....

Chyba na stránce: Je MOŽNÉ, že v PES 3 bude vládou zrušen zákaz skautské činnosti. Co to PŘÍPADNĚ znamená? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5411-je-mozne-ze-v-pes-3-bude-vladou-zrusen-zakaz-skautske-cinnosti-co-to-pripadne-znamena"

Je MOŽNÉ, že v PES 3 bude vládou zrušen zákaz skautské činnosti. Co to PŘÍPADNĚ znamená?

Je MOŽNÉ, že v PES 3 bude vládou zrušen zákaz skautské činnosti. Co to PŘÍPADNĚ znamená?

Tento článek píšeme s nejistotou. Zároveň s přesvědčením, že je dobré, abyste v oddílech a střediscích věděli, co víme my. Není toho příliš, ale umožňuje nám to jinak přemýšlet o týdnech před námi. Snad to pomůže i Vám.

Nejprve skutečnosti:

Skutečnost 1: Je možné, že v dohledné době dojde PES do úrovně 3. Někteří vládní představitelé zmiňovali jako možnost již pondělí 30. listopadu, ale všichni víme, jak rychle se dnes mění platnost informací i odhadů. Při platnosti PES úrovně 3 jsou možné mj. skupiny do 10 lidí uvnitř, skupiny do 50 lidí venku nebo, v případě amatérského sportu 10 lidí uvnitř, 2 týmy venku.

Skutečnost 2: Vláda ČR potvrdila (naposledy) 20. listopadu zákaz skautské a podobné činnosti, a to s platností do 12. prosince (viz článek na Křižovatce: Skautská činnost nejméně do 12. prosince na dálku, říká vláda. Pokračujeme ve skautingu doma).

Skutečnost 3: Hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová potvrdila předsedovi ČRDM Aleši Sedláčkovi, že pokud spolu bude v rozporu PES a konkrétní nařízení v rozporu, rozhodující je PES a můžeme podle něj plánovat naši činnost (viz článek na webu ČRDM: PES je rozhodující a můžeme podle něj plánovat naší činnost).

Co to pro nás znamená?

V tuto chvíli to neznamená nic jistého. Ani ŽE se něco stane, ani KDY se to něco případně stane. Zároveň to ale avizuje možnost, že zákaz naší činnosti nemusí nakonec platit až do 12. prosince, přestože tomu tak nyní je. Jsme rádi za informaci, kterou ČRDM od hlavní hygieničky získala.

Dříve tento týden, ve chvíli, kdy bylo zřejmé, že PES a zákaz naší činnosti se mohou dostat do nelogického rozporu, jsme se obrátili na předsedu ČRDM Aleše Sedláčka se žádostí, na jejímž konci je informace od hlavní hygieničky. ČRDM jsme dali k dispozici i výstupy analytického rozboru PES od některých z Vás, který proběhl minulý týden ve SkautFóru. Pokládali jsme za nemyslitelné, aby bylo pro běžnou veřejnost možné setkávání skupin třeba až 50 lidí venku, ale naše činnost byla nadále zakázán. Od začátku přistupujeme k epidemii s velkým respektem, s opatrností a s důrazem na zdraví skautek, skautů i našich blízkých a budeme tak postupovat i nadále. Ale zároveň očekáváme určitou míru srozumitelnosti a vyrovnanosti vládních opatření. V úterý jsme o oficiální vyjádření požádali i ministra zdravotnictví Jana Blatného. Zatím odpověď nemáme. Pokud by nakonec PES vstoupil do úrovně 3, ale zákaz skautské a podobné činnosti zůstal nadále v platnosti, budeme nadále respektovat zákaz a zároveň usilovat o jeho zrušení.

Jak přemýšlet o týdnech před námi?

Pokud kdykoli do Vánoc bude povolené obnovit skautskou činnost, vydáme obratem danou informaci a následně doporučení. Nadále předpokládáme, že bude skautským střediskům dána pravomoc rozhodovat se v rámci platných státních nařízení (Výkonná rada neplánuje nic zpřísňovat), ale zároveň budeme doporučeními směřovat k vhodnému postupu.

Ať taková změna nastane 30. listopadu nebo později, jsme přesvědčeni, že se máme do konce roku věnovat výlučně schůzkám družin a oddílů. I byť jen přemýšlení o výpravách nebo vzdělávacích akcích má z našeho pohledu zůstat až na rok 2021. Schůzky raději venku než uvnitř. Možná raději kratší než delší.

V každém případě, pokud by se nám poštěstilo, v rámci platných opatření, s ohledem na vlastní bezpečnost i zdraví blízkých, uspořádat v prosinci jeden, dva či dokonce tři týdny trochu provizorních družinových či oddílových schůzek, pokládali bychom to za radost, se kterou už jsme v rocem 2020 příliš nepočítali. Možnost potkat se navzájem, znovu přivítat nováčky, kteří se k nám přidali v září, možnost nadechnout se po více než měsíci zákazu kontaktní činnosti.

Pevně věřím, že Vám uvedené informace budou užitečné ve Vašem přemýšlení. O případné změně vládních opatření Vás budeme obratem informovat, do té doby nadále platí zákaz naší kontaktní činnosti. Podporu pro online činnost najdete nadále na www.skaut.cz/skautingdoma, do celostátní Skautské pomoci se dospělí mezi Vámi mohou nadále zapojit na www.skautskapomoc.cz.

Milé sestry, milí bratři. Díky za Vaši trpělivost, ohleduplnost a nasazení v náročné době. Služba, kterou společně odvádíme vůči našim členkám i členům, ale také vůči široké veřejnosti, je mimořádným dokladem účinnosti skautské výchovy. Díky za to!

Se stiskem levice

Petr Vaněk - Permi | koronavirus@skaut.cz
místostarosta a koordinátor koronavirových opatření

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 1562x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Klíčové výrazy

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu