....

Chyba na stránce: Skokanovo léto v Kanderstegu – to chceš! - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5344-skokanovo-leto-v-kanderstegu-to-chces"

Skokanovo léto v Kanderstegu – to chceš!

Skokanovo léto v Kanderstegu – to chceš!

Přihlašování na 3 letní měsíce 2021 v nej týmu mladých dobrovolnic a dobrovolníků na legendární mezinárodní skautské základně poběží do 27. 12. Skokan radí: „Nepropásni svou šanci!"

"Ahoj! Jmenuju se Skokan, rád sportuju, kreslím, jsem skaut, ale hlavně Pinkie! Co to znamená jsem se dozvěděl minulé léto ve Švýcarských alpách na Kandersteg International Scout Centru neboli KISCu. Byl jsem tam na 3 měsíce v mezinárodním týmu mladých skautek a skautů v růžových trikách, kteří pomáhají za stravu a ubytko se vším, co je potřeba, aby mohli skautští hosté z celého světa zažít nekonečnou jamboree atmosféru a vyzkoušet si všechno, co okolí základny nabízí. To léto byl pro mě nejlepší zážitek života!

Ale všechno hezky popořádku. K téhle skvělé možnosti jsem se dostal vlastně náhodou – upozornila mě na ni starší sestra. Časový plán seděl perfektně. Po maturitě se sbalím, odjedu na tři měsíce pomáhat a v říjnu budu zpátky na zahájení školního roku na vysoké škole. Delší prázdniny má člověk málokdy, takže jsem popadl příležitost za pačesy a s trochou štěstí (a nervů) vytvořil přihlášku, video a motivační dopis v angličtině, které mi zajistily přijetí.

Za pár měsíců následovala celodenní (a celonoční) cesta vlakem, přivítání na nádraží a zabydlení se. Byl jsem na jednom pokoji společně s Fraserem ze Skotska a Maxem z Německa. Nejdřív nás čekal „training week", během kterého jsme se dozvěděli a vyzkoušeli všechno potřebné a navykli si na rytmus pracovního a volného času. Jakmile jsme dokončili tenhle „základní výcvik", rozdělili jsme se podle osobních preferencí do 3 pracovních skupin: Program shorties se starali primárně o chod programů, Hiking guides prováděli bezpečně skupiny návštěvníků po okolních vrcholcích i údolích. Poslední skupinou, ke které jsem se s nadšením zařadil i já, byl House team. Vařili jsme, prali, úklízeli uvnitř i venku... Možná to nezní jako největší odvaz, ale můžu vás ujistit, že House team si umí z každé práce udělat zábavu, aniž by ubral na efektivitě.

Platila pro nás všechny zhruba osmihodinová pracovní doba. Každý týden jsme měli jeden a půl dne volna, které jsme si mohli volně posunout na jakoukoli část toho konkrétního týdne. Půldny se daly našetřit na delší výlet kamkoli. Největší pecka byly ale víkendové teambuildingy – celá skupina se sebere a jde večer na speciální místo, kde ji čeká nějaký zážitek. Nechci moc prozradit, jen řeknu, že všechno pro mě bylo nové a stálo to fakt za to.

Celý pobyt byl pro mě nepopsatelně velká zkušenost. Vaření pro stovky lidí, angličtina, výlety po ledovcích a silná přátelství bez hranic... Zároveň to pro mě byla perfektní příležitost srovnat si v hlavě co se sebou po maturitě. Jedním slovem – Pinkie léto pro mě byla velká výhra."
Skokan, 20 let v době pobytu.

Potřebuješ léto na KISC i ty? Pokud ti bude v době pobytu mezi 18 a 30 lety a jsi členkou/členem junáka, mrkni, co je potřeba, začni řešit přihlášku včas a dej si na ní záležet – konkurence je vysoká! Dej nám o svém zájmu vědět taky na international@skaut.cz, vystavíme ti potvrzení o členství.

Těšíme se na tvůj email!
Markéta Byrtusová – koordinátorka mezinárodní spolupráce

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 599x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

0 Názorů
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu