....

Chyba na stránce: První velká komiksová kniha o českém skautingu je na světě. Odvaha je volba! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5424-odvaha-je-volba"

První velká komiksová kniha o českém skautingu je na světě. Odvaha je volba!

První velká komiksová kniha o českém skautingu je na světě. Odvaha je volba!

Je to tu, dnes vyšla výpravná komiksová kniha o českém skautingu, první svého druhu. Jmenuje se Odvaha je volba a vznikala téměř šest let. Provede vás nejdůležitějšími okamžiky českých a skautských dějin a podíleli se na ní přední komiksoví autoři. Žádná podobná skautská kniha v Česku zatím nevznikla!

První velká kniha a známí autoři

Hlavní iniciátoři vzniku knihy kreslíř Tomáš Vovsík a scénárista Marek Steininger tím plní slib, který dali před rokem svým podporovatelům ve finanční internetové sbírce na platformě HitHit. Ta pomohla získat část prostředků na realizaci tohoto mimořádně nákladného projektu. 

Tomáš Vovsík, který s nápadem na komiks přišel, vidí v knize velký přelom: „Český skauting je s komiksem spojený od nepaměti. V minulosti to byly ale hlavně krátké komiksové formáty, jako nejrůznější stripy nebo seriály na pokračování, které vycházely v časopisech,“ vysvětluje. „Odvaha je volba je tedy vůbec první velkou komiksovou knihou, kterou skauti mají.“

Na knize spolupracovali špičkoví čeští komiksoví kreslíři a kreslířky. Každý se ujal jedné z povídek. „Těšit se můžete na Kateřinu Čupovou, držitelku ceny Muriel, Štěpánku Jislovou, kreslířku komiksu o Miladě Horákové, nebo Vladimíra Strejčka, zakladatele ilustrátorského studia Drawetc. Dále na Jana Grumla alias Slakinglizard, Vojtěcha Velického, Tomáše Chluda, Evu Bartošovou,“ dodává Tomáš Vovsík, který také nakreslil jednu z kapitol.

Kateřina Čupová a Marek Steininger získali za příběh Druhý břeh cenu Muriel 2020, za nejlepší krátký komiks.

 

Silný příběh pro všechny generace

Podle autora námětů a scénáře celé knihy Marka Steiningera komiks zachycuje obyčejné lidské příběhy ve zlomových dějinných okamžicích naší země od začátku dvacátého století. 

„I když jsou příběhy inspirované skautskou historií, kniha rozhodně není historická. Chtěli jsme naopak ukázat, že výzvy, kterým v životě čelíme, jsou podobné bez ohledu na dobu. Hlavním tématem knihy je pak otázka, co obnáší hrdinství a jakou má cenu,“ vysvětluje Marek Steininger.

Dodává, že kniha je určená jak pro děti, tak i pro dospělé a na své si přijdou i ti, kteří se skautingem nemají nic společného. Dospívající, ať už jsou skauti, nebo ne, se díky ní nenásilně dozví něco o historii Československa, dospělí pak ocení především poutavý příběh a neotřelý humor.

Úspěch již v internetové sbírce

Kniha vznikala téměř šest let a vychází i díky podpoře více než 300 přispěvatelů z finanční internetové sbírky na HitHitu. Ti prostřednictvím předkoupení knihy a zakoupením dalších souvisejících odměn na přípravu komiksu věnovali více než 230 tisíc korun. I proto kniha nakonec vychází v poměrně vysokém nákladu, a to 4 tisíce kusů.

„Sbírku na HitHitu jsme spustili ještě v době, kdy kniha byla teprve zhruba ze třetiny hotová. Měl to být tedy částečně takový test, který dokáže, zda má vůbec vyjít,“ vysvětluje Marek Steininger. „Že si nápad získá tolik čtenářů, jsme opravdu nečekali.“ 

Eva Staněk (roz. Měřínská), 2014–2020 náčelní Junáka - českého skauta: Na knize mě zaujalo právě to nenápadné prozkoumávání toho, kde všude, v jakých konkrétních krocích jednotlivců se může ukrývat odvaha. (Mám radost z toho, že na stránkách ožívají i dívky a mladé ženy a ve skautském prostředí jsme se tak posunuli zase o něco dál od Rychlých šípů.)
Oslovila mě také vytrvalost Tomáše Vovsíka, který si knihu vysnil a šel za jejím vznikem několik let vytrvale od prvních myšlenek až do konce. Obdivuji jeho a Marka Steiningera odvahu zasadit do dobových reálií smyšlené osoby a příběhy, které jsou skautskou historií inspirovány. Pro skautské historiky toto možná bude vyžadovat hodně otevřenou mysl, běžným čtenářům může tento odvážný krok bez zatížení a příjemně poodhalit dilemata, která se skautkám a skautům stavěla do cesty 20. století.“  

 

Kde knihu koupit

>> Knihu koupíte ve skautském obchodě  <<

Sedm komiksových povídek, sedm přelomových událostí českých moderních dějin a sedm hrdinů. Jsou to obyčejní lidé. Mají ale jedno společné: Jsou to skautky a skauti, kteří v těžké životní zkoušce prokážou neobyčejnou odvahu. Od počátků českého skautingu přes zakládání prvních dívčích oddílů, vypjaté okamžiky za nacistické okupace či komunistickou perzekuci až po dnešek: to vše v sedmi komiksech.
Parta kamarádů zakládá ještě za Rakouska-Uherska v maličké obci první skautský oddíl a naráží na nedůvěru spoluobčanů. Zdenka se přidá ke skautům v době, kdy se od žen očekává jen péče o rodinu a domácnost, ale rozhodně ne svobodná mysl a vlastní názor. Jak se zachová třináctiletý Marek, když se jeho vedoucí postaví na stranu nacistů? Podvolí se Jakub komunistickému režimu – co je v sázce? Čtěte a zjistěte, co obnáší hrdinství a jakou má cenu. Objevte odvahu ve vlastním srdci.

Kniha vykresluje uplynulé 20. století hned ve dvou významech. Jedná se o sedm komiksů, každý z dílny jiného autora. Každý se věnuje jedné zásadní události, historické etapě uplynulé doby. Rukopis každé komiksové povídky vnáší do knihy jinou energii, všechny ale směřují k ústřednímu tématu odvahy.

Za TDC
Petra Daněčková - Peťule
redaktorka interní komunikace

 

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1690x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu