....

Chyba na stránce: Vše podstatné o roveringu v nové metodice - nahlédněte! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5467-vse-podstatne-o-roveringu-v-nove-metodice-nahlednete"

Vše podstatné o roveringu v nové metodice - nahlédněte!

Vše podstatné o roveringu v nové metodice - nahlédněte!

Delší dobu neměl český rovering základní materiál, který by shrnoval vše podstatné o této výchovné kategorii. Až doteď. Představujeme vám zbrusu novou roverskou metodiku. Bylo by chybou do ní nenahlédnout, ať už jste sami roveři a rangers, vedoucí roverského společenství, nebo vedoucí oddílu, který ve svých řadách rovery a rangers má.

Rovering je posledním stupněm skautské výchovy. Na jeho konci by měl v ideálním případě stát mladý člověk vybavený nejen pevnými vztahy skautského společenství, ale také znalostmi, dovednostmi a postoji potřebnými pro to, aby mohl svět zanechávat lepším. Pro mladší výchovné kategorie máme řadu metodik, článků a nástrojů, jak skautskou výchovu realizovat. Pro rovering do velké míry podobné vodítko chybělo, pokud člověk nesáhl do starších zdrojů. 

V rámci Strategie Junáka 2022 proto vznikla roverská metodika, kterou vám nyní nabízíme v pilotní elektronické verzi. V průběhu následujících měsíců ji chceme nechat otestovat vámi - čtenáři, rovery a rangers, vedoucími atd., posbírat zpětnou vazbu, metodiku vyladit a následně ji vydat i ve fyzické podobě jako základní metodický materiál o roverské výchovné kategorii.

Co v roverské metodice najdete

  •  Metodika pojmenovává základní stavební kameny a charakteristiky roveringu, představuje ho jako nezbytnou součást pro naplnění skautské výchovy.
  • Nabízí základní vhled do historie roveringu, jeho symboliky i charakteristik roverů a rangers z pohledu vývojové psychologie.
  • Vypichuje klíčové prvky roverského programu, které by neměly být opomíjeny a nabízí cesty, jak je lze v konkrétní činnosti uchopit.
  • Pozornost věnuje také roverským společenstvím - ať už kmenům nebo jiným formám. Vysvětluje jeho význam, jeho možné uspořádání, popisuje roli vedoucího v různých fázích roverské cesty.
  • Nepomíjí ani praktické aspekty roveringu, ať už je to zázemí, organizační zakotvení apod.

Metodika je určena samotným roverům a rangers, kteří jsou na začátku roverské cesty a chtějí se na ní lépe zorientovat. Vedoucím roverských společenství. Také ale vedoucím oddílů, kteří zpravidla v roli rádců, nebo členů oddílové rady mají mladé lidi ve věku cca 15 - 24 let a rovering by je tedy neměl minout. Inspiraci v metodice najdou jistě i ti RS, kteří už nějakou dobu roveringem žijí.

 

Pomozte nám udělat metodiku co nejlepší

Metodiku v tuto chvíli záměrně vydáváme pouze elektronicky. Zhruba půl roku chceme věnovat jejímu praktickému využívání, zhodnotit ho s pomocí vaší zpětné vazby a pak teprve obsah vyladit a metodiku vytisknout jako jedno z rozšíření chystaného handbooku pro vedoucí skautských oddílů.

Už nyní vám dáváme možnost metodiku připomínkovat. 

  • Máte-li konkrétní připomínky s obsahu metodiky, zanechte svůj komentář v tomto připraveném dokumentu.
  • Chcete-li nám nabídnout spíš obecnější zpětnou vazbu (jak se vám s metodikou pracuje, jak je srozumitelná, co byste v ní ještě potřebovali ap.), napište nám na program@skaut.cz

Děkujeme Jakubovi Tesařovi - Tesákovi za velmi pečlivou autorskou práci při tvorbě metodiky, stejně jako nemálu dalším spoluautorům, kteří k její tvorbě přispěli!

za roverský odbor a programový tým 
Bára Tichavová - Rozárka
místostarostka a zpravodajka pro program

 

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1760x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu