....

Chyba na stránce: Proč se věnovat na OJ pojištění majetku? - Křižovatka"

URL: https://krizovatka.skaut.cz/zpravodajstvi/5336-rk-pojisteni-majetku?tl=comments"

Proč se věnovat na OJ pojištění majetku?

Proč se věnovat na OJ pojištění majetku?

Junák i organizační jednotky nakládají se svým jměním s péčí řádného hospodáře ve prospěch poslání Junáka. (Stanovy). To mj. znamená, že vedoucí OJ musí zajistit nejen správné nakládání s majetkem OJ, ale také bdí nad údržbou, opravami, kontrolou a revizí nemovitostí.

Požáry kluboven, kdy došlo k úplnému shoření celé stavby, již několik středisek zažilo. A co nezničil požár, zničila voda (použité fotky nejsou pouze ilustrativní, jsou skutečné skautské základny!). Závěr znalce mnohdy zněl: spáleniště má být strženo, určeno k demolici. Pokud nemáte majetek pojištěn a lehne popelem, budete si jeho cenu dlouho pamatovat! Ohrozit váš majetek může i velká voda, přívalové deště, spadlý strom, …

Vedení OJ by mělo mít na paměti tedy pravidelnou aktualizaci pojištění svého majetku. Pomoci s tímto může i revizní komise. Jak by taková kontrola revizní komise mohla vypadat?

1. Vyžádejte si od OJ: seznam majetku vč. nemovitostí a jeho umístění; uzavřené pojistné smlouvy, nájemní smlouvy a zprávy od revizních techniků.

2. Zjistěte jestli je veškerý majetek OJ pojištěn. Pokud není pátrejte proč?

  • U pronajatých prostor si zkontrolujte, co obsahuje ve věci pojištění nájemní smlouva.
    • PAMATUJ: pokud je OJ v nájmu, nemovitost má pojištěnu její majitel, tak i když OJ investuje do jejího zvelebování, v případě pojistné události plnění z pojistky obdrží majitel (nikoliv OJ);
    • je rozdíl mezi pojištěním nemovitosti a pojištění majetku v ní!

Příklad ze života: Jeden oddíl měl uskladněné své táborové vybavení v pronajaté stodole blízko tábořiště. Bohužel stodole začala hořet střecha, přivolaní hasiči sice požár nakonec uhasili, ale z táborového vybavení toho moc nezbylo. A co teď s tím pokud majetek nebyl pojištěn?

  • U pojistných smluv projděte například: platnost smluv, pojistnou částku, cenu pojištění, pojistné podmínky, … Všímejte si také jestli má OJ dostatečně pojištěny nemovitost/i, pokud by kompletně shořela/y? Pokud nejste odborníci, nebojte se k této kontrole odborníka přizvat.
    • U pojištění je velice důležitá pojistná částka z důvodu podpojištění. Pořizovací hodnota majetku většinou u OJ roste, proto je zapotřebí majetek pojistit na současnou hodnotu jeho obnovení. U některých (zvláště starších smluv) je výrazný rozdíl mezi pojistnou částkou (a tedy i případným plněním) a náklady na obnovu majetku. A nejen ceny stavebních prací v posledních letech výrazně rostou.
Příklad ze života: Pojistná smlouva na základnu byla sjednána v minulém století na 1,8 mil. Kč. Základna byla hojně využívaná a postupně se upravovala a zvelebovala. Bohužel vlivem několika špatně nakombinovaných událostí shořela. Cena nové stavby (stejných rozměrů) by dnes stála 5 - 6 mil. Kč. Nemovitost tedy vlivem neaktualizace pojistné smlouvy byla podpojištěná. Rozdíl mezi pojistným plněním (cca 600 tis. Kč) a náklady na obnovu cca 5 mil. Kč (náklady na obnovu mohou být nižší, pokud práce budeme provádět svépomocí). 
  • Na pojišťovacím trhu je poměrně velká konkurence, což je pro OJ výhodné. V rámci hospodárnosti vynakládání prostředků OJ by měla být sledována i cena pojištění. OJ Junáka mohou využívat rámcových smluv zprostředkovaných Junákem (výhoda pro OJ může být pravidelná aktualizace smluv - soutěžení nejlepších pojistných podmínek a ceny, např. pojistka zprostředkovaná Junákem umí pojistit i stavby nezapsané v katastru či v záplavové oblasti)
    • Pokud je individuální pojistka OJ dražší, ví OJ proč? Pojištění zprostředkované Junákem se snaží pokrýt široký rozsah pojistných událostí s podmínkami, který nemusí každému vyhovovat. Mít vlastní pojistku s individuálně nastavenými podmínkami plnění je zcela legitimní!
  • V pojistných podmínkách u nemovitostí většinou naleznete povinnost vlastníka nemovitosti provádět pravidelné revize: revize komínů (spalinových cest), hasicích přístrojů, označení a průchodnosti únikových cest, plynu a plynových spotřebičů, elektroinstalace a elekrospotřebičů, tlakových kotlů atd. Revize musí provádět oprávněná osoba – revizní technik. Revizní technik vydává revizní zprávu, které by si OJ měla řádně archivovat. Mimo jiné právě tyto zprávy bude chtít pojišťovna vidět při případné pojistné události.
Příklad ze života: OJ vlastnila klubovnu, pečlivě se o ni v rámci běžných oprav starala, všichni činovníci pomáhali. Klubovna byla pojištěna. Jednou se špatně zabezpečil při odchodu krb v hlavní místnosti. Klubovna začala hořet. Hasiči sice klubovnu uhasili a požár se nikam dál nerozšířil, ale klubovna byla poničena. OJ hlásila tuto škodní událost na pojišťovně. Při řešení události se ale zjistilo, že OJ neměla provedenu pravidelnou revizi komínu. Od pojišťovny, za nesplnění povinnosti revizí, OJ nakonec nic nedostala a na obnovu klubovny musela OJ sehnat peníze jinak.

PAMATUJ: Revize jsou důležité i pro některý movitý majetek, například vodáckého vybavení, horolezeckého vybavení a dalšího speciálního vybavení, které pro činnost OJ využívá.

3. Závěr kontroly, vytvořená revizní zpráva, by tedy měla obsahovat zhodnocení péče o majetek OJ - dodržování pravidelných revizí revizními techniky, odpovídající pojištění. Vaše případná doporučení pro OJ by měli korespondovat se zjištěnými skutečnostmi, jedním z nich může být i doporučení konzultace pojistných smluv s odborníkem, sjednání pravidelných revizí revizním technikem.

Správa majetku a jeho pojištění je plně na zodpovědnosti OJ, která je vlastníkem. V případě škody nekryté pojistkou nelze očekávat finanční pomoc od hlavního spolku. POZOR také na fakt, že nepojištění nemovitého majetku může být důvodem k odmítnutí některých „služeb“, které poskytuje ústředí (např. poskytnutí dotace na opravy nemovitostí, odmítnutí zápůjčky/daru z Fondu nemovitostí).

Ivo Brzobohatý - Ještěr
garant pro nemovitosti

Tento článek je součástí střípků pro Revizory. Přehled všech odeslaných článků a možnost přihlášení k odběru střípků je zde. Případné dotazy a komentáře můžete také směřovat na revize@skaut.cz nebo diskutovat ve skupině Hospodaření pro skauty na facebooku.

logo

Článek publikoval

Zobrazeno: 541x

Práce s článkem

0
kladných hlasů

Diskuse o článku

3 Názory
Komentáře jsou dostupné jen přihlášeným členům Junáka.

Navigace:

  Nahlásit chybu