....

Chyba na stránce: Rozjeď tábor podle Semaforu - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5531-rozjed-tabor-podle-semaforu"

Rozjeď tábor podle Semaforu

Rozjeď tábor podle Semaforu

Možná už jsi narazil na Semafor - nástroj k hodnocení kvality oddílů. Pokládá otázky v pěti klíčových oblastech, stimuluje diskusi v oddílové radě a nabízí inspiraci k rozvoji oddílové činnosti. Teď máš k dispozici také Semafor pro tábory. Přestože slouží primárně k hodnocení uplynulého tábora, lze jej velmi dobře využít i k plánování tábora, který máš právě před sebou.

Aby fungoval pro plánování, stačí přeformulovat otázky z “jak to bylo” na “jak to chceme mít”. Semafor stimuluje diskusi o pěti důležitých oblastech táborových příprav:

  • zázemí tábora
  • řízení a plánování
  • lidé a vedení tábora
  • program a činnost
  • působení navenek

Můžeš tak rozdělit plánování tábora do kratších setkání, nebo přehledně strukturovat diskusi na delším workshopu a jednotlivé oblasti oddělit přestávkami. Nebo ke společné diskusi vybrat jen ty oblasti, které byste na příštím táboře rádi posunuli.

Část Diskusní listy pokládá otázky na tělo a nabízí několik konkrétních tipů ke každé oblasti. Inspirace otevírá obzory a nabízí řadu odkazů k dalšímu studiu: články na Křižovatce či ve skautských časopisech, videa se zajímavými přednáškami, literaturu. Inspiraci sdílej s celou táborovou radou: právě teď, kdy je běžná činnost omezená, může být ideální doba k samostudiu. Můžete si třeba rozdělit nejzajímavější zdroje a na společných setkáních si pak vzájemně sdílet, kdo se co zajímavého dočetl a co si z toho odnáší do příprav letošního tábora.

Výstupem celé snahy je pak opravdový Semafor: velký list, který zachycuje, co už určitě na táboře dělat nechcete (červená), v čem určitě chcete pokračovat (oranžová) a co nového chcete na táboře zavést (zelená).

Je dobré Semafor poslat spolupracovníkům ještě před prvním setkáním. Mohou si ho projít a v klidu rozmyslet své odpovědi na jednotlivé otázky. Diskuse tak bude plynulejší. Mohou se také ponořit do článků, knih a přednášek nabídnutých v Inspiraci. Na radu tak možná přijdou o kousek otevřenější a své argumenty budou mít podložené.

Pokud se ti Semafor pro plánování tábora nehodí, nezapomeň po něm sáhnout při hodnocení tábora. Semafor pro tábory najdeš na skaut.cz/semafor. Pokud chceš s používáním Semaforu poradit, piš na kvalita@skaut.cz.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 656x

Práce s článkem

1
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu