....

Chyba na stránce: Od 3. prosince se vracíme k prezenční činnosti. Čtěte platná omezení a doporučení - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5423-vykonna-rada-od-3-prosince-se-ve-skautskych-oddilech-vracime-k-prezencni-cinnosti-ctete-platna-omezeni-a-doporuceni"

Od 3. prosince se vracíme k prezenční činnosti. Čtěte platná omezení a doporučení

Od 3. prosince se vracíme k prezenční činnosti. Čtěte platná omezení a doporučení

Končí zákaz běžné skautské (a obdobné) činnosti, platný od 9. října. Se vstupem do PES úrovně 3 je od 3. prosince naše činnost umožněna za stejných podmínek, které platí pro běžnou veřejnost, potvrdil ministr zdravotnictví Jan Blatný. V článku přinášíme shrnutí platných opatření a doporučení Výkonné rady pro skautskou činnost v prosinci 2020.

Za jakých podmínek může od 3.12. probíhat skautská činnost

  • Uvnitř se může potkat skupina až 10 osob. Roušky vždy.
  • Venku se může potkat skupina až 50 osob. Roušky v zástavbě povinně při kontaktu bližším než 2 metry.
  • V rámci skupiny (uvnitř i venku) je doporučeno udržovat odstupy. Povinné nejsou.
  • Pro další podmínky čtěte níže uvedená aktuální Skautská koronavirová doporučení, až na výjimky se vracíme do situace před 9. říjnem.

Doporučení Výkonné rady k prosincové činnosti

Doporučujeme obratem (nejspíše tedy od 7. prosince) obnovit družinovou a oddílovou činnost, pokud to podmínky v oddíle či středisku umožňují. Dva týdny schůzek do Vánoc mohou zvednout náladu skautkám, skautům i vedoucím, posílit vztahy mezi dětmi nevyhnutelně poznamenané dvěma měsíci bez přímého kontaktu a pevněji přitáhnout k oddílu letošní nováčky. Využijme je!

Počítejme při obnovování činnosti s nedokonalostí. Ne všichni kluci a holky na schůzky dorazí (často z velmi dobrých důvodů), totéž platí pro vedoucí. Ne všechno budete mít připravené tak pečlivě, jak byste měli v klidných dobách. To je v pořádku. Doba je náročná a je zcela v pořádku slevit z nároků na dokonalý program, slevit z velkých očekávání, která na sebe sami klademe. Jen prosíme: v dodržování protiepidemických opatření neslevujme.

Doporučujeme se v prosinci soustředit výlučně na schůzky družin a oddílů či na jednodenní akce v přírodě. Doporučujeme nevkládat síly do vymýšlení, co dalšího by se dalo dělat, ale energicky a zodpovědně obnovit základní činnost. Doporučujeme v prosinci zapomenout na přemýšlení o přespávání, o akcích pro veřejnost, o vzdělávacích akcích apod. Výkonná rada takové aktivity nezakazuje (řídíme se opatřeními státu, nemáme žádná vlastní omezení), ale jednoznačně doporučuje soustředit se na obnovu základní činnosti a posílení osobních vztahů.

Dbejme na bezpečnost holek a kluků, vedoucích i blízkých, epidemie pokračuje. Doporučujeme upřednostnit schůzky venku před schůzkami uvnitř. Doporučujeme připravovat vánoční oddílové či střediskové schůzky na zahradách a v parcích. Doporučujeme používat roušky i mimo zástavbu, pokud je kontakt bližší než 2 metry. Nejen u vánočních schůzek mysleme na to, že zpěv (třeba koled) je rizikovou činností a nemá probíhat uvnitř ani s rouškami a venku určitě s rozestupy (zpěv skupiny nad 10 osob je zakázán).

Je samozřejmě možné, že někde nebude obnovení družinové a oddílové činnosti proveditelné a rozhodnete se pokračovat v programu na dálku. Může to tak být ze zdravotních, profesních i jiných důvodů. Rozhodnutí o konání jednotlivých akcí je samozřejmě na příslušném oddílu či středisku, úplně stejně jako v klidnějších dobách.

Výjimkou z doporučení nepořádat akce pro veřejnost je Betlémské světlo. Doporučení, jak se k němu postavit, najdete v článku Jak proběhne letošní Betlémské světlo? Čtěte doporučení a omezení.

Skautská pomoc ohroženým pokračuje beze změn. Děkujeme těm z Vás, kteří zůstáváte aktivní skrze celostátní projekt www.skautskapomoc.cz nebo skrze četné lokální aktivity.

Výkonná rada v tuto chvíli nemá doporučení pro přemýšlení o činnosti v lednu 2021 (a dál), neodvažujeme se odhadovat vývoj epidemické situace. Jakmile takového odhadu a doporučení budeme schopni, najdete jej na Křižovatce a na skaut.cz/koronavirus. Beze změny i nadále platí doporučení neplánovat v prvním čtvrtletí roku 2021 setkávací části vzdělávacích kurzů.

Milé sestry a bratři, přistupme společně s pokorou, opatrností a radostí k příležitosti v omezeném režimu obnovit naši kontaktní činnost. Přes roušky možná neuvidíte dětské úsměvy, ale v očích holak a kluků radost poznáte. A nejen jejich.

Se stiskem levice

Josef Výprachtický - José
starosta

Petr Vaněk - Permi
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

-------

Skautská koronavirová doporučení [od 3. prosince]:

  • Skautské činnosti se mohou účastnit pouze osoby nevykazující příznaky jakéhokoliv infekčního onemocnění (mj. zvýšená teplota, kašel, rýma, dušnost, bolest v krku apod.).
  • Během akce je na místě, s přihlédnutím k věku účastníků, upozorňovat na zvýšená hygienická pravidla, mj. nekýchat do dlaní, nesdílet jídelní nádobí nebo stravu (nepít z jedné lahve, neukusovat z jednoho krajíce...).
  • Zahájení akce má být doprovázeno mytím rukou nebo jejich dezinfekcí. Ruce je vhodné mýt v průběhu akce častěji než obvykle. Prostředky pro mytí nebo dezinfekci rukou mají být k dispozici v průběhu celé akce. Používání společných textilních ručníků je nevhodné.
  • Povrchy ve vnitřních prostorách mají být dezinfikované, když se používají. Patří mezi ně např. kliky dveří a oken, spínače světla, baterie u umyvadel, stoly, židle apod. Dezinfekce povrchů má proběhnout nejlépe před zahájením akce (případně opakovaně v průběhu akce delší než běžná schůzka).
  • Pokud je to smysluplné a proveditelné, doporučujeme upřednostnit aktivity pod širým nebem před aktivitami v budovách.
  • Pokud je to možné, doporučujeme větrat více a častěji, než jste zvyklí.
  • Je na místě vyřadit aktivity s rizikem zvýšeného přenosu kapének - zpěv v uzavřených prostorách, „foukací“ hry apod.
  • Pokud je snadno dosažitelný odstup mezi osobami, je na místě o něj usilovat.
  • Je na místě omezit kontakt mezi družinami a oddíly navzájem v situacích, kdy je to rozumně proveditelné. Doporučujeme upřednostňovat aktivity, kterých se účastní pouze jedna družina nebo oddíl. V případě kluboven s větším provozem vytvořit srozumitelná místní pravidla.
  • Uvnitř může být skupina nejvýše 10 osob. Venku může být skupina nejvýše 50 osob. [Opatření PES úrovně 3 s platností od 3. prosince 2020]
  • Je nařízeno nošení ochranných prostředků dýchacích cest ve vnitřních prostorách staveb vždy a venku v zástavbě v případě kontaktu na méně než 2 metry.
  • Doporučujeme používat roušky i mimo zástavbu, pokud je kontakt bližší než 2 metry.
  • Roušky by se měly stát součástí osobní výbavy na každou skautskou akci. Vedoucí akce by měl mít navíc v zásobě dostatečné množství roušek pro řešení nečekané situace.
  • Při zaznamenání příznaků infekčního onemocnění v průběhu akce osobu okamžitě izolovat a v případě dítěte co nejrychleji předat rodičům. Rodiče požádat, aby informovali lékaře.
  • Je na místě vést důslednou evidenci účasti na akcích pro potřeby případného trasování nákazy.
  • Detaily platných státních opatření najdete na covid.gov.cz nebo koronavirus.mzcr.cz.
logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 2334x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu