro oddíly, které vznikají na novém místě bez návaznosti na předchozí činnost nebo z důvodu rozšíření kapacity střediska. 

V roce 2020 bylo podpořeno 32 projektů (pobočných spolků) na celém území České republiky, v celkové výši 386 000 Kč.

  • Celostátní akce

Celostátní akce jsou určené pro konkrétní věkové kategorie a zúčastnit se jich mohou skautky a skauti z celé České republiky. 

Byly podpořeny celkem 3 celostátní akce v celkové dotaci 131 700 Kč. Dotačně podpořené akce v roce 2020 byly: Roverská porada 2020, Závod Prahou Přes tři jezy, Skare  (skautské mistrovství republiky v jachtingu). 

  • Vzdělávací akce

Kvalitní, dostatečné a včasné vzdělávání nejen vedoucích oddílů, ale i dalších činovnic a činovníků, kteří zastávají práci na úrovni středisek, okresů a krajů je jednou z jasně daných a dlouhodobých priorit Junáka – českého skauta. 

 Z dotace bylo podpořeno celkem 90 vzdělávacích akcí v celkové dotaci 2 943 530 Kč. Po celé České republice byly pořádány vzdělávací akce (prezenční, on-line), jejichž výsledkem je kvalifikace v několika úrovních nutných pro výkon konkrétní funkce např. zdravotník, vedoucí táborů, vůdce oddílu apod. 

  • Vzdělávací dny

V roce 2020 jsme se zapojili do mimořádné výzvy MŠMT zaměřující se na vzdělávací složku.

Z programu byly podpořeny 4 jednotky pořádající vzdělávací dny v celkové dotaci 91 500 Kč. Z realizovaných projektů si zábavnou formou děti připomenuly znalosti a dovednosti, které v roce 2020 slyšely jen on-line formou. Společně například navštívily vzdělávací centra, seznamovaly se s anglickým jazykem a poznávaly přírodu.

Investiční dotace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy

V roce 2020 se Junák účastnil investiční výzvy Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy, a to konkrétně v programu Rozvoj materiálně technické základny mimoškolních aktivit dětí a mládeže.
Výzva byla zaměřená na budování studní pro tábořiště. Bylo podpořeno celkem 8 projektů ve výši  1 506 140 Kč. V roce 2020 byly 4 projektům uvolněny finanční prostředky (ve výši 778 199 Kč), 2 projekty jsou již ukončené a vyúčtované. 
 
V roce 2020 probíhala také 2. etapa investičního projektu TZ Kovářov, týkající se přístavby hlavního objektu. Z dotace se čerpalo 2 799 000 Kč. Uvolněny byly také prostředky ve výši 1 500 000 Kč týkající se rekonstrukce půdy skautské klubovny Prostějov.


Dotace Ministerstva obrany

Dotace ministerstva obrany (podpora sportovních akcí) Ministerstvo obrany vyhlašuje několik let program, jehož cílem je napomáhat k získávání branně-sportovních a technických dovedností a návyků obyvatelstva, podporovat rozvoj jeho fyzické kondice, sebeovládání, mentálního zdraví a zdravého způsobu života, a to prostřednictvím branně-bezpečnostních sportů a sportovně technické činnosti. 

V roce 2020 byl podpořen 1 projekt v celkové dotaci 60 000 Kč. Cílem projektu byla soutěž hlídek s názvem Noční výsadek „Věrni zůstaneme!“ 2020 a umožnit tak široké veřejnosti poznat akční formou historii odbojového hnutí během druhé světové války.

V přehledové tabulce naleznete detailní rozdělení jednotlivých dotací pro organizační jednotky.

 

Zuzana Vaidová
koordinátorka dotací

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 417x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu